Kestävät ja vastuulliset ammattikorkeakoulut

#KestävästiAMK viestintäkampanjassa esitellään ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden tekoja.  

Arcadan kampuksen katolla on aurinkovoimala, jossa 476 aurinkopaneelia. Aurinkopaneelit kattavat noin 7-8% vuosittaisesta energian kulutuksesta. Myös Seinäjoen ammattikorkeakoulun kampukselle on rakentumassa aurinkovoimala. Vihreällä energialla tehdään ilmastotekoja ja haetaan kustannussäästöjä.

Vaasan ammattikorkeakoulu siirtyi ilmastotakuulämpöön, jolla tuetaan uusiutuvaa energiatuotantoa. Lämpö on 100 prosenttisesti hiilidioksidivapaata ja se tuotetaan lähellä. 

Satakunnan ammattikorkeakoulussa hyödynnetään geoenergiaa eli tutummin maalämpöä, joka tarkoittaa uusiutuvaa, maahan varastoitunutta auringon energiaa. Lämpöpumppujen avulla kallioperään varastoitunut energia voidaan hyödyntää tehokkaasti sekä lämmitykseen että viilennykseen ympäri vuoden. Myös soveltuvien alojen opiskelijat pääsevät tutustumaan energiajärjestelmän toimintaan ja hyödyntämään energian tuotannosta syntyvää dataa. 

Opintojaksoilla lisätään opiskelijoiden tietoisuutta kestävästä kehityksestä 

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu tarjoaa kiertotalouden ja vastuullisuuden opintojaksoja. Tavoitteena on sisällyttää kestävän kehityksen näkökulmia osaksi mahdollisimman monen tutkinto- ja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijan opintoja.

Humanistisen ammattikorkeakoulu tarjoaa Culture, Organisation and Sustainability Management (COSM) opintojaksokokonaisuutta, joka käsittelee kulttuuria ja kestävän kehityksen hallintaa. Yksi COSMin tavoitteista on tunnistaa, mukauttaa ja vahvistaa kulttuurin tuottajien roolia kestävän kehityksen tukemisessa, jolla on vaikutusta ekologiseen käyttäytymiseen.

Karelia-ammattikorkeakoulu tarjoaa opintojaksoja kiertotaloudesta ja uusiutuvista energialähteistä. Opintojaksoilla vahvistetaan kestävän kehityksen osaamista.  

Savonia-ammattikorkeakoulu julkaisee kaikille avoimen Ilmastonmuutos ja terveys -opintojakson. Opintojaksolla perehdytään muun muassa ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin. 

Tapahtumilla ja tempauksilla asian ytimeen 

Tampereen ammattikorkeakoulu järjesti kestävän kehityksen etäkahvittelun, jonka merkeissä kokoonnuttiin keskustelemaan kestävästä ohjauksesta muun muassa erilaisten käytössä olevien tuki- ja hyvinvointikäytäntöjen kautta. 

LAB-ammattikorkeakoulu vietti vapaaehtoistoiminnan ja hyvän tekemisen päivää lokakuun ensimmäisenä perjantaina. 115 henkilöstön jäsentä tuki ikäihmisten tai ympäristön hyvinvointia. 

Poliisiammattikorkeakoulussa järjestettiin jo toista kertaa henkilöstön yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoseminaari. Seminaari on osa toimenpidesitoumusta (Sitoumus2030), joka tähtää hiilijalanjäljen pienentämiseen, osaamiseen kehittämiseen, monimuotoisuuden edistämiseen ja eettisyyden vahvistamiseen. 

Ammattikorkeakoulut kannustavat opiskelijoita ja henkilökuntaa vihreisiin valintoihin 

Centria-ammattikorkeakoulun Kokkolan kampukselle rakennettiin kesän aikana monta uutta katettua pyöräparkkia. Tällä haluttiin varmistaa, että centrialaisilla on joka päivä edellytykset tehdä koulu- ja työmatkansa suhteen parempi valinta. 

Kajaanin ammattikorkeakoulu otti keväällä käyttöön työsuhdepolkupyörä -etuuden henkilöstölleen. Työsuhdepyörän avulla halutaan tarjota työtekijöille mahdollisuuden ilmastoystävälliseen kulkupeliin, jonka terveysvaikutukset ulottuvat syvälle työhyvinvointiinkin. 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu haastoi opiskelijat ja henkilökunnan osallistumaan kilometrikisaan, jossa tarkoituksena on valita polkupyörä koulu- ja työmatkojen taittamiseksi. Opiskelijat ja henkilökunta säästivät kisaan osallistumalla yhteensä 2930 litraa bensaa ja CO2-säästöä syntyi 7325 kg. 

Laurea-ammattikorkeakoulu on julkaissut Kehittäjä-lehden uusimman numeron, jossa tarkastellaan kestävää kehitystä Laureassa erilaisista näkökulmista. Ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys korostuu niin Laurean koulutuksissa, aluekehityksessä kuin TKI-toiminnassakin. 

Kestävän kehityksen tavoitteet osaksi ammattikorkeakoulujen visioita 

Metropolia-ammattikorkeakoulu on ottanut tavoitteekseen viedä kestävä kehitys osaksi kaikkea koulutustamme integroimalla teeman sisällöt koulutustarjontaan 2023 loppuun mennessä. 

Diakonia-ammattikorkeakoulussa kestävyys ja vastuullisuus on sisällytetty strategiaan. Tavoitteena inhimillisempi ja kestävämpi maailma. 

Arenen keke-webinaarit 

Arenen kestävän kehityksen työryhmä järjestää loppuvuoden aikana kestävän kehityksen webinaareja.  

Kestävän kehityksen oppimisen ympäristöt – webinaari (12.11.).
Työpaja ammattikorkeakoulujen TKI-työn kestävyys- ja vastuullisuustyön helpottamiseksi kehitetyn työkalun kehittämiseksi (18.11.). 
Kestävän kehityksen yhteiset osaamiset ja niiden arviointi – webinaari. (3.12.). Ilmoittaudu mukaan >> 

Lisätietoja: 

Haaga-Helia: Kiertotalous- ja vastuullisuusopinnot >>  
Humak: Culture, Organisation and Sustainability Management >> 
LAB: Yli 100 LUT-korkeakoulujen henkilöstön jäsentä osallistuu hyväntekeväisyyteen – työajalla ja johdon kannustuksella >> 
Laurea: Kehittäjä-lehti ilmestynyt – teemana kestävä kehitys >> 
Metropolia: Metropolia 2030 – Vauhditamme muutosta kohti kestävää yhteiskuntaa >> 
Polamk: Kestävyys ja vastuullisuus >> 
SAMKista hiilineutraali korkeakoulu >> 
SeAMK: Frami F:n katolle aurinkovoimala >> 
TAMK: Kestävä ohjaus korkeakoulussa – moninaisuuden huomiointia ja yksilön arvostusta >> 

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulujen suositukset yhteisen opintotarjonnan laadun varmistamiseksi

Ammattikorkeakouluissa tuotetaan korkeatasoista osaamista työmarkkinoille. Yhteisen opintotarjonnan avulla ammattikorkeakouluopiskelijat...

Eettinen ohjeistus käyttöön korkeakoulujen kansainväliseen opiskelijarekrytointiin

Suomalaiset korkeakoulut ovat yhdessä luoneet kansainvälisen koulutusagenttien eettisen ohjeistuksen,...

Ammattikorkeakoulut tarvitaan mukaan kehittämään tohtorikoulutusta ja tutkijoiden urapolkuja

Suomi tarvitsee kansalliseen TKI-tavoitteeseen päästäkseen aivan uudenlaisia toimintatapoja, koska...

Kestävät ja vastuulliset ammattikorkeakoulut