Henkilöstö avainasemassa ammattikorkeakoulujen kestävyystyössä

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma hyväksyttiin marraskuussa 2020 Arenen rehtorikokouksessa. Alkuvuonna 2021 toteutettiin ammattikorkeakoulujen henkilöstölle kysely kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta, ja saman vuoden keväänä kyselyn tuloksista julkaistiin raportti.

Laaja tutkimusaineisto tarjosi houkuttelevan mahdollisuuden myös syvällisempään analyysiin: Millaisia ajatuksia ja konkreettisia ehdotuksia ammattikorkeakoulujen henkilöstöllä on siihen, miten ammattikorkeakoulut voivat edistää kestävää kehitystä ja vastuullisuutta?

Tutkijatiimi tarttui innolla kyselyaineistoon, ja tuloksena on vertaisarvioitu artikkeli arvostetussa Foresight-julkaisussa.

Tavoitteena oli saada ammattikorkeakoulujen henkilöstön ääni kuuluviin, kertoo tutkimukseen osallistunut yliopettaja Taru Konst.

Yli 800 avoimen vastauksen aineisto kertoo aiheen tärkeydestä vastaajille, jatkaa dosentti Tuija Koivunen

Kaikkein tehokkaimpana kestävän kehityksen edistämisen välineenä nähtiin koulutus. Varmistamalla kaikkien opiskelijoiden kestävän kehityksen tiedot, taidot ja motivaatio lisätään merkittävimmin ammattikorkeakoulujen vaikutusta kestävän kehityksen etenemiseen yhteiskunnassa, kertoo tutkija Mervi Friman tutkimustuloksista.

Tutkimuksen keskeisiä havaintoja ovat tarve integroida kestävä kehitys ja vastuullisuus aidosti ja kattavasti ammattikorkeakoulujen strategioihin ja käytännön toimintasuunnitelmiin, koulutustoiminnan suuri vaikuttavuus, henkilökunnan ratkaiseva rooli niin opetuksen kuin koko organisaation toiminnan uudistamisessa kohti kestävää kehitystä, sekä TKI-toiminnan ja kampustoiminnan merkitys kestävyyden ja vastuullisuuden edistämisessä. Tutkimusartikkeliin pääset tutustumaan tästä.

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Tekoäly mukana ammattikorkeakoulujen arjessa

Katsoin hiljattain lentokoneessa mielenkiintoisen elokuvan After Yang, jossa tekoälyllä...

Arenen lausunto E-kirjeestä koskien komission tiedonantoa kyberturvallisuusakatemioista

Arene pitää Suomen kantaa komission tiedonannosta pääosin hyvänä.Arene pitää...

Ammattikorkeakoulujen hiilijalanjälki -webinaari 11.12.2023 klo 14-15.30

Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän hiilijalanjälkilaskenta-alaryhmä järjestää maanantaina...

Opiskelijoiden hyvinvointi on koulutustason noston edellytys

Mielenterveysviikolla ammattikorkeakouluja edustava Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja siellä opiskelevia...

Ammattikorkeakoulujen vahvaa kädenjälkeä tarvitaan nyt Suomen uudistamiseen – Arene sai uuden puheenjohtajan

Ammattikorkeakoulut ovat nousemassa Suomen uudistamisen kärkitoimijoiksi. Keskeistä on niiden...

Henkilöstö avainasemassa ammattikorkeakoulujen kestävyystyössä