Suomen Yrittäjien korkeakouluteesit

Suomen Yrittäjien korkeakoulutuksen teesit nostavat esiin ammattitaitoisen ja osaava työvoiman merkityksen yritysten ja Suomen talouden menestyksen kannalta.

Avainrooliin Yrittäjät nostavat Suomen korkeakoulujen tuottaman osaamisen ja korkeakoulujen uudistumisen. Osaamisperustaiset tutkinnot, aiemman hankitun osaamisen tunnistaminen sekä esteettömät väylät edetä mm. tohtorikoulutukseen ovat kannatettavia näkemyksiä.

Arene on samaa mieltä Yrittäjien kanssa siitä, että pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat työntekijöitä, joilla on korkeakouluosaamista. Yritykset tarvitsevat asiantuntemusta myös soveltavassa tutkimuksessa ja innovaatiotoiminnassa. Tähän ammattikorkeakoulut ovat panostaneet yhteistyössä yritys- ja työelämän kanssa.

Arene huomauttaa, että Suomessa tarvitaan jatkossakin sekä ammattikorkeakouluja että yliopistoja. Ammattikorkeakouluilla on erityinen vahvuus ammatillisessa korkeakoulutuksessa sekä työ- ja elinkeinoelämää lähellä olevassa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa.

Arene on esittänyt vision maailman parhaasta korkeakoululaitoksesta (RAKE-selvitys). Yksi korkeakoululaki on hyvä uudistamisen suunta, jos se vahvistaa myös korkeakoulujen diversiteettiä sekä ammattikorkeakoulujen mahdollisuutta kehittyä kansainvälisenä ja kilpailukykyisenä korkeakouluna.

Arene pitää kannatettavana visiona sitä, että Suomeen syntyy tulevaisuudessa erilaisia korkeakouluratkaisuja.

Niillä voitaisiin edistää korkeakoulutuksen saavutettavuutta sekä palvella myös yrityksiä eripuolilla Suomea.

Yhden korkeakoululain mahdollisuus on siinä, että se tunnistaa ammattikorkeakoulut tasavertaisina ja kehittyvinä toimijoina yliopistojen rinnalla suomalaisessa korkeakoulukokonaisuudessa.

Suomi tarvitsee innovatiivisia ammattikorkeakouluja. Nykyisin suomalainen yhteiskunta ei hyödynnä ammattikorkeakoulujen koko potentiaalia uuden osaamisen ja tiedon haasteiden ratkaisemisessa.

Lue lisää (pdf)
Yrittäjämyönteinen korkeakoulutus 2025 (pdf)

 

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Arenen hallitus perustaa tulevaisuusryhmän – ammattikorkeakoulut luovat huomisen kädenjäljen

Arenen uusi hallitus on koostanut huoneentaulunsa, jossa määritellään tärkeimmät...

AMK-päivät järjestetään Tampereella 17.–18.4.2024

Tervetuloa ammattikorkeakoulujen suurimpaan vuosittaiseen tapahtumaan! Valtakunnallisten AMK-päivien järjestäjinä ovat...

Ammattikorkeakoulujen ääni vahvistuu Brysselissä – Arene aloittaa eurooppalaisen korkeakouluverkoston puheenjohtajana   

Ammattikorkeakoulujen ulkoisesta TKI-rahoituksesta jo yli puolet tulee eurooppalaisista rahoituslähteistä....

Ammattikorkeakoulujen henkilöstön vastuullisuusperehdytyksen tarkistuslista

Ammattikorkeakoulujen henkilöstön vastuullisuusperehdytyksen tarkistuslista kehitettiin Arenen kestävyys- ja vastuullisuustyön...

Suomen Yrittäjien korkeakouluteesit