Ammattikorkeakoulut tehokkaita kouluttajia

Ammattikorkeakoulut kouluttivat 11 prosenttia kaikista tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijoista ja kuluttivat siihen 7,5 prosenttia koko koulutuksen käyttömenoista vuonna 2016.

Koulutuksen käyttömenot olivat vuonna 2016 yhteensä 12,2 miljardia, josta ammattikorkeakoulujen osuus oli 916 miljoonaa. Tutkintoon johtavaan koulutukseen osallistui 1,28 miljoonaa suomalaista, joista ammattikorkeakouluissa opiskeli 141 000. Opiskelijamäärässä ovat mukana peruskoululaiset.

Suurimman osuuden koulutuksen käyttömenoista muodostavat perusopetuksen kustannukset, jotka olivat 4,7 miljardia euroa vuonna 2016. Seuraavaksi suurimmat osuudet olivat yliopistokoulutuksessa ja -tutkimuksessa, johon käytettiin 2,3 miljardia euroa ja ammatillisessa koulutuksessa, johon käytettiin 1,7 miljardia euroa.

Käyttömenoissa ovat mukana lakisääteisen valtion rahoituksen lisäksi muut rahoituslähteet.

Opiskelijakohtainen rahoitus romahtanut

Ammattikorkeakoulujen opiskelijakohtaisen rahoituksen reaaliarvo pienentyi 17,3 prosenttia vuodesta 2000 vuoteen 2016, selviää Tilastokeskuksen 9.5. julkaisemista koulutuksen talouden tilastoista.

Rahoitusta on leikattu rajusti myös ammatillisesta koulutuksesta (-16,4 %). Samaan aikaan perusopetuksen ja esiopetuksen opiskelijakohtainen rahoitus on kasvanut. Lukion ja yliopistojen rahoituksen ostovoima on pysynyt ennallaan.

Reaaliarvo tarkoittaa, että vertailussa on huomioitu hintojen muutoksen vaikutus.

Taulukko: Oppilaitosten käyttömenojen reaalikehitys opiskelijaa kohden 2000–2016

Sopeuttamista ja tehostamista

Suurimmat rahoituksen leikkaukset ovat tapahtuneet vuoden 2010 jälkeen. Ammattikorkeakoulut ovat menettäneet opiskelijakohtaisen rahoituksen ostovoimasta 13 prosenttia, mikä on johtanut toiminnan tehostamiseen ja sopeuttamiseen.

Toiminnan tehostumista kuvaa, että suoritettujen tutkintojen määrä on kasvanut 17 prosenttia vuodesta 2010. Samana aikana henkilötyövuosien määrä on vähentynyt 17 prosenttia.

Lähde: Tilastokeskuksen julkaisu liitetaulukoineen 9.5.2018

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta...

Erasmus+ -ohjelma on vahva investointi Euroopan tulevaisuuteen

Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tulee olemaan keskeinen painopiste tulevalla...

Ammattikorkeakoulujen suositukset yhteisen opintotarjonnan laadun varmistamiseksi

Ammattikorkeakouluissa tuotetaan korkeatasoista osaamista työmarkkinoille. Yhteisen opintotarjonnan avulla ammattikorkeakouluopiskelijat...

Ammattikorkeakoulut tehokkaita kouluttajia