Arenen lausunto tekijänoikeuslain muuttamisesta

  • Hallituksen esitys on muuttunut merkittävästi ministeriön lausuntovaiheessa olleesta esityksestä. Esitys on edennyt ammattikorkeakoulujen näkökulmasta huonompaan suuntaan.
  • Korkeakoulujen opetustoimintaa ei ole huomioitu lakiesityksen vaikutusarvioinnissa kustannusten tai opettajien työtehtävien muutoksia arvioitaessa.
  • Tekijänoikeuslaissa tulisi selkeämmin huomioida työnantajan normaalin toiminnan mukainen käyttöoikeus työsuhteessa tapahtuvan tekijänoikeudenalaiseen materiaaliin.
  • Lakiehdotuksen 14 a § mukainen korvausvelvollisuus materiaalien käytöstä opetustarkoitukseen kuuluisi jatkossa valtiolle. Asia tulisi kirjata perusteltutekstin lisäksi varsinaiseen pykälään.
  • Elokuvateosten käyttöä korkeakouluopetuksessa käsittelevä lakipykälä on ongelmallinen, sillä se tulee olemaan este erityisesti kansainvälisten uusien ja kokeellisten elokuvien käytölle koulutuksessa.
  • Lakiesityksen tiedonlouhintaa koskevat kirjaukset rajoittavat esitetyssä muodossa organisaatioiden yhdessä tekemän tutkimus- ja kehittämistoiminnan edellyttämällä kaikilta organisaatiolta oikeuden aineistoihin. 
  • Lakiesityksen ei huomioi riittävällä tavalla kirjastotoiminnan digitalisaation aiheuttamia muutoksia sääntelytarpeeseen.
  • Tulevassa tekijänoikeuslain uudistamisen toisessa osassa tulee ottaa huomioon edellä mainitut ongelmat, erityisesti rinnakkaistallennuspykälän säätäminen.

Arenen lausunto hallituksen esityksestä tekijänoikeuslain muuttamisesta >>

Jaa

Arenen hallitusohjelmatavoitteet

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Tradenomista on moneksi

Tradenomit ovat vakiinnuttaneet paikkansa työelämän asiantuntijoina. Tutkintomme antaa monipuoliset mahdollisuudet rakentaa mielenkiintoisia urapolkuja lähes kaikille toimialoille niin palkansaajan kuin yrittäjän roolissa.

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen kypsyystasokuvaukset

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelman väliarvioinnin raportti julkaistiin...

Arenen lausunto tekijänoikeuslain muuttamisesta