Korkeakoulut eivät voi olla vuosikymmeniä yhteiskunnan säästökohde, sillä sivistystä ja osaamista ei voi varastoida

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen rahoitusta on leikattu tällä vuosikymmenellä rajusti. Vaikka korkeakoulujen toiminta on viime vuosina tehostunut, on leikkauksilla ollut kiistatta liian rajuja seurauksia korkeakoulujen toimintaan. Olen kovin ylpeä uusmaalaisen Laurea-ammattikorkeakoulun henkilöstöstä, joka on joutunut kovasti ponnistelemaan toiminnan sopeuttamiseksi laskevaan rahoituskehitykseen.

Pitkään leikkausten kohteena olleissa korkeakouluissa laskeva rahoitus on pakottanut korkeakoulut jo liian pitkään keskittymään säästöihin, toiminnan tehostamiseen ja kaikkien kulujen jatkuvaan pienentämiseen. Seurauksena on ollut se, että voimavaroja ja taloudellisia resursseja ei ole ollut riittävästi koulutuksen ja koko korkeakoulutoiminnan laadun kehittämiseen. Korkeakoulut eivät voi olla vuosikymmeniä yhteiskunnan säästökohde, sillä sivistystä ja osaamista ei voi varastoida! Sen sijaan säilyttääkseen kansainvälisen kilpailukykynsä ja arvostamamme hyvinvointiyhteiskunnan, tulisi meidän pystyä kouluttamaan seuraava sukupolvi aina paremmin.

Suomen hallituksen päätös palauttaa indeksikorotukset korkeakouluille oli rohkaiseva ja nuorille uskoa tulevaisuuteen vahvistava ratkaisu. Toivottavasti tällaiset päätökset saavat jatkoa, kun päätetään valtion talousarviosta.

Kirjoitus julkaistu ensimmäisen kerran Vantaan Sanomissa 4.9.2019.

Jouni Koski
rehtori
Laurea-ammattikorkeakoulu

Jaa

Arenen hallitusohjelmatavoitteet

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Tradenomista on moneksi

Tradenomit ovat vakiinnuttaneet paikkansa työelämän asiantuntijoina. Tutkintomme antaa monipuoliset mahdollisuudet rakentaa mielenkiintoisia urapolkuja lähes kaikille toimialoille niin palkansaajan kuin yrittäjän roolissa.

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen kypsyystasokuvaukset

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelman väliarvioinnin raportti julkaistiin...

Suomen aluekehittäminen hidastuu ministeriön tietoteknisten ongelmien vuoksi

Ammattikorkeakoulut ovat tyrmistyneitä ja äärimmäisen huolissaan tilanteesta, jossa tietoteknisiin syihin vedoten...

Korkeakoulut eivät voi olla vuosikymmeniä yhteiskunnan säästökohde, sillä sivistystä ja osaamista ei voi varastoida