Polamk: Pakkokeinoista tilannejohtamiseen poliisin YAMK-tutkinnossa

Vaativa tutkinnanjohtaminen. Pakkokeinojen johtaminen. Valvonta- ja hälytystoiminnan johtaminen. Tilannejohtaminen.

Poliisin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opintojaksot kuulostavat varsin jännittäviltä. Mikä kumma on tämä vain Poliisiammattikorkeakoulussa tarjolla oleva YAMK-tutkinto?

− Poliisin tehtävät ovat hyvin erityisiä, joten oma YAMK-tutkintokin sisältää aika erityisiä juttuja, naurahtavat opiskelijat Maria Rossi ja Jukka Mustapää.

Tutkinto tunnetaan poliisissa nimellä päällystöopinnot. Kyse on jatkotutkinnosta, eli alla on oltava poliisikoulutus tai muu soveltuva korkeakoulututkinto. Tutkinnon suorittanut voi työskennellä esimerkiksi komisariona tai ylikomisariona poliisin johto-, asiantuntija- tai kehittämistehtävissä.

− Koen, että poliisin YAMK-koulutus antaa parhaat valmiudet päällystötehtäviin poliisissa, vaikka päällystötason virkoihin voi hakea muillakin ylemmillä korkeakoulututkinnoilla, Jukka sanoo.

­− Tutkintoon kuuluu kyllä yleisiä johtamisopintoja, mutta erityistä on poliisin johtaminen operatiivisissa tilanteissa. Siinä johtamistaidot joutuvat kovimmalle koetukselle, eikä sitä oppia saa muualta, Maria huomauttaa.

Luokka täynnä ammattilaisia eri tehtävistä

Maria ja Jukka istuivat samassa luokassa jo poliisin peruskoulutuksessa vuonna 2002. Valmistumisen jälkeen urapolut veivät ensin eri suuntiin: Maria työskenteli pitkään tutkijana Helsingin väkivaltarikosyksikössä ja Jukka valvonta- ja hälytystehtävissä lentoasemalla.

Viime vuodet kurssikaverit ovat työskennelleet saman katon alla Keskusrikospoliisissa, mutta aivan erilaisissa tehtävissä. Marian erikoisalaa on verkkovälitteisten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tutkinta, ja Jukka työskentelee poliisin kansainvälisen viestiliikenteen parissa tiedusteluosastolla. Molemmat ovat käyneet myös poliisin alipäällystöopinnot.

Mitä kokenut poliisi saa vielä koulun penkiltä irti? Ja miten opiskelu mahtuu aikatauluihin?

– Meillä on luokka täynnä huippuammattilaisia organisaation eri laidoilta. Keskustelut ovat todella antoisia, ja kurssikavereista kertyy mahtava asiantuntemuksen verkosto. Opinnot ovat monipuoliset, ja niihin kuuluu myös johtamisharjoittelun jakso, jossa pääsee perehtymään sekä rikostutkintapuolen että operatiivisen kenttätyön johtamiseen käytännössä.

Kun kyseessä on oman organisaation koulutus, voimme käyttää työaikaa opintoihin – eli uralla etenemistä todella tuetaan upeasti poliisissa, Jukka ja Maria kiittävät.

Lisätietoja

Lisätietoa poliisin johtamiskoulutuksesta >>

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Arene lausui opintososiaalisten etuuksien ja asumistuen indeksitarkistuksista vuosille 2024-2027

Arene suhtautuu kriittisesti hallituksen esityksestä jäädyttää opintotukilain mukaisen opintoraha...

Korkeakoulujen aloituspaikkarahat annettava ammattikorkeakouluille

Hallitus pitää ammattikorkeakoulut juuri ja juuri pinnan yläpuolella. Suurin...

Ammattikorkeakoulut: Suomessa ei ole yhtään tilaa suvaitsemattomuudelle ja syrjinnälle

Ammattikorkeakouluissa syksyllä 2023 alkaviin opintoihin on paikan vastaanottanut lähes...

Ammattikorkeakouluilla ratkaisevin rooli koulutustason nostossa 

OECD (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) julkaisi taas vertailutiedot...

Budjettiriihessä vahvistettava ammattikorkeakoulujen tutkimusta ja koulutusta

Hallituksen budjettineuvotteluissa tehdään todella tärkeitä linjauksia tutkimus-, kehittämis- ja...

Polamk: Pakkokeinoista tilannejohtamiseen poliisin YAMK-tutkinnossa