Vanhustenhoidon laittaminen kuntoon edellyttää tuhansien uusien työntekijöiden kouluttamista

-Vanhustenhoidon kriisi osoittaa, että työvoimatarpeeseen vastaaminen vaatii koulutusmäärien kasvattamista, toteaa Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen. 

Esitetty 0,7 hoitajamitoitus edellyttää 4000 uutta työntekijää. Ilman riittävää koulutettua henkilöstöä hoitajamitoituksen kiristäminen nykyisestä ei onnistu, rehtorineuvosto toteaa aloitteessaan.   

Ammattikorkeakouluilla on valmius pikaisesti lisätä koulutusmääriä tutkinto- ja muuntokoulutuksissa. Tuhannen aloituspaikan lisäämiseen tarvitaan 10 miljoonan euron lisärahoitus vuodessa.  

Korkeakoulutuksen määrällinen laajentaminen on tavoitteena myös opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemassa korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030:ssa. 

-Koulutusta on suunnattava aloille, joilla on pulaa työvoimasta, Arene muistuttaa. 

Sote-alan koulutus on vetovoimaista ja työllistävää 

Kevään 2018 yhteishaussa sotealan ammattikorkeakoulutuksiin oli koko maassa kaksi kertaa enemmän hakijoita kuin aloituspaikkoja. 

Ammattikorkeakouluista valmistuvat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset työllistyvät jo nykytilanteessa hyvin, joten nykyisistä valmistuvista ei riitä lisäväkeä vanhusten hoitoon. Tilastokeskuksen tuoreiden tilastojen mukaan vuonna 2018 alalle ammattikorkeakouluista vuotta aiemmin valmistuneista peräti 91 prosenttia oli työssä.   

Ammattikorkeakouluista valmistuu sosiaali- ja terveysalalle mm. sairaanhoitajia, sosionomeja, terveydenhoitajia, fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja, suuhygienistejä ja geronomeja, joiden kaikkien osaamista tarvitaan vanhustenhoidossa. Vuonna 2017 sosiaali- ja terveysalalle valmistui ammattikorkeakouluista lähes 10 000 ammattilaista. 

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut ovat jo kantaneet osansa koulutusleikkauksista – huoli Suomen tulevaisuudesta kasvaa

Suomen julkisen talouden tilanne on erittäin vaikea. Hallitusohjelmassa sovitun,...

Arenen hallitus perustaa tulevaisuusryhmän – ammattikorkeakoulut luovat huomisen kädenjäljen

Arenen uusi hallitus on koostanut huoneentaulunsa, jossa määritellään tärkeimmät...

AMK-päivät järjestetään Tampereella 17.–18.4.2024

Tervetuloa ammattikorkeakoulujen suurimpaan vuosittaiseen tapahtumaan! Valtakunnallisten AMK-päivien järjestäjinä ovat...

Ammattikorkeakoulujen ääni vahvistuu Brysselissä – Arene aloittaa eurooppalaisen korkeakouluverkoston puheenjohtajana   

Ammattikorkeakoulujen ulkoisesta TKI-rahoituksesta jo yli puolet tulee eurooppalaisista rahoituslähteistä....

Vanhustenhoidon laittaminen kuntoon edellyttää tuhansien uusien työntekijöiden kouluttamista