Tradenomit ovat vakiinnuttaneet paikkansa työelämän asiantuntijoina. Tradenomitutkinto antaa monipuoliset mahdollisuudet rakentaa mielenkiintoisia urapolkuja lähes kaikilla toimialoilla niin palkansaajan kuin yrittäjän roolissa.
Enemmistö tradenomeista työskentelee asiantuntijatehtävissä: miehistä 64 % ja naisista 58 %. Asiantuntijatehtäville on ominaista niiden suhteellisen suuri itsenäisyys ja vastuu. Kehitys on ollut merkittävää, sillä vielä viisi vuotta sitten asiantuntijana työskenteli 59 % miehistä ja 49 % naisista. Esihenkilö- ja johtotehtävissäkin työskentelee jo 26 % miehistä ja 20 % naisista.

Tradenomitutkinto mahdollistaa erilaiset urapolut
Valtaosa jäsenistämme on opiskellut liiketalouden koulutusohjelmassa (59 %). Suosittuja koulutusohjelmia ovat myös tietojenkäsittelyn koulutusohjelma (18 %) ja kansainvälinen kauppa (10 %). Kolme suosituinta suuntautumista opinnoissa ovat olleet taloushallinto- ja laskentatoimi, markkinointi ja viestintä sekä johtaminen ja liiketoiminnan kehittäminen. Suuntautumisvaihtoehtoja on lukuisia, joista varmasti jokainen löytää itseään kiinnostavan painotuksen. Myös opintoihin kuuluva työharjoittelu kannattaa suunnitella siten, että harjoittelupaikka tukee omia uratoiveita kohti itseä kiinnostavaa alaa ja tehtävää.
Monipuolisten suuntautumisvaihtoehtojen ansiosta tradenomit työllistyvät hyvinkin erilaisiin tehtäviin eri toimialoille. Tradenomit työskentelevät muun muassa taloushallinnon, myynnin, henkilöstöhallinnon, markkinoinnin, viestinnän, logistiikan, tuotekehityksen, asiakaspalvelun, palvelumuotoilun, asiakaskokemuksen, rahoituksen tai IT-tehtävien parissa. Suurimpia tradenomeja työllistäviä toimialoja ovat julkinen sektori, kaupan ala, pankki- ja vakuutusala, teknologiateollisuus, tilitoimistot ja tietotekniikan palveluala, jossa suurimpia työnantajia ovat esimerkiksi F-Secure, Fujitsu, Rovio, Accenture ja Digia, sekä ICT-ala, jonka suurimpia työnantajia ovat esimerkiksi teleoperaattorit.
Tradenomien palkka nousee tasaisesti
Yhä useamman tradenomin työskennellessä asiantuntijatehtävissä ja työkokemusvuosien karttuessa, myös tradenomien palkkakehitys on ollut tasaista. Vuonna 2023 tradenomin keskipalkka oli 4347 euroa. Alla olevasta kuvasta voit nähdä, miten työkokemus vaikuttaa tradenomien palkkaukseen.

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on väylä asiantuntijana kehittymiseen
Tradenomitutkinnon ja kahden vuoden työkokemuksen jälkeen on mahdollista suorittaa tradenomin ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Selvitimme vuonna 2024 Tradenomien jäsenten ja muiden suomalaisten näkemyksiä tradenomi (YAMK) -tutkinnosta. Jäsenemme kokevat tradenomi (YAMK) -tutkinnon luontevana ja laadukkaana väylänä oman osaamisen kehittämiseen ja työuralla etenemiseen.
Suurin osa tradenomi (YAMK) -tutkinnon suorittaneista, tai sitä opiskelevista, uskoo tutkinnon edistävän oman osaamisen lisäksi myös työuralla etenemistä. Enemmistö tutkinnon suorittaneista tai parhaillaan opiskelevista kokee tutkinnon myös laadukkaaksi. Myös työnantajat, joiden työntekijä oli suorittanut tradenomi (YAMK) -tutkinnon kokevat työntekijän osaamisen kasvaneen. Ylemmän tutkinnon suorittaneiden työnkuva onkin usein kehittynyt tai he ovat siirtyneet vaativampiin tehtäviin.
Ylemmän tutkinnon tunnettuutta parantaisi nimikkeen muutos muotoon maisteri (AMK)
Ylemmän tutkinnon maine on hyvä sekä työnantajien että kansalaisten keskuudessa. Tutkimuksemme perusteella tradenomi (YAMK) -tutkinto on kuitenkin edelleen monelle jokseenkin tuntematon sekä suomalaisille yleensä että rekrytoijien keskuudessa. Erityisesti he, jotka tunsivat tutkinnon heikommin kokivat, että nykyinen tutkintonimike ei ole selkeä ja kuvaava.
Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tuomaa osaamista kuvaisikin paremmin maisteri (AMK). Nimikemuutos parantaisi myös tutkinnon tunnettuutta. Kyselymme mukaan suomalaiset suhtautuvat ajatukseen nimikemuutoksesta melko myönteisesti koulutustausta riippumatta.
Jaakko Hyvönen
puheenjohtaja
Tradenomit
jaakko.hyvonen(a)tradenomi.fi