Suomen Yrittäjien korkeakouluteesit

Suomen Yrittäjien korkeakoulutuksen teesit nostavat esiin ammattitaitoisen ja osaava työvoiman merkityksen yritysten ja Suomen talouden menestyksen kannalta.

Avainrooliin Yrittäjät nostavat Suomen korkeakoulujen tuottaman osaamisen ja korkeakoulujen uudistumisen. Osaamisperustaiset tutkinnot, aiemman hankitun osaamisen tunnistaminen sekä esteettömät väylät edetä mm. tohtorikoulutukseen ovat kannatettavia näkemyksiä.

Arene on samaa mieltä Yrittäjien kanssa siitä, että pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat työntekijöitä, joilla on korkeakouluosaamista. Yritykset tarvitsevat asiantuntemusta myös soveltavassa tutkimuksessa ja innovaatiotoiminnassa. Tähän ammattikorkeakoulut ovat panostaneet yhteistyössä yritys- ja työelämän kanssa.

Arene huomauttaa, että Suomessa tarvitaan jatkossakin sekä ammattikorkeakouluja että yliopistoja. Ammattikorkeakouluilla on erityinen vahvuus ammatillisessa korkeakoulutuksessa sekä työ- ja elinkeinoelämää lähellä olevassa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa.

Arene on esittänyt vision maailman parhaasta korkeakoululaitoksesta (RAKE-selvitys). Yksi korkeakoululaki on hyvä uudistamisen suunta, jos se vahvistaa myös korkeakoulujen diversiteettiä sekä ammattikorkeakoulujen mahdollisuutta kehittyä kansainvälisenä ja kilpailukykyisenä korkeakouluna.

Arene pitää kannatettavana visiona sitä, että Suomeen syntyy tulevaisuudessa erilaisia korkeakouluratkaisuja.

Niillä voitaisiin edistää korkeakoulutuksen saavutettavuutta sekä palvella myös yrityksiä eripuolilla Suomea.

Yhden korkeakoululain mahdollisuus on siinä, että se tunnistaa ammattikorkeakoulut tasavertaisina ja kehittyvinä toimijoina yliopistojen rinnalla suomalaisessa korkeakoulukokonaisuudessa.

Suomi tarvitsee innovatiivisia ammattikorkeakouluja. Nykyisin suomalainen yhteiskunta ei hyödynnä ammattikorkeakoulujen koko potentiaalia uuden osaamisen ja tiedon haasteiden ratkaisemisessa.

Lue lisää (pdf)
Yrittäjämyönteinen korkeakoulutus 2025 (pdf)

 

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Arene hakee EU-asiantuntijaa ammattikorkeakoulujen asialle 

Arene etsii osa-aikaista asiantuntijaa määräaikaiseen ja osa-aikaiseen (50 %)...

Tekoäly mukana ammattikorkeakoulujen arjessa

Katsoin hiljattain lentokoneessa mielenkiintoisen elokuvan After Yang, jossa tekoälyllä...

Arenen lausunto E-kirjeestä koskien komission tiedonantoa kyberturvallisuusakatemioista

Arene pitää Suomen kantaa komission tiedonannosta pääosin hyvänä.Arene pitää...

Ammattikorkeakoulujen hiilijalanjälki -webinaari 11.12.2023 klo 14-15.30

Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän hiilijalanjälkilaskenta-alaryhmä järjestää maanantaina...

Opiskelijoiden hyvinvointi on koulutustason noston edellytys

Mielenterveysviikolla ammattikorkeakouluja edustava Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja siellä opiskelevia...

Suomen Yrittäjien korkeakouluteesit