Ammattikorkeakoulut edistyneet julkaisujen avaamisessa

Ammattikorkeakoulut ovat parina viime vuotena panostaneet avoimeen julkaisemiseen ja julkaisujen avaamiseen verkossa. Ensi vuonna tulosten odotetaan jälleen paranevan. Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa vuonna 2019 avoimuuden kypsyystarkastelun jo kolmatta kertaa.

OKM:n Avoin tiede ja tutkimus -hankkeessa asetettiin tavoitteeksi saada suomalaisista tieteellisistä julkaisuista 65 % avoimesti saataville vuonna 2017, 75 % vuonna 2018 ja 90 % vuonna 2020 (ATT). Tämän jälkeen Suomi on sitoutunut EU:n avoimen tutkimuksen ja innovoinnin toimintatavan periaatteisiin ja EU:n jäsenvaltioille asettamiin yhteisiin tavoitteisiin tarjota 100 prosenttia tieteellisistä julkaisuista avoimina vuoteen 2020 mennessä (OKM, EU 2016).

Avoimeen julkaisemiseen liittyy kiinteästi rinnakkaistallentaminen. Avoin julkaiseminen tarkoittaa yleensä avoimesti saatavilla olemista, käytännössä ilman maksua käytettävissä olevia julkaisuja. Rinnakkaistallentamisen kautta taas turvataan avointen julkaisujen pitkäaikaiskäyttö sekä tiedon säilyminen. Rinnakkaistallentaminen edistää OKM:n mukaan hallitusohjelman tavoitteita tiivistää korkeakoulujen ja yritysten keskinäistä suhdetta sekä lisätä niiden tutkimus- ja innovaatiotoiminnan laatua ja vaikuttavuutta. Samalla se edistää kärkihankkeen tavoitetta vahvistaa korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä innovaatioiden kaupallistamiseksi.

Julkaisujen avoimuus tilastojen valossa

Tiina Tolosen ja Minna Marjamaan artikkelissa ammattikorkeakoulujen julkaisujen avoimuudesta tarkastelun kohteena olivat vuodet 2015-2017. Tarkastelu osoitti, että ammattikorkeakoulujen julkaisujen avoimuus on noussut hitaasti vuodesta 2015, jolloin ammattikorkeakoulujen avointen julkaisujen osuus oli 63 %, seuraavana vuonna 65 %, ja vuonna 2017 72 %. Kokonaisuutena tarkastellen ammattikorkeakoulut ovat kuitenkin saavuttaneet varsin hyvin ATT-hankkeen tavoitteet ja jopa ylittäneet ne OKM:n tavoitteeseen nähden vuonna 2017. Suurimmassa osassa ammattikorkeakouluja julkaisujen avoimuus on kehittynyt positiivisesti vuodesta 2015 vuoteen 2017.

Kuva 1. Ammattikorkeakoulujen avointen julkaisujen määrän kasvu vuosina 2015–2017.

 

Ammattikorkeakoulujen avoimuuden tulevaisuus

Avoimeen julkaisemiseen kehottava Arenen mandaatti on annettu ammattikorkeakouluille jo vuonna 2010. Julkaisemalla avoimesti tuodaan näkyville ammattikorkeakouluissa tehtyä tutkimus- ja kehitystyötä sekä luodaan avoimuuden ilmapiiriä. Useat tutkimusrahoittajat kuten Business Finland ja Suomen Akatemia edellyttävät tutkimustulosten avointa julkaisua.

 

Haluatko lukea aiheesta lisää?

Tiina Tolosen ja Minna Marjamaan syventävä artikkeli aiheesta:

https://www.kreodi.fi/en/25/Artikkelit/480/Ammattikorkeakoulujen-julkaisujen-avoimuus.htm

 

 

 

 

 

 

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Arene hakee EU-asiantuntijaa ammattikorkeakoulujen asialle 

Arene etsii osa-aikaista asiantuntijaa määräaikaiseen ja osa-aikaiseen (50 %)...

Tekoäly mukana ammattikorkeakoulujen arjessa

Katsoin hiljattain lentokoneessa mielenkiintoisen elokuvan After Yang, jossa tekoälyllä...

Arenen lausunto E-kirjeestä koskien komission tiedonantoa kyberturvallisuusakatemioista

Arene pitää Suomen kantaa komission tiedonannosta pääosin hyvänä.Arene pitää...

Ammattikorkeakoulujen hiilijalanjälki -webinaari 11.12.2023 klo 14-15.30

Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän hiilijalanjälkilaskenta-alaryhmä järjestää maanantaina...

Opiskelijoiden hyvinvointi on koulutustason noston edellytys

Mielenterveysviikolla ammattikorkeakouluja edustava Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja siellä opiskelevia...

Ammattikorkeakoulut edistyneet julkaisujen avaamisessa