Suomen talous on viimein kasvu-uralla ja työttömyys laskussa. Samaan aikaan monella toimialalla on vaikeuksia rekrytoida riittävästi osaavaa työvoimaa.
– Tulevassa kehysriihessä kaivataan panostuksia osaamisen kasvattamiseen, jotta Suomen kilpailukyky säilyy sekä lyhyellä että pitkällä aikajänteellä, esittävät Arene, Unifi, Sivistystyönantajat, SAMOK ja SYL.
Järjestöt muistuttavat, että yliopistot ja ammattikorkeakoulut tuottavat ratkaisuja erityisesti pitkän aikavälin tarpeisiin, mutta voivat tuottaa niitä myös nopealla syklillä.
– Erilaiset muuntokoulutukset ja joustavat lyhyet opinnot osaamisen täydentämiseen tarjoavat tähän keinoja, korostaa toiminnanjohtaja Petri Lempinen Arenesta.
Indeksijäädytykset on peruttava
Viime vuosien leikkaukset ja tulevien vuosien kustannustason nousu asettavat vakavia haasteita kasvaviin tarpeisiin vastaamisessa. Henkilöstöä on koulutus- ja tutkimusalalla jouduttu vähentämään tuhansilla. Uudet vähennykset vaarantaisivat toiminnan.
– Ammattikorkeakoulujen henkilöstö on vähentynyt 23 prosenttia eli yli 2 500 henkilötyövuodelta vuoden 2010 jälkeen.
Koulutuksen indeksijäädytysten peruminen loppuhallituskaudelle on yksinkertaisin tapa varmistaa, että Suomi ei anna muille maille enää etumatkaa osaamisessa, järjestöjen yhteisessä kannanotossa todetaan.
Indeksien palautus ei lisää koulutuksen resursseja, mutta varmistaa kuitenkin sen, että yleisen kustannustason noususta ei aiheudu lisäleikkauksia.
Pidemmällä tähtäimellä tarvitsemme aitoja lisäinvestointeja koulutukseen ja tutkimukseen. Sillä varmistamme menestyksen myös tulevaisuudessa.