Ammattikorkeakoulut tarjoavat ratkaisuja osaajapulaan, mutta rahoitus saatava kuntoon

Ammattikorkeakoulut tarjoavat ratkaisuja osaajapulaan, yritysten innovaatiotoimintaan ja työssä olevien osaamisen päivittämiseen, mutta rahoitus nostettava suunnitelmallisesti lähelle tasoa, jolla se oli vuosikymmenen alussa, viestivät Sivistystyönantajat, ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene sekä Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.

Korkeasti koulutettu työvoima, työelämää ja yhteiskuntaa kehittävä tutkimus sekä menestyvät yritykset ovat suomalaisen kasvun ja hyvinvoinnin tärkeimpiä rakennuspalikoita. Koulutuksen ja tutkimuksen merkitys kasvaa tulevina vuosina yhä suuremmaksi. Työvoiman kysyntä lisääntyy erityisesti korkeakoulutusta vaativissa tehtävissä. Kansainvälisessä kilpailussa pärjäävät vain innovatiiviset ja uudistumiskykyiset yritykset.

  • Ammattikorkeakoulut tarjoavat Suomelle menestyksen edellytyksiä. Ammattikorkeakouluista valmistuu vuosittain lähes 30000 korkeasti koulutettua osaajaa. Lähes yhtä moni päivittää osaamistaan ammattikorkeakoulujen avoimessa opetuksessa. Yli 75 % opinnäytetöistä tehdään yhteistyössä työelämän kanssa, ja ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa on aina työ- ja elinkeinoelämää hyödyttävä näkökulma, järjestöt muistuttavat.

Ammattikorkeakoulut ovat olleet keskeinen osa suomalaista koulutusjärjestelmää yli 20 vuoden ajan. Ne ovat vastanneet niille asetettuihin tavoitteisiin erinomaisesti, vaikka niiden rahoitus on laskenut reaalisesti yli 20 prosentilla vuodesta 2012. Tutkinto- ja julkaisumäärät ovat kasvaneet, valmistuneet työllistyvät hyvin, elinkeinoelämä on tyytyväinen yhteistyöhön ja opiskelijapalaute on positiivista.

Jatkossa ammattikorkeakouluilta odotetaan vielä enemmän. Tavoitteena on lisätä korkeakoulutettujen osuutta väestöstä, tarjota työssä oleville entistä enemmän osaamisen päivitysmahdollisuuksia ja nostaa tutkimus- ja innovaatiopanokset 4 %:iin bruttokansantuotteesta. Näissä kaikissa ammattikorkeakoulujen toiminta on avainasemassa.

Tavoitteiden saavuttaminen on Suomelle ensiarvoisen tärkeää, mutta nykyrahoituksella se ei tapahdu. Kuuden vuoden aikana tapahtunut noin 200 miljoonan euron rahoituksen lasku ammattikorkeakouluissa tekee jo nykyisen tason säilyttämisestä vaikeaa.

  • Rahoitus on käännettävä kasvuun. Ensimmäinen askel on palauttaa ammattikorkeakouluindeksi, jotta rahoitus säilyy kustannusten nousun tasolla. Seuraava askel on tehdä pitkäjänteinen suunnitelma korkeakoulujen ja tutkimuksen rahoitustason nostamiseksi, järjestöt esittävät.

Arene, Sivista & OAJ tiedote >>

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Tekoäly mukana ammattikorkeakoulujen arjessa

Katsoin hiljattain lentokoneessa mielenkiintoisen elokuvan After Yang, jossa tekoälyllä...

Arenen lausunto E-kirjeestä koskien komission tiedonantoa kyberturvallisuusakatemioista

Arene pitää Suomen kantaa komission tiedonannosta pääosin hyvänä.Arene pitää...

Ammattikorkeakoulujen hiilijalanjälki -webinaari 11.12.2023 klo 14-15.30

Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän hiilijalanjälkilaskenta-alaryhmä järjestää maanantaina...

Opiskelijoiden hyvinvointi on koulutustason noston edellytys

Mielenterveysviikolla ammattikorkeakouluja edustava Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja siellä opiskelevia...

Henkilöstö avainasemassa ammattikorkeakoulujen kestävyystyössä

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma hyväksyttiin marraskuussa 2020...

Ammattikorkeakoulut tarjoavat ratkaisuja osaajapulaan, mutta rahoitus saatava kuntoon