AMK rahoitusmallin vaikutukset selvitettävä

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene esittää, että opetus- ja kulttuuriministeriö teettäisi selvityksen ammattikorkeakoulujen rahoitusmallin vaikutuksista.

Talouspolitiikan arviointineuvosto julkaisi alkuvuodesta selvittänyt yliopistouudistuksen ja rahoitusmallin vaikutuksista. Arene toivoo vastaavaa rahoitukseen keskittyvää selvitystä myös ammattikorkeakoulujen osalta.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tehtävät ja toiminta poikkeavat toisistaan merkittävästi, joten yliopistojen vaikutuksista ei voi vetää johtopäätöksiä ammattikorkeakouluihin.

AMK-lain uudistuksen arvioinnin raporttiluonnokset viittaavat siihen, että AMK-uudistuksessa rahoitusmallilla on voinut olla itse lakia suurempi vaikutus ammattikorkeakoulujen toimintaan. Kyseinen arviointi ei kuitenkaan riitä erittelemään esimerkiksi rahoitusuudistuksen ja rahoituksen vähenemisen vaikutuksia.

Ammattikorkeakoulujen rahoitusmallin uudistamiselle on erittäin laajat vaikutukset korkeakoulutukseen, sillä puolet ylempää ja alempaa korkeakoulututkintoa suorittavista opiskelijoista on ammattikorkeakouluissa.

Ammattikorkeakouluja koskeva selvitys toisi arvokasta tietoa ammattikorkeakoulujen rahoitusmallin uudistamiseen ja tukisi siten korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030 tiekartan valmistelua.

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut ovat jo kantaneet osansa koulutusleikkauksista – huoli Suomen tulevaisuudesta kasvaa

Suomen julkisen talouden tilanne on erittäin vaikea. Hallitusohjelmassa sovitun,...

Arenen hallitus perustaa tulevaisuusryhmän – ammattikorkeakoulut luovat huomisen kädenjäljen

Arenen uusi hallitus on koostanut huoneentaulunsa, jossa määritellään tärkeimmät...

AMK-päivät järjestetään Tampereella 17.–18.4.2024

Tervetuloa ammattikorkeakoulujen suurimpaan vuosittaiseen tapahtumaan! Valtakunnallisten AMK-päivien järjestäjinä ovat...

Ammattikorkeakoulujen ääni vahvistuu Brysselissä – Arene aloittaa eurooppalaisen korkeakouluverkoston puheenjohtajana   

Ammattikorkeakoulujen ulkoisesta TKI-rahoituksesta jo yli puolet tulee eurooppalaisista rahoituslähteistä....

AMK rahoitusmallin vaikutukset selvitettävä