Arenen lausui toisen asteen koulutuksen kehittämishankkeeseen liittyvistä säädösmuutoksista

  • Arene pitää oppivelvollisuuskoulutuksen ja jatkuvan oppimisen eriyttämistä rahoitusmallissa perusteltuna. Oppivelvollisten koulutuksen laadun turvaaminen edellyttää vankkaa perusrahoitusta. Rahoitusten eriyttäminen mahdollistaa myös ammatillisen koulutuksen jatkuvan oppimisen rahoitusmallin tulosperusteisuuden kasvattamisen tulevaisuudessa.
  • Arene pitää hyvänä esitystä, jonka mukaan ammatillisia perustutkintoja olisi mahdollista laajentaa lukio- tai korkeakouluopinnoissa suoritetuilla opinnoilla. Esitetty 30 osaamispisteen tutkinnon laajuuden ylittäminen on riittävän suuri ammattikorkeakoulujen näkökulmasta.
  • Arene pitää hyvänä myös uuden esitetyn kaksoistutkinnon luomista, jos sen avulla kyetään kasvattamaan sekä ammatillisen tutkinnon että ylioppilastutkinnon suorittaneiden määrää.
  • Esitetyt muutos palvelee kansallista tavoitetta nostaa yli 50 % nuorista ikäluokista korkeakoulutetuiksi vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen ei yksin ole mahdollista korkeakoulujen toimesta, vaan myös toisen asteen koulutuksen tulee tukea tavoitetta.
  • Toisella asteella suoritettavien korkeakoulujen väyläopintojen rahoituksen osalta tulee siirtyä yhtenäiseen malliin. Arene esittää, että väyläopintojen kustannukset siirrettäisiin kokonaisuudessaan toisen asteen oppilaitosten kustannettaviksi.

Arenen lausunto hallituksen esityksestä toisen asteen koulutuksen kehittämishankkeeseen liittyvistä säädösmuutoksista >>

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Tekoäly mukana ammattikorkeakoulujen arjessa

Katsoin hiljattain lentokoneessa mielenkiintoisen elokuvan After Yang, jossa tekoälyllä...

Arenen lausunto E-kirjeestä koskien komission tiedonantoa kyberturvallisuusakatemioista

Arene pitää Suomen kantaa komission tiedonannosta pääosin hyvänä.Arene pitää...

Ammattikorkeakoulujen hiilijalanjälki -webinaari 11.12.2023 klo 14-15.30

Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän hiilijalanjälkilaskenta-alaryhmä järjestää maanantaina...

Opiskelijoiden hyvinvointi on koulutustason noston edellytys

Mielenterveysviikolla ammattikorkeakouluja edustava Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja siellä opiskelevia...

Henkilöstö avainasemassa ammattikorkeakoulujen kestävyystyössä

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma hyväksyttiin marraskuussa 2020...

Arenen lausui toisen asteen koulutuksen kehittämishankkeeseen liittyvistä säädösmuutoksista