Kampusten kiinni pitäminen vastuullisinta, mitä korkeakoulu voi tehdä

Korkeakoulut aloittavat tänään toisen viikon etäopetuksessa. Koronaviruksen pakottama siirtymä kampuksilta verkkoon on onnistunut kiitettävästi. Viikonlopun aikana ammattikorkeakoulujen rehtoreilta tulleet viestit kertovat, että kampusten sulkemisessa noudatetaan tiukkaa linjaa, vaikka Aluehallintovirasto sallisikin opintojen etenemisen kannalta välttämättömän opetuksen järjestämistä.

Koko suomalainen koulutusjärjestelmä on pikaisesti joutunut hakemaan ratkaisuja opintojen etenemisen turvaamiseksi Aluehallintoviraston suljettua oppilaitokset. Ammattikorkeakoulujen henkilöstön ja myös opiskelijoiden toiminta ja suhtautuminen on ollut esimerkillistä poikkeustilanteessa.

Valmiuslain myötä on asetuksella kevennetty ammattikorkeakoulujen velvollisuutta järjestää opinnot siten, että opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa opinnot määräajassa. Kela on ilmoittanut, että opintotuki joustaa näissä tilanteissa.

Valtioneuvoston ja aluehallintoviraston viime viikon päätökset yli kymmenen hengen kokoontumisten kieltämisestä, eivät tee sitä pienemmistä kokoontumisista turvallisia. Tartuntaan riittää kohtaaminen yhden virusta kantavan henkilön kanssa, mikä on saanut useimmat ammattikorkeakoulut sulkemaan kampuksensa täydellisesti. Opintoihin kuuluvien harjoittelujaksojen kohtalo on yleensä työnantajien käsissä.

Kuluneen viikon aikana ymmärryksemme koronaviruksen leviämisestä ja epidemian vaikutuksista koko yhteiskuntaan on lisääntynyt. Erityisen huolestuttavia ovat julkisuudessa olleet tutkimustiedot, että virus voi elää ilmassa tai pinnoilla. Tämä korostaa tarvetta tiukkoihin toimiin viruksen leviämisen hidastamiseksi.

Opiskelijoiden lisäksi korkeakoulujen on suojattava henkilöstöään tartuntariskiltä. Henkilöstö on hajautettu etätöihin tartuntariskien minimoimiseksi. Näin korkeakoulut pyrkivät takaamaan oman toiminnan jatkuvuutta poikkeusoloissa. Kampusten kiinni pitäminen on tässä tilanteessa vastuullisinta, mitä korkeakoulu voi tehdä.

Petri Lempinen
toiminnanjohtaja
Arene ry

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Koulutuksen rahoituksesta huolehdittava myös taloudellisesti vaikeina aikoina

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu valtion taloutta suuntaavaan kehysriiheensä...

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

EU:n elinvoima edellyttää lisää panoksia soveltavaan tutkimukseen ja kehittämiseen 

Suomen ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan merkitys on vahvistunut...

Kampusten kiinni pitäminen vastuullisinta, mitä korkeakoulu voi tehdä