Miksi Laurea-ammattikorkeakoulun rehtori joutui vankilaan?

Onneksi en joutunut Helsingin vankilaan tekemättä jättämisten tai tekemisteni takia vaan Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbackan ja Helsingin vankilan johtaja Jouko Pietilän kutsusta, joka oli kirjoitettu autenttisuuden lisäämiseksi määräyksen muotoon. Yhteistyökumppaneille ja medialle järjestetty Unohtumaton yö oli uniikki oppimiskokemus niin Rikosseuraamuslaitoksen kuin vankilan toiminnasta. Saavuttaessa vankilaan tehtiin sisääntulotarkastus, jolloin vartijoita oli avustamassa myös huumekoira normaaliin tapaan. Kun oli luovutettu säilytykseen henkilökohtaiset tavarat (mm. matkapuhelin) oli aika sonnustautua vangin vaatteisiin. Löysä asu oli harmaa, hiojen ja housujen punttien suut ja paita harteilta punainen. Asua voinee luonnehtia koruttoman kauniiksi tai ainakin hyvin ympäristöön ja sen jäseniin sulautuvaksi. Jalkaan laitettiin nahkaiset sandaalit. Vaikka on tottunut työpäivinä kulkemaan tummassa puvussa, varsin nopeasti asu tuntui juuri sopivalta, ainakin tähän hetkeen.

Unohtumaton yö oli uniikki oppimiskokemus niin Rikosseuraamuslaitoksen kuin vankilan toiminnasta

Vaikka tunnelman kuvaamiseksi pyrin kertomaan yksityiskohtia, jää yksityiskohdat vaille merkitystä aika nopeasti, kun on sonnustautunut vangin asuun. Varsinkin sillä hetkellä, kun vanginvartija sulkee sellin raskaan oven, sinulle realisoituu vangin arki. Joku muu päättää siitä, milloin tuo ovi avataan. Ulkona on kesäinen hellepäivä ja sellin katon rajassa olevasta ikkunasta laskeutuu auringonsäteitä pienen pöydän kanteen. Ikkunasta näkyy vain sinistä taivasta ja pala toisen vankiosaston seinää. Vietän täällä seuraavan vuorokauden. On pakko palauttaa mieleen, että olen saapunut tänne vapaaehtoisesti.

Unohtumaton yö –tilaisuuden (28.-29.6.) vankeina yövymme yhden hengen selleissä juuri remontoidulla osastolla. Minut lukittiin selliin C102. Uudistettu selli on koruttoman kaunis ja alkovissa on WC, jossa ei ole suihkua. Tässä siivessä on ollut aiemmin käytössä ”paljut”, joten sellien määrä on remontin jälkeen kolmanneksen aiempaa pienempi. Sellissä on arvatenkin kiinteä kalustus lukuunottamatta yhtä jakkaraa. Vaalensiniset liinavaatteet ja ohut vaaleansininen pyyhe kruunaa tunnelman.

Otsikossa käytetty kysymys on tarpeen muotoilla toisin: Miksi Laurea-ammattikorkeakoulun rehtori pääsi vankilaan?

Laurealla on arvokas tehtävä kouluttaa yhteistyössä Rikosseuraamusalan Koulutuskeskuksen (RSKK) kanssa sosionomeja, jotka työskentelevät rikosseuraamusalalla. Korkeakoulusta valmistuneita työskentelee niin muurien sisällä kuin ulkopuolella, jo opiskeluvaiheessa. Rehtorille Unohtumaton Yö oli ainutlaatuinen mahdollisuus oppia ymmärtämään niin korkeakoulun asiantuntijoiden kuin yhteistyökumppaneiden yhteistä työ- ja kehittämiskontekstia sekä vankien arkea. Keskustelutuokiot vankien kanssa ja heidän kertomukset olivat pysäyttäviä. Vankila tarjoaa merkittävän mahdollisuuden elämän suunnan ja laadun parantamiseen.  Vaikka tämän työn merkityksen ymmärtää, se konkretisoituu muurien sisäpuolella, vankien kanssa käytyjen keskustelujen kautta. Vankila on erottamaton osa yhteiskuntaa, mikä voi välillä unohtua. On usein helpompi tuomita kuin ymmärtää ja armahtaa saati vilpittömästi auttaa.

Keskustelutuokiot vankien kanssa ja heidän kertomukset olivat pysäyttäviä

Jokainen meistä voinee pohtia, miten vaikeaa muutosten aikaansaaminen on omassa elämässä. Jos miettii helpommasta päästä: suklaansyönnin lopettamista, laihduttamista tai tupakoinnin lopettamista, huomaa nopeasti, että ei se niin helppoa olekaan. Suurella osalla vangeista on vakavia ongelmia ja riippuvuus päihteisiin – alkoholista vahvoihin huumeisiin saakka, jolloin on luonnollista, että muutoksen aikaansaaminen ilman tukea, ohjausta ja huolenpitoa voi olla liian vaikeaa.

Kaikki tavatut vangit ovat joidenkin isien ja äitien poikia – vaikka jo pääosin miehiä olisivatkin. He varmasti toivovat, että pojat löytävät oikean suunnan elämälleen ja motivaation muutoksen tekemiseen. Siinä Rikosseuraamuslaitos ja Laurea-ammattikorkeakoulun rikosseuraamusalan alumnit ja opiskelijat tukevat heitä parhaalla mahdollisella tavalla. Unohtumaton yö –vankilavierailun päätteeksi Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka tiivisti tahtotilan hienosti: ”Haluamme, että vankilasta tulee rikoksettoman elämän oppimisympäristö.”. Se on hieno tahtotila, jota korkeakoulumme haluaa yhteistyössä tukea. Vankila on osa yhteiskuntaa ja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa voidaan auttaa parhaiten vankeja palaamaan rikoksettomaan ja onnelliseen elämään.

Lämmin kiitos hienosta oppimismahdollisuudesta, jonka Rikosseuraamuslaitos ja Helsingin vankila meille tarjosi!

Jouni Koski
toimitusjohtaja, rehtori
Laurea-ammattikorkeakoulu

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulujen suositukset yhteisen opintotarjonnan laadun varmistamiseksi

Ammattikorkeakouluissa tuotetaan korkeatasoista osaamista työmarkkinoille. Yhteisen opintotarjonnan avulla ammattikorkeakouluopiskelijat...

Eettinen ohjeistus käyttöön korkeakoulujen kansainväliseen opiskelijarekrytointiin

Suomalaiset korkeakoulut ovat yhdessä luoneet kansainvälisen koulutusagenttien eettisen ohjeistuksen,...

Ammattikorkeakoulut tarvitaan mukaan kehittämään tohtorikoulutusta ja tutkijoiden urapolkuja

Suomi tarvitsee kansalliseen TKI-tavoitteeseen päästäkseen aivan uudenlaisia toimintatapoja, koska...

Miksi Laurea-ammattikorkeakoulun rehtori joutui vankilaan?