-Vanhustenhoidon kriisi osoittaa, että työvoimatarpeeseen vastaaminen vaatii koulutusmäärien kasvattamista, toteaa Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen.
Esitetty 0,7 hoitajamitoitus edellyttää 4000 uutta työntekijää. Ilman riittävää koulutettua henkilöstöä hoitajamitoituksen kiristäminen nykyisestä ei onnistu, rehtorineuvosto toteaa aloitteessaan.
Ammattikorkeakouluilla on valmius pikaisesti lisätä koulutusmääriä tutkinto- ja muuntokoulutuksissa. Tuhannen aloituspaikan lisäämiseen tarvitaan 10 miljoonan euron lisärahoitus vuodessa.
Korkeakoulutuksen määrällinen laajentaminen on tavoitteena myös opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemassa korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030:ssa.
-Koulutusta on suunnattava aloille, joilla on pulaa työvoimasta, Arene muistuttaa.
Sote-alan koulutus on vetovoimaista ja työllistävää
Kevään 2018 yhteishaussa sotealan ammattikorkeakoulutuksiin oli koko maassa kaksi kertaa enemmän hakijoita kuin aloituspaikkoja.
Ammattikorkeakouluista valmistuvat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset työllistyvät jo nykytilanteessa hyvin, joten nykyisistä valmistuvista ei riitä lisäväkeä vanhusten hoitoon. Tilastokeskuksen tuoreiden tilastojen mukaan vuonna 2018 alalle ammattikorkeakouluista vuotta aiemmin valmistuneista peräti 91 prosenttia oli työssä.
Ammattikorkeakouluista valmistuu sosiaali- ja terveysalalle mm. sairaanhoitajia, sosionomeja, terveydenhoitajia, fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja, suuhygienistejä ja geronomeja, joiden kaikkien osaamista tarvitaan vanhustenhoidossa. Vuonna 2017 sosiaali- ja terveysalalle valmistui ammattikorkeakouluista lähes 10 000 ammattilaista.