Tervetuloa mukaan luomaan yhteistä hyvää


Haluatko olla mukana luomassa arvokasta ja hyvää yhteiskunnalle? Jos vastasit kyllä, oikea valintasi on Insinöörikoulutus. Insinöörit ovat rakentaneet Suomea jo sadan vuoden ajan ja meitä työskentelee eri aloilla laidasta laitaan aina sosiaalialalta teollisuuteen. Mietitäänpä vaikka seuraavia asioita: sairaalatekniikka, rakennus, ilmaston muutos, älypuhelin, infra, sähköverkko, tietokone, avaruusraketti, projekti, ruoka, uudet työpaikat, kaikissa näissä on insinööri joko keksijänä tai mahdollistajana.

Insinöörikoulutus antaa hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin. Keskeistä on kyky ja halu oppia, jos omaat nämä kaksi piirrettä tulet varmasti pärjäämään opinnoissa ja työelämässä. Insinöörikoulutusta tarjoaa tällä hetkellä 20 ammattikorkeakoulua eri puolilla Suomea. Tarjonta on laaja, joten kannattaa tutustua huolella eri vaihtoehtoihin. Parhaiten voit tutustua tarjontaan ammattikorkeakoulujen nettisivuilla.

Insinööriksi opiskelun aikana kannattaa liittyä Insinööriliiton opiskelijayhdistykseen, joka toimii omalla kampuksella. Hyödyt ovat mittavat, parasta lienee kuitenkin yhteisö ja yhteisöllisyys, jossa olet osana. Tämä etuisuus on halpaa kuin saippua, tällä hetkellä opintojen aikana vain 30€/5v opintojen aikana. Insinööreissä ja Insinööriliitossa on paljon nuoria, alle 35-vuotiaita valmistuneita insinöörejä on 35 000 ja insinööriopiskelijoita noin 36 000.

Ketkä sitten soveltuvat insinöörikoulutukseen? Tytöt, pojat, kaiken ikäiset, tekniikasta kiinnostuneet, joiden matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet ovat vähintään keskivertotasolla. Insinöörikoulutus on monipuolinen sisältäen paljon työelämälähtöisiä opintoja, ongelmien ratkaisua ja työelämän kanssa yhteisiä projekteja sekä työharjoittelua yrityksissä.

Valmistumisen jälkeen insinöörit työskentelevät suurimmaksi osaksi asiantuntijatehtävissä ja keskijohdossa. Suunnittelija, projekti-insinööri, tiimin vetäjä, koodari, vastaava mestari ovat yleisimpiä tehtävänimikkeitä. Kokeneemmat insinöörit työskentelevät erityisasiantuntijoina, projektipäälliköinä, osastopäälliköinä ja johtajina.

Insinöörityöpaikkoja on joka puolella Suomea paljon, erityisesti toki pääkaupunkiseudulla, Turun, Tampereen ja Oulun alueilla. Valitettavasti osa ammattikunnastamme on myös työttöminä, tällä hetkellä työttömyysaste on 4,1%. Lukuna se tarkoittaa 4600 insinööriä. Meitä työikäisiä insinöörejä on noin 115 000. Insinööriliiton jäsenten työttömyysaste on 2,4% eli selkeästi alhaisempi kuin ammattikunnan.

Insinöörien työ ja tarve yhteiskunnassa ei ole vähenemässä vaan tulee selkeästi kasvamaan teknologisen muutoksen myötä. Tulemme luomaan innovaatioita, jotka ratkaisevat mm. ilmastonmuutoksen ongelmat, vanhusten huollon ongelmat, sähköautoilun ongelmat ja kiertotalouden paremman kehityksen.

Insinöörialat tarvitsevat parhaat osaajat, niin tyttöjä kuin poikiakin. Tule sinäkin mukaan iloiseen ja ammatistaan ylpeään joukkoomme!

Samu Salo
puheenjohtaja
Insinööriliitto IL ry

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Jo lähes neljännes ylemmistä korkeakoulututkinnoista suoritetaan ammattikorkeakouluissa 

Ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja (YAMK) suoritettiin vuonna 2023 yhteensä 5 244,...

Webinaari: Arenen kestävän ja vastuullisen TKI-toiminnan kriteeristö 29.4.

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmassa (2020) kaikki ammattikorkeakoulut...

Ammattikorkeakoulut jatkavat rahoituksen nollalinjalla – isot odotukset TKI-rahoituksen kohdentumisesta

Ammattikorkeakoulut ovat helpottuneita, ettei niiden rahoitukseen kohdistettu uusia leikkauksia...

Koulutuksen rahoituksesta huolehdittava myös taloudellisesti vaikeina aikoina

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu valtion taloutta suuntaavaan kehysriiheensä...

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Tervetuloa mukaan luomaan yhteistä hyvää