Hallituksen kehysriihi – Ammattikorkeakoulutoiminnan rahoitus turvattava

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry esittää kantanaan, että ammattikorkeakoulutoiminnan rahoitus on turvattava julkisen talouden suunnitelmassa vuosina 2017-2019.

Merkille pantavaa on, että viime vuosina ammattikorkeakoulujen kehittäminen ja uudistaminen on toteutettu voimakkaasti alenevassa rahoitustilanteessa.  Aiemmilla ja nykyisen hallitusohjelman päätöksillä valtion rahoituksen leikkaukset merkitsevät ammattikorkeakoulujen perusrahoitukseen noin 30 % leikkausta, vuosina 2011–2019.

Samanaikaisesti on toteutettu mittava ammattikorkeakoulu-uudistus, jossa ammattikorkeakoulujen rahoitus siirtyi valtiolle ja lakisääteiseen tutkimus- ja kehittämistehtävään lisättiin innovaatiotoiminta 1.1.2015 alkaen.

Arene esittää hallituksen kehysriiheen kasvupakettia, erityisesti TKI- toiminnan perusedellytysten vahvistamiseksi ammattikorkeakouluissa.  Ammattikorkeakoulujen innovaatiotoiminnan tehtävään ei ole olemassa ketterää rahoitusinstrumenttia.  Arene on esittänyt välineeksi innovaatioseteliä, josta monissa Euroopan maissa on myönteisiä kokemuksia korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyön vahvistamiseksi ja innovaatioiden kaupallistamiseksi.

Arene tukee Suomen korkeakoulujärjestelmän kehittämistä ja uudistamista alueellisesti kattavana, profiloituneena kokonaisuutena ja on esittänyt RAKE- projektissaan rohkean vision maailman parhaasta korkeakoululaitoksesta. Visiossa tunnistetaan ammattikorkeakoulujen vahvuudet, koulutuksen tehokkuus, vetovoima, tutkintojen työllistävyys sekä aluekehitystä uudistava ja tukeva tutkimus-, kehittämis-, ja innovaatiotoiminta.

Arenen vahva kanta on, että loppuhallituskaudelle ei tule enää tehdä leikkauksia koulutukseen ja TKI-toimintaan. Suomi tarvitsee uutta osaamista ja TKI-toimintaan perustuvaa kasvua.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry

Arene ry
Tapio Varmola
Puheenjohtaja, rehtori

Arene ry
Riitta Rissanen
Toiminnanjohtaja

Arenen kannanotto (pdf)

Jaa

Arenen hallitusohjelmatavoitteet

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Tradenomista on moneksi

Tradenomit ovat vakiinnuttaneet paikkansa työelämän asiantuntijoina. Tutkintomme antaa monipuoliset mahdollisuudet rakentaa mielenkiintoisia urapolkuja lähes kaikille toimialoille niin palkansaajan kuin yrittäjän roolissa.

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen kypsyystasokuvaukset

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelman väliarvioinnin raportti julkaistiin...

Hallituksen kehysriihi – Ammattikorkeakoulutoiminnan rahoitus turvattava