AMK kiinnostaa ammattiin opiskelevia

Ammattikorkeakoulun suosio on korkea ammattiin opiskelevien parissa, kertoo toukokuussa julkaistu Kun koulu loppuu -tutkimus, johon vastasi 3105 ammattiin opiskelevaa nuorta.

Ammattiin opiskelevilla nuorilla on selkeät tulevaisuuden suunnitelmat valmistumisensa jälkeen. Puolet (48 %) suunnittelee hakevansa ammattikorkeakouluun, vaikka ensisijaisena tavoitteena on työllistyminen (90%).

Kyselyn mukaan ammattiin opiskelevia ei kannusteta aktiivisesti jatko-opintoihin. Heidän ohjaus jatko-opintoihin on kotona ja koulussa selvästi vähäisempää kuin lukio-opiskelijoilla.

Ammattiin opiskelevat olivat ensimmäistä kertaa mukana Taloudellisen tiedotustoimisto TAT:n kyselytutkimuksessa.

Ammattikorkeakoulujen uusista opiskelijoista jo lähes 40 prosentilla on ammatillinen koulutus. Osa heistä on suorittanut sekä lukion että ammatillisen tutkinnon.

Lukiolaiset katsovat yliopistoihin

Lukiolaisten keskuudessa ammattikorkeakoulun vetovoima hiipuu. Ammattikorkeakoulu kiinnosti enää kolmannesta (36 %) vastaajista, kun yliopiston suosio on noussut yli 80 prosenttiin. Vielä vuonna 2011 yli puolet lukiolaisista (55%) aikoo hakea ammattikorkeakouluun. Yhteishaussa on mahdollista hakea samanaikaisesti ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Yläkoululaisten parissa lukion suosio on vankkaa (60 %), mutta ammattiopisto kiinnostaa harvempaa kuin joka neljättä. Vielä 2015 ammatilliseen koulutukseen ajatteli hakeutuvansa 30 prosenttia yläkoululaisista, mutta tämän kevään tuloksissa heitä oli enää 23 prosenttia. Epätietoisten määrä on kasvanut yläkoululaisten parissa.

TAT:n tiedotteen mukaan moni koulutus- ja uravalintojen edessä kamppaileva peruskoululainen valitsee toisen asteen koulupolukseen lukion, jotta ammatinvalintaa voi siirtää kolmella vuodella eteenpäin. Vielä abiturienttivuoden keväälläkään 25 prosenttia lukiolaisista ei ole päättänyt, mihin suunnata valkolakin jälkeen.

Vetovoimaa yhteistyöstä

Ikäluokkien pienentyessä kilpailu opiskelijoista kiihtyy, joten yhteistyö ammattiopistojen ja lukioiden kanssa tulee aiempaa tärkeämmäksi korkeakouluille. Monella ammattikorkeakoululla on yhteistyösopimuksia ammattiopistojen kanssa, mutta olemme kaukana systemaattisesta ja strategisesta toiminnasta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kannustaa korkeakouluja, lukioita ja ammatillisia oppilaitoksia lisäämään yhteistyöstä

Opetus- ja kulttuuriministeriö kannustaa korkeakouluja, lukioita ja ammatillisia oppilaitoksia lisäämään yhteistyöstä. Lukioiden osalta asiaa edistämään on asetettu työryhmä. Myös ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulujen yhteistyölle tulee oma ryhmänsä.

Vuosittain toteutettava Kun koulu loppuu – Nuorten tulevaisuusraportti tutkii yläkoululaisten, lukiolaisten ja nyt myös toisen asteen ammattiin opiskelevien ala- ja koulutusvalintoihin liittyviä tulevaisuudensuunnitelmia. Vuonna 2018 tutkimukseen vastasi ennätykselliset yli 11 000 nuorta.

 

Lisää aiheesta: Kun koulu loppuu – Nuorten tulevaisuusraportti 2018

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Arene hakee EU-asiantuntijaa ammattikorkeakoulujen asialle 

Arene etsii osa-aikaista asiantuntijaa määräaikaiseen ja osa-aikaiseen (50 %)...

Tekoäly mukana ammattikorkeakoulujen arjessa

Katsoin hiljattain lentokoneessa mielenkiintoisen elokuvan After Yang, jossa tekoälyllä...

Arenen lausunto E-kirjeestä koskien komission tiedonantoa kyberturvallisuusakatemioista

Arene pitää Suomen kantaa komission tiedonannosta pääosin hyvänä.Arene pitää...

Ammattikorkeakoulujen hiilijalanjälki -webinaari 11.12.2023 klo 14-15.30

Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän hiilijalanjälkilaskenta-alaryhmä järjestää maanantaina...

Opiskelijoiden hyvinvointi on koulutustason noston edellytys

Mielenterveysviikolla ammattikorkeakouluja edustava Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja siellä opiskelevia...

AMK kiinnostaa ammattiin opiskelevia