Vastuullisuus konkreettisina tekoina

Savonia-ammattikorkeakoulu on strategiassaan ottanut lähtökohdaksi vastuullisen vaikuttamisen.  Myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja inhimillinen turvallisuus ovat vahvasti Savonian strategian ytimessä.  Kun opetus- ja kulttuuriministeriö helmikuussa saa korkeakoulujen vuoteen 2030 yltävät strategiat voi olettaa, että kaikilla korkeakouluilla vastuullisuus on strategian kantavana voimana. 

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto (Arene) on luvannut, että ammattikorkeakoulukenttä on valmis tarjoamaan ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin. Arenen uutena työryhmänä aloittaa kestävyyden ja vastuullisuuden työryhmä, joka edistää ilmastokestävää ammattikorkeakoulutusta. Taustana vastuullisuusvalinnalle on YK:n kestävän kehityksen periaatteet ja ilmastomuutokseen sopeutuminen Suomen pyrkiessä ilmastoratkaisujen kärkimaaksi. Ammattikorkeakoulut voivat olla tässä esimerkkinä.

Viime vuoden aikana julkisessa keskustelussa on seurattu miten ilmastoaktivisti Greta Thunberg purjehtii ympäri maapalloa. Hän antoi ihmisten ilmastohuolille kasvot. Yksittäisinä korkeakoulutoimijoina voimme näyttää esimerkkiä konkreettisilla teoilla vaikkapa valitsemalla vastuullisen matkustamisen toimintatavan. Tällöin tavoitteena on vähentää matkustamiseen liittyviä ilmastovaikutuksia vaikka emme ihan niin ehdottomia ole kuin Greta. Matkustamiseen liittyy aina ympäristövaikutuksia, jotka muodostuvat matkustustavasta ja matkan pituudesta, joten olennaista on jokaisen oma henkilökohtainen harkinta matkan tarpeesta ja toteutustavasta.

”korkeakoulutoimijoina voimme näyttää esimerkkiä konkreettisilla teoilla valitsemalla vastuullisen matkustamisen.”

Savonian vastuullinen matkustaminen tempaistiin liikkeelle elokuussa 2019.  Järjestimme polkupyörätempauksen ja haastoimme opiskelijat ja työntekijät lukuvuoden mittaiseen  polkupyöräkampanjaan.  Keväällä kampanjaan osallistuneita onnekkaita työ- ja opiskelumatkapyöräilijöitä odottaa palkintomatka pyöräilykaupunki Kööpenhaminaan.  Itsemme lisäksi haastoimme Savilahden kampuksen muutkin toimijat mukaan polkupyöräkampanjaan.  Haaste sai aikaan hyväksyvää hyrinää.

Savoniassa matkustamisen kulut ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosina. Vuonna 2016 käytimme matkustamiseen noin miljoona euroa ja vuoden 2020 talousarvioesitykset matkustamisen olivat yhteensä peräti 1,8 miljoonaa euroa. Savonian hallituksen hyväksymässä talousarviossa matkustamiseen varatut määrärahat on tasapainotettu tilinpäätöksen 2018 tasolle eli noin 1,3 miljoonaan euroon. Tähän voidaan päästä henkilökohtaisilla valinnoilla noudattamalla vastuullisen matkustamisen periaatteita. Matkustamme siis edelleen varsin paljon, mutta toivottavasti harkitummin.

Korkeakoulut verkostoituvat niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Yksin ei saada aikaan vaikuttavia tekoja. Se tarkoittaa, että toimijamme ovat mukana monilla valtakunnallisilla ja kansainvälisillä foorumeilla. Keskeinen keino toteuttaa vastuullista matkustamista on etäkokoukset ja pohtia milloin on syytä tavata ihan kasvotusten.  Kahden päivän kokous tehostuu etätoteutuksessa yleensä yhteen päivään ja kahden tunnin kokous vie vain kaksi tuntia, kun matkoja ei tarvitse tehdä. Savonian etäkokousvälineistä esimerkiksi Zoom on osoittautunut varsin helpoksi ja toimivaksi. Zoom toimii myös kännykästä, jolloin välttämättä ei tarvita edes tietokonetta etäkokoukseen osallistumiseen.

Ammattikorkeakoulu näkyy yhteiskunnassa ja se vaikuttaa. Tekemämme arvopohjaiset valinnat voivat olla esimerkkeinä muille. Olennaista vastuullisessa matkustamisessa on korkeakoulun työntekijöiden ja opiskelijoiden henkilökohtainen harkinta. Otetaan vastuullinen matkustaminen haasteena, jossa korkeakoulujen henkilöstö sitoutuu osana vastuullisuutta puolittamaan työmatkustamiseen käyttämänsä ajan ja kulut vuoden 2020 aikana.  Miltä tämä kuulostaa?

Mervi Vidgrén  
Savonian rehtori
Arenen hallituksen puheenjohtajaSeppo Lyyra
Savonian talousjohtaja
Talous- ja hallintojohtajien verkoston puheenjohtaja

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Korkeakoulujen aloituspaikkarahat annettava ammattikorkeakouluille

Hallitus pitää ammattikorkeakoulut juuri ja juuri pinnan yläpuolella. Suurin...

Ammattikorkeakoulut: Suomessa ei ole yhtään tilaa suvaitsemattomuudelle ja syrjinnälle

Ammattikorkeakouluissa syksyllä 2023 alkaviin opintoihin on paikan vastaanottanut lähes...

Ammattikorkeakouluilla ratkaisevin rooli koulutustason nostossa 

OECD (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) julkaisi taas vertailutiedot...

Budjettiriihessä vahvistettava ammattikorkeakoulujen tutkimusta ja koulutusta

Hallituksen budjettineuvotteluissa tehdään todella tärkeitä linjauksia tutkimus-, kehittämis- ja...

Kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen – webinaari 6.10.2023

Tervetuloa kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen - webinaariin perjantaina...

Vastuullisuus konkreettisina tekoina