Suomen etu edellyttää ammattikorkeakoulujen autonomian vahvistamista – tutkimus osoittaa puutteet

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n teettämä tutkimuksessa selviää, että tällä hetkellä ammattikorkeakoulujen autonomia ei usein toteudu lain edellyttämällä tavalla. Korkeakoulujen autonomiaa on suojattu Suomessa lainsäädännössä monin tavoin. Osakeyhtiöinä toimivat ammattikorkeakoulut omistaa aina jokin taho. Tärkeä tutkimus osoittaa, että liian usein omistajan omistajastrategia on epäselvä ja myös hallitukselta unohtuu osakeyhtiön edun valvomisen ensisijaisuus. 

Ammattikorkeakoulut tarvitsevat autonomiansa antaakseen Suomelle, alueille, yrityksille, yhteisöille sen mitä ne tarvitsevat. Koulutuksessa, soveltavassa tutkimuksessa kehittämistoiminnassa ja palveluliiketoiminnassa ammattikorkeakoulujen on voitava säilyttää omaleimainen profiilinsa, jotta työelämäläheinen korkeakoulutus ja tutkimus pääse kehittymään potentiaaliinsa, sanoo Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Saarikoski. Hän piti tutkimuksen julkaisutilaisuudessa ammattikorkeakoulujen puheenvuoron.     

Usean tutkijan tekemä, laajaan tilastoaineistoon ja muutamiin haastatteluihin pohjautuva tutkimus osoittaa autonomian vaarantuvan ja olevan monin tavoin uhattuna kaikissa omistusmuodoissa eli niin kunta- kuin yliopisto-omisteisissakin ammattikorkeakouluissa. Autonomian toteutumiseen vaikuttaa nyt liiaksi jopa yksittäisten henkilöiden näkemykset ja henkilökemiat. Ammattikorkeakoulut vaativatkin, että ammattikorkeakoululaissa on rajattava yhtiökokouksen valtaa ja omistajan oikeutta vaikuttaa korkeakoulun toimintaa.

Ammattikorkeakoulun hallituksen on aina asetuttava varmistamaan osakeyhtiön etu ja strategia eikä omistajan intressi saa olla tämän kanssa ristiriidassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön on tulosten pohjalta käynnistettävä toimet, joiden avulla ammattikorkeakoulujen autonomian suojaa vahvistetaan, sanoo ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston toiminnanjohtaja Ida Mielityinen.

Tutustu raporttiin

Ammattikorkeakouluosakeyhtiön toimivuus -Selvitys Opettajien Ammattijärjestö OAJ:lle LOPPURAPORTTI 20.6.2023 (oaj.fi) >>

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Korkeakoulujen aloituspaikkarahat annettava ammattikorkeakouluille

Hallitus pitää ammattikorkeakoulut juuri ja juuri pinnan yläpuolella. Suurin...

Ammattikorkeakoulut: Suomessa ei ole yhtään tilaa suvaitsemattomuudelle ja syrjinnälle

Ammattikorkeakouluissa syksyllä 2023 alkaviin opintoihin on paikan vastaanottanut lähes...

Ammattikorkeakouluilla ratkaisevin rooli koulutustason nostossa 

OECD (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) julkaisi taas vertailutiedot...

Budjettiriihessä vahvistettava ammattikorkeakoulujen tutkimusta ja koulutusta

Hallituksen budjettineuvotteluissa tehdään todella tärkeitä linjauksia tutkimus-, kehittämis- ja...

Kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen – webinaari 6.10.2023

Tervetuloa kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen - webinaariin perjantaina...

Suomen etu edellyttää ammattikorkeakoulujen autonomian vahvistamista – tutkimus osoittaa puutteet