Osaajapula ei tempuilla ratkea

Kehysriihessä etsitään keinoja taklata yritysten ja työpaikkojen vaikeuksia palkata uusia osaajia työttömyydestä huolimatta. Ratkaisuja voi löytyä koulutuksesta ja työvoimapalveluista. Kehysriihen päätökset viestivät miten vakavasti jatkuva oppiminen läpi työuran otetaan. Poliittiseen keskusteluun aihe on jo noussut.

Koulutuksen rahoituskin perustuu pidempikestoiseen tutkintotavoitteiseen koulutukseen. Tämä linjaus on viimeksi vahvistunut ammatillisen koulutuksen uudistuksessa, jossa tutkintoon johtamaton lisäkoulutus karsittiin pois.

Työn murroskohdissa tarvittava osaaminen ei useinkaan ole sidoksissa nykyisten tutkintojen tuottamaan osaamiseen. Tämän vuoksi koulutustarjontaa ei voi sitoa vain nykyisten tutkintojen sisältöihin. Tämä koskee niin korkeakouluja kuin ammatillista koulutusta.

Osaajapulaa lievitetään tarjoamalla sopivan sisältöistä ja kestoista koulutusta, jota koulutusta tarvitsevat yksilöt ja työntekijöitä tarvitsevat yritykset voivat hyödyntää.

Osaaminen ja tutkinnot eivät ole ristiriidassa keskenään.

Petri Lempinen, toiminnanjohtaja

Jokainen suomalainen tarvitsee hyvän pohjakoulutuksen menestyäkseen elämässä. Osaamisen ja koulutuksen tason nostamiseen ei vastata lyhentämällä tai vähentämällä nykyisiä koulutuksia vaan lisäämällä mahdollisuuksia kehittää osaamista työuran aikana ja sen jälkeenkin. Tähän ammattikorkeakouluilla olisi paljon annettavaa.

Kohdennetut toimenpiteet ja lisärahoitus osaajapulan lievittämiseen ovat perusteltuja, mutta ne eivät poista tarvetta palauttaa koko koulutuksen rahoitus kasvu-uralle. Vuoden 2012 koulutuksesta on leikattu lähes puolitoista miljardia euroa. Suurimpia kärsijöitä ovat olleet ammattikorkeakoulut, joiden rahoitus on supistunut viidenneksen.

 

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut jatkavat rahoituksen nollalinjalla – isot odotukset TKI-rahoituksen kohdentumisesta

Ammattikorkeakoulut ovat helpottuneita, ettei niiden rahoitukseen kohdistettu uusia leikkauksia...

Koulutuksen rahoituksesta huolehdittava myös taloudellisesti vaikeina aikoina

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu valtion taloutta suuntaavaan kehysriiheensä...

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

Osaajapula ei tempuilla ratkea