Polamk: Pakkokeinoista tilannejohtamiseen poliisin YAMK-tutkinnossa

Vaativa tutkinnanjohtaminen. Pakkokeinojen johtaminen. Valvonta- ja hälytystoiminnan johtaminen. Tilannejohtaminen.

Poliisin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opintojaksot kuulostavat varsin jännittäviltä. Mikä kumma on tämä vain Poliisiammattikorkeakoulussa tarjolla oleva YAMK-tutkinto?

− Poliisin tehtävät ovat hyvin erityisiä, joten oma YAMK-tutkintokin sisältää aika erityisiä juttuja, naurahtavat opiskelijat Maria Rossi ja Jukka Mustapää.

Tutkinto tunnetaan poliisissa nimellä päällystöopinnot. Kyse on jatkotutkinnosta, eli alla on oltava poliisikoulutus tai muu soveltuva korkeakoulututkinto. Tutkinnon suorittanut voi työskennellä esimerkiksi komisariona tai ylikomisariona poliisin johto-, asiantuntija- tai kehittämistehtävissä.

− Koen, että poliisin YAMK-koulutus antaa parhaat valmiudet päällystötehtäviin poliisissa, vaikka päällystötason virkoihin voi hakea muillakin ylemmillä korkeakoulututkinnoilla, Jukka sanoo.

­− Tutkintoon kuuluu kyllä yleisiä johtamisopintoja, mutta erityistä on poliisin johtaminen operatiivisissa tilanteissa. Siinä johtamistaidot joutuvat kovimmalle koetukselle, eikä sitä oppia saa muualta, Maria huomauttaa.

Luokka täynnä ammattilaisia eri tehtävistä

Maria ja Jukka istuivat samassa luokassa jo poliisin peruskoulutuksessa vuonna 2002. Valmistumisen jälkeen urapolut veivät ensin eri suuntiin: Maria työskenteli pitkään tutkijana Helsingin väkivaltarikosyksikössä ja Jukka valvonta- ja hälytystehtävissä lentoasemalla.

Viime vuodet kurssikaverit ovat työskennelleet saman katon alla Keskusrikospoliisissa, mutta aivan erilaisissa tehtävissä. Marian erikoisalaa on verkkovälitteisten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tutkinta, ja Jukka työskentelee poliisin kansainvälisen viestiliikenteen parissa tiedusteluosastolla. Molemmat ovat käyneet myös poliisin alipäällystöopinnot.

Mitä kokenut poliisi saa vielä koulun penkiltä irti? Ja miten opiskelu mahtuu aikatauluihin?

– Meillä on luokka täynnä huippuammattilaisia organisaation eri laidoilta. Keskustelut ovat todella antoisia, ja kurssikavereista kertyy mahtava asiantuntemuksen verkosto. Opinnot ovat monipuoliset, ja niihin kuuluu myös johtamisharjoittelun jakso, jossa pääsee perehtymään sekä rikostutkintapuolen että operatiivisen kenttätyön johtamiseen käytännössä.

Kun kyseessä on oman organisaation koulutus, voimme käyttää työaikaa opintoihin – eli uralla etenemistä todella tuetaan upeasti poliisissa, Jukka ja Maria kiittävät.

Lisätietoja

Lisätietoa poliisin johtamiskoulutuksesta >>

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Jo lähes neljännes ylemmistä korkeakoulututkinnoista suoritetaan ammattikorkeakouluissa 

Ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja (YAMK) suoritettiin vuonna 2023 yhteensä 5 244,...

Webinaari: Arenen kestävän ja vastuullisen TKI-toiminnan kriteeristö 29.4.

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmassa (2020) kaikki ammattikorkeakoulut...

Ammattikorkeakoulut jatkavat rahoituksen nollalinjalla – isot odotukset TKI-rahoituksen kohdentumisesta

Ammattikorkeakoulut ovat helpottuneita, ettei niiden rahoitukseen kohdistettu uusia leikkauksia...

Koulutuksen rahoituksesta huolehdittava myös taloudellisesti vaikeina aikoina

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu valtion taloutta suuntaavaan kehysriiheensä...

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Polamk: Pakkokeinoista tilannejohtamiseen poliisin YAMK-tutkinnossa