Theseus on Suomen suurin avoin julkaisuarkisto

Ammattikorkeakoulujen Theseus on Suomen suurin julkaisuarkisto, joka sisältää yli 160 000 julkaisua. Vuonna 2009 avatusta palvelusta löytyy opinnäytetöitä, ammattikorkeakoulujen omia julkaisusarjoja ja tutkimusartikkeleiden rinnakkaistallennuksia avoimesti verkossa.

Vuonna 2018 Theseuksessa oli 3,1 miljoonaa kävijää kuukausittain, mikä tarkoittaa 227 000 kävijää päivässä. Palveluun tallennetiiin 19 000 julkaisua ja julkaisuja ladattiin käyttöön 25,5 miljoonaa kertaa vuoden aikana.

Julkaisujen avoimuus on tärkeää, koska se vaikuttaa ammattikorkeakoulujen rahoitukseen. Vuoden 2021 alusta käyttöön tulevassa ammattikorkeakoulujen rahoitusmallissa avoimesti saatavilla olevista julkaisuista korkeakoulut saavat paremman rahoituksen. Julkaisujen osuus ammattikorkeakoulujen rahoitusmallissa on 2 prosenttia. Vuoden 2021 alusta avoimista julkaisuista palkitaan kertoimella 1,2.

Theseus integroituu Justus-palveluun

Jatkossa ammattikorkeakoulujen julkaisuarkisto Theseukseen voi syöttää julkaisuja suoraan julkaisutietojen tallennuspalvelusta Justuksesta. Tämä tarkoittaa Theseuksen kytkeytymistä tiiviimmin kansalliseen julkaisutieto-infrastruktuuriin. Integraation odotetaan lisäävän julkaisujen avoimuutta.

Justuksen avulla voidaan syöttää ja hallinnoida tutkimusjulkaisujen metatietoja ja toimittaa julkaisutiedot edelleen VIRTA-julkaisutietopalveluun ja OKM:lle käyttäen verkkopohjaista sovellusta.

Theseuksen ja Justuksen integraatio helpottaa julkaisutietojen raportointia opetus- ja kulttuuriministeriölle ja virtaviivaistaa avoimen tutkimuksen prosesseja ammattikorkeakouluissa.

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Arene hakee EU-asiantuntijaa ammattikorkeakoulujen asialle 

Arene etsii osa-aikaista asiantuntijaa määräaikaiseen ja osa-aikaiseen (50 %)...

Tekoäly mukana ammattikorkeakoulujen arjessa

Katsoin hiljattain lentokoneessa mielenkiintoisen elokuvan After Yang, jossa tekoälyllä...

Arenen lausunto E-kirjeestä koskien komission tiedonantoa kyberturvallisuusakatemioista

Arene pitää Suomen kantaa komission tiedonannosta pääosin hyvänä.Arene pitää...

Ammattikorkeakoulujen hiilijalanjälki -webinaari 11.12.2023 klo 14-15.30

Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän hiilijalanjälkilaskenta-alaryhmä järjestää maanantaina...

Opiskelijoiden hyvinvointi on koulutustason noston edellytys

Mielenterveysviikolla ammattikorkeakouluja edustava Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja siellä opiskelevia...

Theseus on Suomen suurin avoin julkaisuarkisto