KAMK: Liikunnanohjaajan matka Kainuusta Lappiin ja takaisin

Olen Essi Fonselius, kainuulaisjuurinen liikunta-alan ammattilainen. Opiskelin liikunnanohjaajaksi Kajaanin ammattikorkeakoulussa vuosina 2006-2009. Opintoihini kuului kolme harjoittelujaksoa, joista mieleenpainuvin ja merkittävin oli Kainuun Prikaatissa, jossa olen suorittanut myös naisten vapaaehtoisen asepalveluksen.

Opintojeni loppusuoralla aloin pohtia, mitähän tekisin isona. Bongasin sattumalta työpaikkailmoituksen, jossa haettiin liikuntakasvatusaliupseeria Jääkäriprikaatiin Sodankylään. Tehtävänkuvaus kolahti niin, että katsoin karttakirjasta Sodankylän tarkan sijainnin ja hain työpaikkaa. Viimeistellessäni opinnäytetyötäni sain tietää, että minut on valittu liikuntakasvatusaliupseerin tehtävään. Valmistuin liikunnanohjaajaksi joulukuussa 2009 ja aloitin työni Lapissa tammikuussa 2010. Viihdyin Sodankylässä lähes kymmenen vuotta.

Liikuntakasvatusaliupseerin tehtävä oli sotilasvirka, joten suoritin työni ohella sotilasammatillisia opintoja Maasotakoulussa Lappeenrannassa. Hain myös lisäoppia Puolustusvoimien Urheilukoulusta – ensin Lahdesta ja sittemmin Helsingistä. Työnkuvani oli monipuolinen sisältäen muun muassa varusmiesten, henkilökunnan ja reserviläisten liikuntakoulutuksen suunnittelua ja ohjaamista, kuntotestausta, varusmieskuljettajien ergonomiakoulutusta sekä urheilukilpailujen järjestämistä. Sotilas SM- ja MM-kilpailujen järjestäjäorganisaatiossa toimiminen antoi valtavasti työkaluja, joista olen hyötynyt muissakin työtehtävissäni. 

Itsensä kehittäminen ohjaa kohti unelmia

Suoritin työni ohella liikunta-alan kehittämisen ja johtamisen YAMK-tutkinnon ja valmistuin toistamiseen Kajaanin ammattikorkeakoulusta – tutkintonimikkeeni täydentyi siis vuonna 2018 liikunnanohjaaja YAMK:si. Opiskelumatkani Sodankylästä Kajaaniin oli pitkä, ja automatkoillani ehdin kypsytellä paluuta juurilleni Kainuuseen. Opintojeni myötä haaveilin pääseväni työskentelemään hankkeiden parissa.

Keväällä 2019 myimme mieheni kanssa talomme Sodankylästä ja muutimme synnyinseudullemme Sotkamoon. Palaset loksahtelivat mukavasti paikoilleen, sillä meille molemmille järjestyi työpaikka Kainuusta. Irtisanouduin Puolustusvoimien palveluksesta ja siirryin haaveilemaani hankemaailmaan saadessani kehittäjän tehtävän Miina Sillanpään Säätiöltä. Hanketyöskentely vei minut mennessään ja avasi myöhemmin uusia ovia.

Olen opiskellut myös kasvatus- ja sosiaalipsykologiaa avoimessa yliopistossa. Koen olevan tästä hyötyä arjen eri tilanteissa, niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin.

KAMKin kasvattina KAMKissa töissä

Tällä hetkellä työskentelen Kajaanin ammattikorkeakoulussa TKI:n (tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta) parissa. Toimin projektikoordinaattorina Liikuntateknologian koulutuspolku huippu-urheilijoille Kainuussa; korkea-asteen kaksoisura Kajaanin ammattikorkeakoulusta ja Jyväskylän yliopistosta -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on kehittää uusi koulutuspolku, jossa urheilijat voivat suorittaa korkeakoulututkinnot ja harjoitella täysipäiväisesti. On mukava työskennellä organisaatiossa, jossa olen aiemmin opiskellut. Pidän hanketyöskentelystä sen vaihtelevuuden vuoksi: kehittämistä ei tapahdu, ellei uskalla rohkeasti kokeilla, erehtyä ja yrittää.

Vapaa-aikani kuluu pitkälti perheeni, liikunnan ja urheilun parissa. Maastopyöräilen, hiihdän ja käyn kuntosalilla. Labradorinnoutajani pitää huolen, että saan raitista ilmaa 365 päivänä vuodessa. Poikani harrastaa aktiivisesti joukkuelajeja, joten seuraan pelejä kaukalon ja kentän laidalla. Viihdymme Kainuussa erinomaisen hyvin!

Lisätietoja

Alkuperäinen artikkeli >>
Tutustu Kajaanin ammattikorkeakoulun YAMK-tarjontaan >>

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-,...

Webinaari: Ammattikorkeakoulut kestävän tulevaisuuden osaamisen rakentajina 3.10.

Torstaina 3.10.2024 klo 13.00-15.30 Arenen yhteisissä osaamisissa on linjattu, että...

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta...

Erasmus+ -ohjelma on vahva investointi Euroopan tulevaisuuteen

Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tulee olemaan keskeinen painopiste tulevalla...

KAMK: Liikunnanohjaajan matka Kainuusta Lappiin ja takaisin