Ammattikorkeakoulut: Suomen TKI-rahoitus tarvitsee täysremontin – Arene valitsi uuden hallituksen

Uuden hallituksensa valinnut ammattikorkeakoulujen johto näkee, että Suomen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiorahoitukseen on revennyt Suomen tulevaisuuden mentävä aukko. Business Finland -uudistus hävitti rahoituksen, mikä mahdollisti yritysten ja julkisten korkeakoulu- ja tutkimustoimijoiden kustannustehokkaan yhteistyön.

-Ammattikorkeakoulut palvelevat mielellään aluetta ja yrityksiä. Ammattikorkeakoulujen missio on ratkaista viheliäisiä yhteiskunnallisia ongelmia luovasti, käytännönläheisesti, verkostomaisesti ja omaleimaiseen tutkimus- ja kehittämistyöhönsä nojaten. Strategiamme lähtee alueiden tarpeista, mutta tekemisen tasomme haemme kansainvälisestä huipusta, selittää juuri jatkokauden saanut Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n hallituksen puheenjohtaja Mervi Vidgrén.

Ammattikorkeakoulut ovat oikea toimija kokoamaan hajanaisen toimijakentän systeemiseen uudistamiseen ja ratkaisujen kehittämiseen. Omat näytöt ammattikorkeakouluilla on jo Suomen kaivatusta tuottavuusloikasta. Leikkauksista huolimatta ne ovat kehittäneet toimintansa ja tuottavat tutkinnot nyt puolella siitä hinnasta kuin kymmenen vuotta sitten. Samoin ne ovat tuplanneet viidessä vuodessa ulkopuolisen TKI-rahoituksensa.

-Nyt haluamme auttaa muuta Suomea tekemään vastaavan uudistamiseen perustuvan tuottavuusloikan kuin me itse olemme tehneet, Vidgrén korostaa.

Vidgren toivoo päättäjien ympäri Suomen näkevät, että juuri ammattikorkeakouluista valmistuneet jäävät työvoimaksi alueilleen. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa kaksikolmasosaa ammattikorkeakouluista valmistuneista työllistyi maakuntaan.

Ammattikorkeakoulut asettavat myös eettiset tavoitteensa korkealle ja haluavat saattaa uusia ihmisryhmiä korkeakoulututkintoon ja asiantuntijayhteisöihin. Ne vastaavatkin tällä hetkellä Suomen korkeakoulutuksen tasa-arvoistamisesta. Ammattikorkeakouluopiskelijoista 42 prosentilla ei kummallakaan vanhemmalla ole korkeakoulututkintoa.

Arenen hallituksessa jatkoivat Mervi Vidgrén (Savonia), Jouni Koski (Laurea), Turo Kilpeläinen (LAB), Vesa Taatila (Turku AMK) ja Matti Sarén (KAMK). Uutena hallitukseen valittiin Mona Forsskåhl (Arcada).

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Koulutuksen rahoituksesta huolehdittava myös taloudellisesti vaikeina aikoina

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu valtion taloutta suuntaavaan kehysriiheensä...

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

EU:n elinvoima edellyttää lisää panoksia soveltavaan tutkimukseen ja kehittämiseen 

Suomen ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan merkitys on vahvistunut...

Ammattikorkeakoulut: Suomen TKI-rahoitus tarvitsee täysremontin – Arene valitsi uuden hallituksen