Oikeutta rahankeräämiseen ei saa kaventaa

Korkeakoulujen mahdollisuutta rahan keräämiseen pääomittamista varten ei saa poistaa, esittää Arene sisäministeriölle antamassaan lausunnossa rahankeräyslain uudistamisesta. Asiaa valmistellut työryhmä on esittänyt, että varoja ei voisi enää kerätä pääomittamiseksi.

Nykyisen yliopistoilla, ammattikorkeakouluilla ja Kansallisgallerialla on oikeus kerätä rahaa lakisääteisten tehtävien hoitamiseen suoraan ja pääomituksen kautta, muistuttaa Arenen toiminnanjohtaja Riitta Rissanen.

Ammattikorkeakoululla on oikeus toimeenpanna rahankeräyksiä pääomittamiseen vuosina 2017–2019. Valtio on sitoutunut pääomittamaan ammattikorkeakouluja suhteessa näiden keräämään yksityiseen pääomaan. Ammattikorkeakoulujen pääomittamiseen on varattu 24 miljoonaa euroa vuosille 2017–2018.

Rissasen mukaan pääomitus mahdollistaa varojen käytön joustavasti ja pitkäjänteisesti strategisesti keskeisiin kohteisiin yhteiskuntaa ja aluetta hyödyttävällä tavalla.

Arenen mielestä luonnos rahankeräyslain muuttamiseksi on ristiriidassa korkeakoulupolitiikan kanssa, joka on kannustanut korkeakouluja hankkimaan omaa pääomaa.

Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen Vision 2030 lähtökohtana on muun muassa parantaa korkeakoulujen itsenäisyyttä ja mahdollisuuksia ennakoida sekä reagoida toimintaympäristön muutoksiin, esimerkiksi monipuolistamalla ammattikorkeakoulujen rahoituspohjaa.

Lisää aiheesta

Arenen lausunto työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi uudeksi rahankeräyslaiksi (pdf)

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

EU:n elinvoima edellyttää lisää panoksia soveltavaan tutkimukseen ja kehittämiseen 

Suomen ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan merkitys on vahvistunut...

Avoimen korkeakoulutuksen maksut kolminkertaistuvat – ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen  

Ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen avoimen korkeakouluopetuksen enimmäismaksun korotukseen 45 euroon...

Oikeutta rahankeräämiseen ei saa kaventaa