AMK rahoitusmallin vaikutukset selvitettävä

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene esittää, että opetus- ja kulttuuriministeriö teettäisi selvityksen ammattikorkeakoulujen rahoitusmallin vaikutuksista.

Talouspolitiikan arviointineuvosto julkaisi alkuvuodesta selvittänyt yliopistouudistuksen ja rahoitusmallin vaikutuksista. Arene toivoo vastaavaa rahoitukseen keskittyvää selvitystä myös ammattikorkeakoulujen osalta.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tehtävät ja toiminta poikkeavat toisistaan merkittävästi, joten yliopistojen vaikutuksista ei voi vetää johtopäätöksiä ammattikorkeakouluihin.

AMK-lain uudistuksen arvioinnin raporttiluonnokset viittaavat siihen, että AMK-uudistuksessa rahoitusmallilla on voinut olla itse lakia suurempi vaikutus ammattikorkeakoulujen toimintaan. Kyseinen arviointi ei kuitenkaan riitä erittelemään esimerkiksi rahoitusuudistuksen ja rahoituksen vähenemisen vaikutuksia.

Ammattikorkeakoulujen rahoitusmallin uudistamiselle on erittäin laajat vaikutukset korkeakoulutukseen, sillä puolet ylempää ja alempaa korkeakoulututkintoa suorittavista opiskelijoista on ammattikorkeakouluissa.

Ammattikorkeakouluja koskeva selvitys toisi arvokasta tietoa ammattikorkeakoulujen rahoitusmallin uudistamiseen ja tukisi siten korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030 tiekartan valmistelua.

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-,...

Webinaari: Ammattikorkeakoulut kestävän tulevaisuuden osaamisen rakentajina 3.10.

Torstaina 3.10.2024 klo 13.00-15.30 Arenen yhteisissä osaamisissa on linjattu, että...

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta...

Erasmus+ -ohjelma on vahva investointi Euroopan tulevaisuuteen

Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tulee olemaan keskeinen painopiste tulevalla...

AMK rahoitusmallin vaikutukset selvitettävä