Oikeutta rahankeräämiseen ei saa kaventaa

Korkeakoulujen mahdollisuutta rahan keräämiseen pääomittamista varten ei saa poistaa, esittää Arene sisäministeriölle antamassaan lausunnossa rahankeräyslain uudistamisesta. Asiaa valmistellut työryhmä on esittänyt, että varoja ei voisi enää kerätä pääomittamiseksi.

Nykyisen yliopistoilla, ammattikorkeakouluilla ja Kansallisgallerialla on oikeus kerätä rahaa lakisääteisten tehtävien hoitamiseen suoraan ja pääomituksen kautta, muistuttaa Arenen toiminnanjohtaja Riitta Rissanen.

Ammattikorkeakoululla on oikeus toimeenpanna rahankeräyksiä pääomittamiseen vuosina 2017–2019. Valtio on sitoutunut pääomittamaan ammattikorkeakouluja suhteessa näiden keräämään yksityiseen pääomaan. Ammattikorkeakoulujen pääomittamiseen on varattu 24 miljoonaa euroa vuosille 2017–2018.

Rissasen mukaan pääomitus mahdollistaa varojen käytön joustavasti ja pitkäjänteisesti strategisesti keskeisiin kohteisiin yhteiskuntaa ja aluetta hyödyttävällä tavalla.

Arenen mielestä luonnos rahankeräyslain muuttamiseksi on ristiriidassa korkeakoulupolitiikan kanssa, joka on kannustanut korkeakouluja hankkimaan omaa pääomaa.

Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen Vision 2030 lähtökohtana on muun muassa parantaa korkeakoulujen itsenäisyyttä ja mahdollisuuksia ennakoida sekä reagoida toimintaympäristön muutoksiin, esimerkiksi monipuolistamalla ammattikorkeakoulujen rahoituspohjaa.

Lisää aiheesta

Arenen lausunto työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi uudeksi rahankeräyslaiksi (pdf)

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-,...

Webinaari: Ammattikorkeakoulut kestävän tulevaisuuden osaamisen rakentajina 3.10.

Torstaina 3.10.2024 klo 13.00-15.30 Arenen yhteisissä osaamisissa on linjattu, että...

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta...

Erasmus+ -ohjelma on vahva investointi Euroopan tulevaisuuteen

Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tulee olemaan keskeinen painopiste tulevalla...

Oikeutta rahankeräämiseen ei saa kaventaa