Avoimen korkeakoulutuksen maksut kolminkertaistuvat – ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen  

  • Ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen avoimen korkeakouluopetuksen enimmäismaksun korotukseen 45 euroon opintopisteeltä. Ymmärrämme, että aiemmin voimassa ollut 15 euron enimmäismaksu on jäänyt kustannusten noustessa jälkeen hintakehityksestä, mikä puoltaa maksun maltillista korotusta. Toisaalta esitetty enimmäismaksun kolminkertaistaminen aiheuttanee odottamattomia muutoksia avoimeen korkeakouluopetukseen ja sen käyttäjiin. 
  • Hallitusohjelmassa on maksujen korotusta perusteellaan korkeakoulujen rahoituspohjan laajentamisella. Maksujen korotuksen yhteydessä hallitus kuitenkin leikkaa korkeakoulujen rahoitusta, ja vuonna 2028 perusrahoituksen reaalinen taso tulee olemaan 15 miljoonaa euroa nykyistä pienempi. Ammattikorkeakoulut eivät usko, että maksuja korottamalla voidaan paikata esitetyt leikkaukset, sillä korotukset johtavat avoimen opiskelijamäärien pienenemiseen. Lisää rahaa ammattikorkeakoulut kyllä tarvitsisivat, sillä niiden tarjoamien tutkintojen hinta on puolittunut kymmenessä vuodessa yhtäältä valtavien rahoitusleikkausten ja toisaalta kasvavien opiskelijamäärien vuoksi.  
  • Enimmäishinnan korotuksella pelätään olevan erityisen haitallinen vaikutus kansalaisten mahdollisuuksiin osallistua yhdenvertaisesti avoimeen korkeakouluopetukseen – ja myös edetä korkeakoulutukseen. Koulutustasomme nosto edellyttää erityisesti ammatillisesta korkeakoulutuksen siirtyvin voimakasta lisäämistä. Nyt avoimen korkeakoulutuksen väylä on keskeinen reitti siirtymiseen. Jos uusi enimmäishinta siirretään kokonaisuudessaan vuoden mittaisiin polkuopintoihin, tulevat opinnot maksamaan opiskelijalle 2 700 euroa.  
  • Pelkän avoimen korkeakouluopetuksen hintojen korottamisen sijaan olisi tullut käydä koulutuspoliittinen keskustelu, mitä avoimella korkeakoulutuksella jatkossa tavoittelemme. Miten sen avulla edistämme jatkuvan oppimisen tavoitteita, miten se suhteutuu tulossa oleviin pienten osaamiskokonaisuuksien tarjontaan ja muuhun täydennyskoulutukseen sekä millaisia vaikutuksia on kasvavalla verkko-opetustarjonnalla?  

Lue lisää

Arenen lausunto ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen toiminnasta perittävistä maksuista annettujen valtioneuvoston asetusten muuttamisesta >>

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-,...

Webinaari: Ammattikorkeakoulut kestävän tulevaisuuden osaamisen rakentajina 3.10.

Torstaina 3.10.2024 klo 13.00-15.30 Arenen yhteisissä osaamisissa on linjattu, että...

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta...

Erasmus+ -ohjelma on vahva investointi Euroopan tulevaisuuteen

Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tulee olemaan keskeinen painopiste tulevalla...

Avoimen korkeakoulutuksen maksut kolminkertaistuvat – ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen