Todistusvalinnoissa ongelmia ammatillisten todistusten puutteellisten tietojen vuoksi

Ammattikorkeakoulujen todistusvalinnoissa on ilmennyt ongelmia virheellisten tietojen vuoksi. Ammattikorkeakoulut poimivat valintaa varten tarvittavat tiedot valtakunnallisesta tietokannasta, jossa on virheellisiä tai puutteellisia tietoja ammatillisen koulutuksen suorittaneiden arvosanoista. Ongelman koko laajuus ei ole vielä tiedossa, mutta hakijoiden yhteydenottoja on tullut useisiin ammattikorkeakouluihin. 

-Virheet tulivat ilmi, kun hakijat, joiden olisi pitänyt papereiden perusteella päästä opiskelemaan, kysyivät syytä siihen, etteivät he saaneet opiskelupaikkaa, Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila kommentoi tilannetta Helsingin Sanomien haastattelussa. 

Vastuu valmistuvan opiskelijan tietojen kirjaamisesta Opetushallituksen Koski-palveluun on ammatillisen koulutuksen järjestäjällä.  

-Virheet ovat harmillisia hakijoiden ja ammattikorkeakoulujen osalta, tilannetta kommentoi toiminnanjohtaja Petri Lempinen Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenesta.  

Poikkeustilanteessa toteutettavat opiskelijavalinnat aiheuttavat jo sinällään stressiä, joka voi nyt lisääntyä. Ammattikorkeakouluille toisten oppilaitosten virheiden korjaaminen tarkoittaa ylimääräistä työtä. 

Jos hakija epäilee tulleensa väärin kohdelluksi, hän voi tarkistaa todistuspisteensä itse. Jos hakija epäilee pisteissään virhettä, hänen tulee olla yhteydessä korkeakouluun, johon on hakenut. 

Ammattikorkeakoulut ottivat käyttöön ammatillisen tutkinnon todistusvalinnan halutessaan laajentaa ammatillisen koulutuksen suorittaneiden mahdollisuuksia hakeutua korkeakoulutukseen. 

Arene on tiedottanut ammatillisen koulutuksen todistusvalinnasta jo toukokuussa 2018. Sen jälkeen Opetushallitus on ohjeistanut ammatillisen koulutuksen järjestäjiä todistuksia ja tutkinnon suorittamista koskevien tietojen kirjaamisesta Koski-tietokantaan. 

Koski-tietovaranto sisältää valtakunnallisia perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opintosuoritus- ja tutkintotietoja. Perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat tallentaneet tiedot oppilaiden yksittäisestä opintosuorituksesta ja suoritetuista tutkinnoista Koski-palveluun vuodesta 2018 alkaen. 

Ammattikorkeakouluissa on tarjolla 20 666 AMK-tutkintoon johtavaa aloituspaikkaa, joista noin puolet täytetään todistusvalinnalla. Loput paikat täytetään valintakokeilla, joiden ensimmäinen vaihe järjestetään 4.6 etäkokeena. Ylempien ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen opettajakoulutuksen valinnat tehdään omilla menettelyillä. Ammattikorkeakouluihin oli 92 000 hakijaa aprillipäivänä päättyneessä yhteishaussa.  

Suomessa on 24 ammattikorkeakoulua, joista yhteishakuun osallistuivat kaikki muut paitsi Högskolan på Åland ja Poliisiammattikorkeakoulu. 

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Korkeakoulujen aloituspaikkarahat annettava ammattikorkeakouluille

Hallitus pitää ammattikorkeakoulut juuri ja juuri pinnan yläpuolella. Suurin...

Ammattikorkeakoulut: Suomessa ei ole yhtään tilaa suvaitsemattomuudelle ja syrjinnälle

Ammattikorkeakouluissa syksyllä 2023 alkaviin opintoihin on paikan vastaanottanut lähes...

Ammattikorkeakouluilla ratkaisevin rooli koulutustason nostossa 

OECD (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) julkaisi taas vertailutiedot...

Budjettiriihessä vahvistettava ammattikorkeakoulujen tutkimusta ja koulutusta

Hallituksen budjettineuvotteluissa tehdään todella tärkeitä linjauksia tutkimus-, kehittämis- ja...

Kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen – webinaari 6.10.2023

Tervetuloa kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen - webinaariin perjantaina...

Todistusvalinnoissa ongelmia ammatillisten todistusten puutteellisten tietojen vuoksi