Haaga-Helia: Liikunta-alan YAMK-opinnot antavat eväitä asiantuntijatyöhön ja valmennuksen kehittämiseen

Iida Ritokoski on suorittanut sekä liikunnanohjaajan AMK-tutkinnon että valmentamisen YAMK-tutkinnon Haaga-Heliassa. Opinnoista saadut taidot valmennuksen ja kasvatuksellisen puolen parissa muodostavat laaja-alaisen osaamispohjan lajiosaamisen tueksi.

Lukioikäisenä Ritokosken urahaaveet eivät kohdistuneet liikunta-alaan. Voimisteluvalmentaja toimiminen sytytti kuitenkin intohimon valmennusta kohtaan ja innostus vei mennessään.

– Valmennustyöhön minua veti rakkaus lajiin ja kyky olla mahdollistamassa lasten ja nuorten tavoitteiden ja unelmien täyttyminen. Kun tiesin haluavani valmennuksesta itselleni ammatin, selvitin eri opiskelumahdollisuuksia yhdessä mentorieni kanssa. Haaga-Helian liikunnanohjaajakoulutus (AMK) vaikutti minulle parhaalta vaihtoehdolta, Ritokoski muistelee.

– Vierumäki sijaitsi myös sopivalla etäisyydellä pääkaupunkiseudusta, joka mahdollisti valmennustyöni jatkumisen myös opintojen aikana. Lajivalmennusta kun opetellaan käytännössä valmentamalla ja muiden valmentajien toimintaa seuraamalla, hän kertoo.

Hyvä ryhmähenki ja vahva yhteisöllisyys näkyvät opinnoissa

Liikunnanohjaajan AMK-opinnot tarjosivat sekä käytännön kokemusta että teoriaoppia. Ritokoski muisteleekin opintojaan Vierumäellä lämmöllä.

– AMK-opinnot antoivat vahvan liikunta-alan osaamispohjan lajiosaamisen tueksi. Omaksuin Vierumäellä paljon tietoja ja taitoja, joita hyödynnän yhä työssäni. Samalla pidimme myös hauskaa, kasvoimme ihmisinä, opimme ryhmässä toimimista ja paljon muita elämäntaitoja. Opintoryhmässämme vallitsi hyvä ryhmähenki ja vahva yhteisöllisyys, Ritokoski iloitsee.

Opintojen aikana Ritokoski oli myös Erasmus-vaihdossa Bulgariassa. Vaihtoon lähteminen on hänen mukaansa yksi parhaimmista päätöksistä, mitä hän on elämässään tehnyt.

– Olen todella onnekas, kun olen saanut oppia vuosien varrella valtavasti sekä suomalaisilta että ulkomaisilta huippuvalmentajilta, Ritokoski toteaa.

YAMK-opinnoista laaja-alaista osaamista

Vuonna 2019 Ritokoski halusi syventää osaamistaan valmentamisen parissa ja hakeutui Haaga-Heliaan suorittamaan liikunta-alan YAMK-tutkintoa. AMK-opintoihin verrattuna opiskelu erosi sisällöltään paljon, mutta kannustava ilmapiiri oli Ritokosken mukaan säilynyt muuttumattomana.

– Jokainen hyväksyttiin mukaan ryhmään omana itsenään ja otimme mallia toistemme vahvuuksista. Työ ja opinnot tasapainottivat mukavasti toisiaan ja opintojaksot olivat kuin lomaa arjesta. Majoituimme yhdessä mökissä ja vietimme vapaa-aikaa yhdessä urheillen, Ritokoski kertoo.

Opinnot tarjosivat Ritokosken mukaan erityisesti laaja-alaista liikunta-alan ja kasvatuksen osaamista, joista on ollut hyötyä hänen nykyisessä työssään Suomen Voimisteluliiton rytmisen voimistelun nuorten maajoukkueen valmentajana.

– Seuratyössä rakastin erityisesti lasten kanssa työskentelyä ja työn kasvatuksellista puolta. Nyt maajoukkuevalmentajana tuo kasvatuksellinen elementti on yhä työssäni mukana, mutta työn luonne on yhä enemmän asiantuntijatyötä ja asiantuntijatiimin johtamista sekä valmennusjärjestelmän kehittämistä. Opintojeni monipuolisuus tukee tätä trendiä hyvin, Ritokoski kertoo.

Nykyisiä ja tulevia opiskelijoita Ritokoski kannustaa ottamaan kaiken irti opinnoista.

– Nauttikaa opiskelusta ja mahdollisuudesta kehittää itseänne. Laaja-alaisesta osaamisesta on hyötyä kaikissa liikunta-alan ammateissa, joten opiskelu kannattaa aina, hän summaa.

Kuva: Jyrki Paajanen

Lisätietoja

Alkuperäinen artikkeli >>
Haaga-Helia YAMK >>

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Arene hakee EU-asiantuntijaa ammattikorkeakoulujen asialle 

Arene etsii osa-aikaista asiantuntijaa määräaikaiseen ja osa-aikaiseen (50 %)...

Tekoäly mukana ammattikorkeakoulujen arjessa

Katsoin hiljattain lentokoneessa mielenkiintoisen elokuvan After Yang, jossa tekoälyllä...

Arenen lausunto E-kirjeestä koskien komission tiedonantoa kyberturvallisuusakatemioista

Arene pitää Suomen kantaa komission tiedonannosta pääosin hyvänä.Arene pitää...

Ammattikorkeakoulujen hiilijalanjälki -webinaari 11.12.2023 klo 14-15.30

Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän hiilijalanjälkilaskenta-alaryhmä järjestää maanantaina...

Opiskelijoiden hyvinvointi on koulutustason noston edellytys

Mielenterveysviikolla ammattikorkeakouluja edustava Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja siellä opiskelevia...

Haaga-Helia: Liikunta-alan YAMK-opinnot antavat eväitä asiantuntijatyöhön ja valmennuksen kehittämiseen