Korkeakoululiikunnan uudet suositukset julkaistu

1.3.2018 julkaistut uudistuneet valtakunnalliset Korkeakoululiikunnan suositukset edellyttävät, että korkeakoulujen tila- ja sisustusratkaisuja sekä toimintakulttuuria muutetaan opiskelijoiden istumisen vähentämistä tukevaksi.

Nykyisellään korkeakouluopiskelijoille kertyy tutkimusten mukaan (mm. YTHS:n KOTT2016) terveydelle vaarallisia määriä päivittäistä istumisaikaa.

Korkeakouluille suositukset istumisen vähentämiseen – opiskelijat istuvat nykyisellään hurjia tuntimääriä

– Tarvitaan sekä toimintaympäristön että -kulttuurin muutosta. On tärkeää, että korkeakoulut alkavat systemaattisesti kiinnittää huomiota korkeakouluyhteisön fyysisen aktiivisuuden edistämiseen koko korkeakouluympäristössä. Uudistetut Korkeakoululiikunnan suositukset antavat korkeakouluille hyvän ohjeistuksen, tavoitteet ja ideoita niin päivittäisen istumisen vähentämistyöhön kuin myös koko korkeakouluympäristön liikunnallistamiseen, kertoo korkeakouliikunnan suositukset valmistelleen työryhmän puheenjohtaja, Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä.

– On loistavaa, että korkeakoulujen rehtorineuvostojen Arene:n ja UNIFI:n edustajien johdolla laaja-alainen työryhmä on tehnyt korkeakoululiikunnan suositusten päivitystyön. Samalla on kuitenkin muistettava, että pelkät suositukset eivät auta mitään, mikäli niitä ei saada täysimittaiseen toteutukseen. Korkeakoulujen johdon tuki suositusten toteuttamisessa on äärimmäisen tärkeää, korostaa Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Soile Koski-Aho.

Nykyisellään Suomen korkeakouluopiskelijat edustavat melkein puolta maamme nuorten aikuisten ikäluokasta. Vain kolmannes korkeakouluopiskelijoista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi, ja samalla opiskelijoille kertyy opiskeluarjessaan järkyttäviä määriä inaktiivista istumisaikaa.

– Tilanne ei ole kestävä. On välttämätöntä, että korkeakoulujen lisäksi myös muu yhteiskunta tukee liikunnallisen elämäntavan muodostumista. Esimerkiksi Liikkuva koulu -ohjelman tulisi viimeinkin laajentua aidosti myös korkea-asteen oppilaitoksiin, päättää puheenjohtaja Koski-Aho.

Korkeakoululiikunnan suositusten taustalla olevan vision mukaan:

Korkeakouluympäristö ja sen toimintakulttuuri tukevat korkeakouluyhteisön arjen fyysisen aktiivisuuden ylläpitoa ja edistämistä Suomen kaikissa korkeakouluissa. Kaikissa korkeakouluissa on laadukkaat ja korkeakouluyhteisön arvostamat liikuntapalvelut, jotka tukevat erilaisten käyttäjäryhmien liikunnan, hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä.

Suositusten julkaisuseminaari järjestetään 1.3 klo 13.00-15.00. Seminaaria voi seurata livenä Helsingin Yliopiston Unitubessa.

Lisää aiheesta:

Korkeakoululiikunnan suositukset (2018) löytyvät kokonaisuudessaan täältä: Korkeakoululiikunnan suositukset 2018

Lisätietoja:

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Arene hakee EU-asiantuntijaa ammattikorkeakoulujen asialle 

Arene etsii osa-aikaista asiantuntijaa määräaikaiseen ja osa-aikaiseen (50 %)...

Tekoäly mukana ammattikorkeakoulujen arjessa

Katsoin hiljattain lentokoneessa mielenkiintoisen elokuvan After Yang, jossa tekoälyllä...

Arenen lausunto E-kirjeestä koskien komission tiedonantoa kyberturvallisuusakatemioista

Arene pitää Suomen kantaa komission tiedonannosta pääosin hyvänä.Arene pitää...

Ammattikorkeakoulujen hiilijalanjälki -webinaari 11.12.2023 klo 14-15.30

Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän hiilijalanjälkilaskenta-alaryhmä järjestää maanantaina...

Opiskelijoiden hyvinvointi on koulutustason noston edellytys

Mielenterveysviikolla ammattikorkeakouluja edustava Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja siellä opiskelevia...

Korkeakoululiikunnan uudet suositukset julkaistu