Ammattikorkeakoulut tarjoavat ratkaisuja osaajapulaan, mutta rahoitus saatava kuntoon

Ammattikorkeakoulut tarjoavat ratkaisuja osaajapulaan, yritysten innovaatiotoimintaan ja työssä olevien osaamisen päivittämiseen, mutta rahoitus nostettava suunnitelmallisesti lähelle tasoa, jolla se oli vuosikymmenen alussa, viestivät Sivistystyönantajat, ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene sekä Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.

Korkeasti koulutettu työvoima, työelämää ja yhteiskuntaa kehittävä tutkimus sekä menestyvät yritykset ovat suomalaisen kasvun ja hyvinvoinnin tärkeimpiä rakennuspalikoita. Koulutuksen ja tutkimuksen merkitys kasvaa tulevina vuosina yhä suuremmaksi. Työvoiman kysyntä lisääntyy erityisesti korkeakoulutusta vaativissa tehtävissä. Kansainvälisessä kilpailussa pärjäävät vain innovatiiviset ja uudistumiskykyiset yritykset.

  • Ammattikorkeakoulut tarjoavat Suomelle menestyksen edellytyksiä. Ammattikorkeakouluista valmistuu vuosittain lähes 30000 korkeasti koulutettua osaajaa. Lähes yhtä moni päivittää osaamistaan ammattikorkeakoulujen avoimessa opetuksessa. Yli 75 % opinnäytetöistä tehdään yhteistyössä työelämän kanssa, ja ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa on aina työ- ja elinkeinoelämää hyödyttävä näkökulma, järjestöt muistuttavat.

Ammattikorkeakoulut ovat olleet keskeinen osa suomalaista koulutusjärjestelmää yli 20 vuoden ajan. Ne ovat vastanneet niille asetettuihin tavoitteisiin erinomaisesti, vaikka niiden rahoitus on laskenut reaalisesti yli 20 prosentilla vuodesta 2012. Tutkinto- ja julkaisumäärät ovat kasvaneet, valmistuneet työllistyvät hyvin, elinkeinoelämä on tyytyväinen yhteistyöhön ja opiskelijapalaute on positiivista.

Jatkossa ammattikorkeakouluilta odotetaan vielä enemmän. Tavoitteena on lisätä korkeakoulutettujen osuutta väestöstä, tarjota työssä oleville entistä enemmän osaamisen päivitysmahdollisuuksia ja nostaa tutkimus- ja innovaatiopanokset 4 %:iin bruttokansantuotteesta. Näissä kaikissa ammattikorkeakoulujen toiminta on avainasemassa.

Tavoitteiden saavuttaminen on Suomelle ensiarvoisen tärkeää, mutta nykyrahoituksella se ei tapahdu. Kuuden vuoden aikana tapahtunut noin 200 miljoonan euron rahoituksen lasku ammattikorkeakouluissa tekee jo nykyisen tason säilyttämisestä vaikeaa.

  • Rahoitus on käännettävä kasvuun. Ensimmäinen askel on palauttaa ammattikorkeakouluindeksi, jotta rahoitus säilyy kustannusten nousun tasolla. Seuraava askel on tehdä pitkäjänteinen suunnitelma korkeakoulujen ja tutkimuksen rahoitustason nostamiseksi, järjestöt esittävät.

Arene, Sivista & OAJ tiedote >>

Jaa

Arenen hallitusohjelmatavoitteet

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Opinnäytetöiden eettiset suositukset

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden eettiset suositukset Näihin materiaaleihin on kuvattu ammattikorkeakouluille suositukset...

Tradenomeille riittää kysyntää työmarkkinoilla

Treidaaja, dataaja, laskija, bisnestyyppi, asiakkuuspäällikkö, järjestöjyrä, controlleri, founderi, uuäxääjät,...

Ammattikorkeakoulujen valintakoe järjestetään etäkokeena 2020

Ammattikorkeakoulut ovat päättäneet, että kevään toisen yhteishaun AMK-valintakoe järjestetään etäkokeena...

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden eettiset suositukset

Ammattikorkeakouluille on laadittu yhteiset suositukset eettisestä ja hyvän tieteellisen...

Sosionomiksi kannattaa opiskella

Sosionomi on hyvän puolellaSosionomin ja sosiaalialan moniulotteisessa työkentässä yhteinen nimittäjä...

Ammattikorkeakoulut tarjoavat ratkaisuja osaajapulaan, mutta rahoitus saatava kuntoon