Turvallisesti oppimaan ja työskentelemään

Syyslukukauden alkaessa ammattikorkeakoulujen kampukset ovat avautumassa. Toiveena on, että opiskeleminen ja työnteko voisivat kevään poikkeusajan jälkeen palautua mahdollisimman normaaliksi. Alkavan syksyn normaali tulee kuitenkin poikkeamaan monin tavoin vuoden takaisesta.  

Hygieniasta huolehtiminen, maskien ja jopa muiden suojavarusteiden käyttö sekä turvavälit tulevat leimaamaan kampuksia tämän syksyn aikana. Suurina opiskelu- ja työyhteisöinä korkeakouluilla on vastuunsa koronaviruksen leviämisen estämisessä ja hidastamisessa. Tämä tarkoittaa opetuksen ja työnteon järjestelyitä, joilla virukselle altistumisen mahdollisuuksia vähennetään. Järjestelyissä on huomioitava myös riskiryhmien tarpeet. 

Kampukset ovat erilaisia opiskelijamääriltään, sijainniltaan ja tiloiltaan. Niinpä kukin ammattikorkeakoulu päättää itse opetuksensa järjestämisestä. Luvassa on useimmissa paikoissa lähi- ja etäopetuksen yhdistelmiä, joita ammattikorkeakouluissa on toteutettu jo yli 20 vuoden ajan monimuotokoulutuksina.  

Lähiopetusta järjestetään erityisesti opintonsa aloittaville, joita kesäkuun lisätalousarvion rahoituksella on tuhansia enemmän kuin viime vuonna. Opintojaan jatkavien tilanne on moninaisempi. Osa ammattikorkeakouluista aloittaa lähiopetusta, mutta osa jatkaa pääosin etäopetuksessa ainakin alkusyksyn. Kaikissa ammattikorkeakouluissa opiskelijoille järjestetään opintojen kannalta välttämätöntä lähiopetusta mm. laboratorioissa ja simulaatiotiloissa. 

Ongelmallisimpia ovat englanninkieliset tutkinto-ohjelmat, joiden opiskelijoista osa tulee Suomeen ulkomailta. Niin kauan kuin matkustamiseen, maahantuloon tai viisumi- ja oleskelulupakäytäntöihin kohdistuu rajoituksia, on etäopetus ainoa vaihtoehto heille. 

Opiskelijoiden ja henkilöstön kansainväliseen liikkuvuuteen sisältyy suurta epävarmuutta, koska koronatilanne vaihtelee ja kehittyy eri maissa eri tavoin. Olemme jo viime viikkoina huomanneet, että matkustusrajoitukset tai -suositukset voivat muuttua nopeastikin. 

Ammattikorkeakoulujen tehtävä on tarjota mahdollisuuksia oppimiseen ja kehittymiseen. Koronaviruksen luoman epävarmuuden aikana oppilaitokset joutuvat varmistamaan, että tämä toteutuu mahdollisimman turvallisesti. Tämän vuoksi meidän tulee varautua nopeisiinkin muutoksiin toiminnan järjestelyissä, mikäli koronatilanne sitä vaatii. Ammattikorkeakouluissa seurataan tarkkaan viranomaisten ohjeistuksia. 

Lopuksi haluan muistuttaa, että jokaisella meistä on oma vastuunsa viruksen vastaisessa kamppailussa. Korkeakoulujen toimet koronan leviämisen ehkäisemiseksi tehoavat, jos me kaikki olemme valmiita noudattamaan niitä.  

Petri Lempinen
Arenen toiminnanjohtaja

Jaa

Arenen hallitusohjelmatavoitteet

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Tradenomista on moneksi

Tradenomit ovat vakiinnuttaneet paikkansa työelämän asiantuntijoina. Tutkintomme antaa monipuoliset mahdollisuudet rakentaa mielenkiintoisia urapolkuja lähes kaikille toimialoille niin palkansaajan kuin yrittäjän roolissa.

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen kypsyystasokuvaukset

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelman väliarvioinnin raportti julkaistiin...

Suomen aluekehittäminen hidastuu ministeriön tietoteknisten ongelmien vuoksi

Ammattikorkeakoulut ovat tyrmistyneitä ja äärimmäisen huolissaan tilanteesta, jossa tietoteknisiin syihin vedoten...

Turvallisesti oppimaan ja työskentelemään