Osaamisen kasvattaminen pitää Suomen oikealla tiellä

Suomen talous on viimein kasvu-uralla ja työttömyys laskussa. Samaan aikaan monella toimialalla on vaikeuksia rekrytoida riittävästi osaavaa työvoimaa.

– Tulevassa kehysriihessä kaivataan panostuksia osaamisen kasvattamiseen, jotta Suomen kilpailukyky säilyy sekä lyhyellä että pitkällä aikajänteellä, esittävät Arene, Unifi, Sivistystyönantajat, SAMOK ja SYL.

Järjestöt muistuttavat, että yliopistot ja ammattikorkeakoulut tuottavat ratkaisuja erityisesti pitkän aikavälin tarpeisiin, mutta voivat tuottaa niitä myös nopealla syklillä.

– Erilaiset muuntokoulutukset ja joustavat lyhyet opinnot osaamisen täydentämiseen tarjoavat tähän keinoja, korostaa toiminnanjohtaja Petri Lempinen Arenesta.

Indeksijäädytykset on peruttava

Viime vuosien leikkaukset ja tulevien vuosien kustannustason nousu asettavat vakavia haasteita kasvaviin tarpeisiin vastaamisessa. Henkilöstöä on koulutus- ja tutkimusalalla jouduttu vähentämään tuhansilla. Uudet vähennykset vaarantaisivat toiminnan.

– Ammattikorkeakoulujen henkilöstö on vähentynyt 23 prosenttia eli yli 2 500 henkilötyövuodelta vuoden 2010 jälkeen.

Koulutuksen indeksijäädytysten peruminen loppuhallituskaudelle on yksinkertaisin tapa varmistaa, että Suomi ei anna muille maille enää etumatkaa osaamisessa, järjestöjen yhteisessä kannanotossa todetaan.

Indeksien palautus ei lisää koulutuksen resursseja, mutta varmistaa kuitenkin sen, että yleisen kustannustason noususta ei aiheudu lisäleikkauksia.

Pidemmällä tähtäimellä tarvitsemme aitoja lisäinvestointeja koulutukseen ja tutkimukseen. Sillä varmistamme menestyksen myös tulevaisuudessa.

Lisää aiheesta

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

EU:n elinvoima edellyttää lisää panoksia soveltavaan tutkimukseen ja kehittämiseen 

Suomen ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan merkitys on vahvistunut...

Avoimen korkeakoulutuksen maksut kolminkertaistuvat – ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen  

Ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen avoimen korkeakouluopetuksen enimmäismaksun korotukseen 45 euroon...

Osaamisen kasvattaminen pitää Suomen oikealla tiellä