Valtiovarainministeriön budjettiesitys kuohuttaa korkeakouluväkeä

Valtionvarainministeriön budjettiesitys on herättänyt kuohuntaa ammattikorkeakouluväen keskuudessa. 

Valtionvarainministeriön viime viikon perjantaina julkaisema budjettiesitys tyrmistytti ammattikorkeakoulut ja koko korkeakoulukentän. Valtionvarainministeriö esitti hallitusohjelmaan kirjatun 20 miljoonan euron sijaan vain 5 miljoonaa euroa ammattikorkeakouluille. Samoin yliopistoille esitettiin vain 10 miljoonaa euroa hallitusohjelman 40 miljoonan sijaan.   

Esitykseen ottivatkin kantaa heti tuoreeltaan Arene, Unifi, Sivistystyönantajat, Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto, OAJ, SAMOK ja SYL. Korkeakoulutuksen parissa toimivat järjestöt ilmaisivat pettymyksensä ministeriön budjettikirjauksesta. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö esitti omassa budjettiesityksessään hallitusohjelman mukaisia kirjauksia, jonka lisäksi OKM esitti ammattikorkeakouluille 16 miljoonaa euroa aloituspaikkojen lisäämistä varten. Ministeriöiden esitykset poikkeavat toisistaan myös tutkimusrahoituksen osalta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen on luvannut taistella korkeakoulujen rahoituksen puolesta.

XAMKin rehtori Heikki Saastamoinen kommentoi valtiovarainministeriön budjettiesitystä Länsi-Savossa (16.8): 

Luvatusta rahoituksesta korkeakoulut ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat nyt aivan yksimielisiä. Mutta ei todellakaan ole linjakasta, että ensin rahoitus hallitusohjelmassa luvataan, opetusministerin toimesta korkeakouluille avataan ja sitten valtionvarainministeriö on aivan omilla linjoillaan, toteaa Saastamoinen. 

Ammattikorkeakoulu Novian rehtori Örjan Andersson taas kommentoi valtionvarainministeriön esitystä Vasabladetissa perjantaina 16.8.

–Se on selvää, että tämä on pettymys, toteaa Andersson. 

Tutkintojen määrä ja rahoitus tutkintoon vuosina 2009 ja 2018.

Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen kommentoi valtionvarainministeriön esitystä maanantaina 19.8. MTV3 uutisille

Kyllähän tää näyttää vähän siltä, että meiltä vedettiin mattoa taas alta. Ja ikävä kyllä siihen on totuttu tässä viimeisen seitsemän vuoden aikana. Meille oli syntynyt toivoa, että tapahtuisi aito käänne, linjaa Lempinen. 

Kahden viime hallituskauden aikana ammattikorkeakouluilta on leikattu 200 miljoonaa euroa.  

– Joka viides euro on lähtenyt, kertoo Lempinen 

Hallitusohjelmaan kirjattu 20 miljoonan lisäys jaettaisiin ammattikorkeakoulujen kesken ja se mahdollistaisi esimerkiksi opetuksen lisäämisen. 

– Lähtisin siitä, että tulevien rahojen pitää näkyä merkittävältä osin opetuksessa. Meillä (Seinäjoen ammattikorkeakoululla) on suunnitelmia kahdesta uudesta koulutusohjelmasta, ja mikäli ne saadaan, menee raha varmasti niihin, kommentoi Arenen hallituksen puheenjohtaja ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun rehtori Tapio Varmola Ilkassa 21.8.  

Myös mm. Lapin Kansa, Turun sanomat ja monet muut maakuntalehdet uutisoivat aiheesta laajasti.  

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja valtiovarainisteriön budjettikiistat ulottuvat myös budjetin perusteluihin. Kansan Uutiset uutisoi 20.8 valtiovarainministeriön muuttaneen opetus- ja kulttuuriministeriön esittämiä vaikuttavuustavoitteita. VM on korostanut innovaatioiden kaupallistamista ja poistanut tavoitteista mm. yhteiskunnan sivistysperustan vahvistamisen ja viittauksen eriarvoistumiskehitykseen.

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut ovat jo kantaneet osansa koulutusleikkauksista – huoli Suomen tulevaisuudesta kasvaa

Suomen julkisen talouden tilanne on erittäin vaikea. Hallitusohjelmassa sovitun,...

Arenen hallitus perustaa tulevaisuusryhmän – ammattikorkeakoulut luovat huomisen kädenjäljen

Arenen uusi hallitus on koostanut huoneentaulunsa, jossa määritellään tärkeimmät...

AMK-päivät järjestetään Tampereella 17.–18.4.2024

Tervetuloa ammattikorkeakoulujen suurimpaan vuosittaiseen tapahtumaan! Valtakunnallisten AMK-päivien järjestäjinä ovat...

Ammattikorkeakoulujen ääni vahvistuu Brysselissä – Arene aloittaa eurooppalaisen korkeakouluverkoston puheenjohtajana   

Ammattikorkeakoulujen ulkoisesta TKI-rahoituksesta jo yli puolet tulee eurooppalaisista rahoituslähteistä....

Valtiovarainministeriön budjettiesitys kuohuttaa korkeakouluväkeä