Eduskunnan AMK-verkosto: Ilman harjoittelukorvauksia sote-ala ei saa osaajiansa

Ensi viikolla pidettävässä budjettiriihessä on varmistettava rahoitus ammattikorkeakoulujen sote-alan harjoittelulle. Tällä päätöksellä olisi merkittävä vaikutus myös hoitajapulan helpottamiseen. 

Kyseessä on rahoituksen varmistaminen sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemaan lakiesitykseen, jonka perusteella sote-alan harjoittelupaikkoja ammattikorkeakouluopiskelijoille tarjoavat työpaikat saisivat – muiden koulutusalojen tavoin – korvauksen valtion varoista. Laki korvaisi harjoitteluista koituvia kustannuksia, mutta se on myös hyvin tärkeä kehittämiskumppanuuden perusta ammattikorkeakoulujen, ministeriön ja harjoittelupaikkojen välille.   

Ammattikorkeakoulut ovat ainoa koulutussektori, joka on maksanut itse opiskelijoidensa sote-alan harjoitteluista työpaikoille. Summa on miljoonia euroja vuodessa. Ammattikorkeakoulut maksavat harjoitteluista, vaikka ne tuottavat tutkintonsa puolella siitä hinnasta kuin kymmenen vuotta sitten. Myös sote-alalla tutkintotavoite nousi vuoden 2021 alusta 28 prosenttia.

– On tärkeätä, että eri koulutusaloja kohdellaan yhdenvertaisesti harjoittelukorvausten osalta. Sote-alan osaamiselle harjoittelulla on aivan olennainen merkitys. Siksikin on loogista, että rahoitus tulee suoraan valtion budjetista, sanoo eduskunnan ammattikorkeakouluja edustavan Takki-verkoston puheenjohtaja, sivistysvaliokunnan varapj, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta.

Lainsäädäntö on valmiina hyväksyttäväksi ja ammattikorkeakoulut ovat irtisanoneet olemassa olevat maksulliset sopimukset harjoittelupaikkojen kanssa.

Tilanteen korjaaminen on ollut eduskunnan pöydällä jo useita hallituskausia jopa valmiina pykälinä. Edellisen kerran uudistus kaatui koko sote-uudistuksen kaatumiseen. 

Nyt asia on vaan kerta kaikkiaan hoidettava kuntoon. Tämä on osaratkaisu myös hoitajapulan ratkaisuun, sillä epäselvä tilanne jumittaisi sopimusten uusimisen ja vaarantaisi harjoittelijoiden saannin ja opintojen etenemisen. Päätös auttaa myös ammattikorkeakoulujen tukalaa taloudellista tilannetta edes vähän, korostaa verkoston varapuheenjohtaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko.

Takki-verkoston tehtävänä on huolehtia osaavan ja riittävän työvoiman saamisesta yhteiskunnan perustehtäviin, edistää aluekehitystä metropolialueelta pohjoisimpaan Suomeen ja kehittää erityisesti palvelusektorin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa. Takki-verkostoon kuuluvat Eeva-Johanna Eloranta (SDP), pj, Paula Risikko (KOK), vpj, Riikka Slunga-Poutsalo (PS), Sinuhe Wallinheimo (KOK), Hilkka Kemppi (KESK), Pasi Kivisaari (KESK), Inka Hopsu (VIHR), Hanna Holopainen (VIHR), Pia Lohikoski (VAS), Anders Norrback (RKP) ja Sari Essayah (KD).

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-,...

Webinaari: Ammattikorkeakoulut kestävän tulevaisuuden osaamisen rakentajina 3.10.

Torstaina 3.10.2024 klo 13.00-15.30 Arenen yhteisissä osaamisissa on linjattu, että...

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta...

Erasmus+ -ohjelma on vahva investointi Euroopan tulevaisuuteen

Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tulee olemaan keskeinen painopiste tulevalla...

Eduskunnan AMK-verkosto: Ilman harjoittelukorvauksia sote-ala ei saa osaajiansa