Oamk: Kliinisen optometrian opinnoilla tehdään tulevaisuutta

Kliinistä optometriaa Oulun ammattikorkeakoulussa opiskelevan Arto Hartikaisen mukaan koulutus vaatii jaksamista ja opiskeluintoa, mutta avaa varmasti ovet monipuoliselle työuralle tulevaisuudessa.

Kliinisen optometrian YAMK-tutkintoa opiskelevalla Arto Hartikaisella on takanaan ensimmäiset puoli vuotta opintoja, ja hän on pitänyt opintojaan innostavina. Kuopiossa työskentelevä Arto on tehnyt jo 33 vuotta optikon töitä, mutta jatkuva tiedonnälkä on pysynyt läpi hänen työuransa.

Kuva: Mikko-Pekka Karlin

Kun mahdollisuus opiskella optometrian YAMK-tutkinto tuli näin lähelle ja helposti saavutettavaksi, ajattelin heti, että tilaisuuteen pitää tarttua, Arto kertoo.

Kliinisen optometrian opintojen ensimmäiset puoli vuotta käydään läpi tutkimus- ja tiedonhankintamenetelmiä ja samalla alustetaan jo omaa lopputyötä. Sen jälkeen syvennytään kliinisen optometrian teoriaopintoihin ja käytännön harjoituksiin sekä edistetään lopputyötä.

– Tämä alku on ollut sellaista sisäänajoa opintoihin. Olen saanut paljon eväitä tehokkaaseen tiedonhakuun ja valmiuksia etsiä tutkimustietoa luotettavista lähteistä.

Täysi panostus opiskeluun opintovapaalla

Arto on suorittanut ensimmäiset puoli vuotta opintojaan töiden ohella. Vuodenvaihteessa hän aikoo kuitenkin jäädä opintovapaalle ja hyödyntää aikansa opiskeluun. Hän odottaa opintovapaata innostunein mielin.

– Otin selvää aikuisopiskelijan eduista ja mahdollisuudesta jäädä opintovapaalle ja innostuin siitä. Olen ollut jo niin pitkään työelämässä, että ajatus mahdollisuudesta käyttää päivisin aikaa opiskeluun tuntuu ruhtinaalliselta.

Arton mukaan töiden ohella opiskelu on vaatinut aikataulutusta, ja hän on käyttänyt aikaa opiskeluun aamuisin. Aiemmin hän on myös suorittanut optometrian kandidaatin tutkinnon Yhdysvaltoihin töiden ohella.

– Suosittelen ehdottomasti ottamaan huomioon mahdollisuuden opintovapaaseen. Se, että saa säilyttää työnsä ja saamaan samaan aikaan aikuisopintotukea, on mahtava etu.

Kuva: Mikko-Pekka Karlin

Valmiudet monipuolisiin työtehtäviin

Arton mukaan kliinisen optometrian tutkinto antaa hyvät valmiudet tehdä korkean tason terveystarkastusta silmille.

– Väestön ikärakenne on muuttumassa sellaiseksi, että työnjakoa pitää miettiä uudelleen. Koulutus antaa hyvät eväät siihen, että silmän terveydentilan arviointia pystyy tekemään entistä paremmin.

Lisäksi Arto uskoo koulutuksen mahdollistavan optikoiden työnkuvan laajentumista myös muualle kuin perinteisiin optikkoliikkeisiin.

– Tämä on käänteentekevä koulutus koko alalla, ja uskon tämän tuovan monipuolisia mahdollisuuksia tulevaisuudessa

Haaveissa kliinisiä töitä ja opettamista

Tulevaisuudessa Artoa kiinnostaa optometrian kliinisten töiden lisäksi opetusala.

– Olen luennoinut ja opettanut työn ohella paljon, joten opetustyö kiinnostaisi koulutuksen ja kaiken työkokemukseni jälkeen jossain vaiheessa.

Arto suosittelee optometrian koulutusta kaikille aidosti optometriasta kiinnostuneille, jotka haaveilevat monipuolisesta työurasta.

– Opiskelu vaatii jaksamista ja opiskeluintoa, mutta avaa varmasti ovet monipuoliselle työuralle tulevaisuudessa. Myöskään opintojen englanninkielisyyttä ei kannata pitää esteenä, sillä ihan normaalilla englannin kielellä pärjää. Tällä alalla tehdään tulevaisuutta, Arto sanoo.

Lisätietoja

Alkuperäinen artikkeli >>
Tutustu Oulun ammattikorkeakoulun YAMK-tarjontaan >>

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-,...

Webinaari: Ammattikorkeakoulut kestävän tulevaisuuden osaamisen rakentajina 3.10.

Torstaina 3.10.2024 klo 13.00-15.30 Arenen yhteisissä osaamisissa on linjattu, että...

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta...

Erasmus+ -ohjelma on vahva investointi Euroopan tulevaisuuteen

Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tulee olemaan keskeinen painopiste tulevalla...

Oamk: Kliinisen optometrian opinnoilla tehdään tulevaisuutta