Theseus on Suomen suurin avoin julkaisuarkisto

Ammattikorkeakoulujen Theseus on Suomen suurin julkaisuarkisto, joka sisältää yli 160 000 julkaisua. Vuonna 2009 avatusta palvelusta löytyy opinnäytetöitä, ammattikorkeakoulujen omia julkaisusarjoja ja tutkimusartikkeleiden rinnakkaistallennuksia avoimesti verkossa.

Vuonna 2018 Theseuksessa oli 3,1 miljoonaa kävijää kuukausittain, mikä tarkoittaa 227 000 kävijää päivässä. Palveluun tallennetiiin 19 000 julkaisua ja julkaisuja ladattiin käyttöön 25,5 miljoonaa kertaa vuoden aikana.

Julkaisujen avoimuus on tärkeää, koska se vaikuttaa ammattikorkeakoulujen rahoitukseen. Vuoden 2021 alusta käyttöön tulevassa ammattikorkeakoulujen rahoitusmallissa avoimesti saatavilla olevista julkaisuista korkeakoulut saavat paremman rahoituksen. Julkaisujen osuus ammattikorkeakoulujen rahoitusmallissa on 2 prosenttia. Vuoden 2021 alusta avoimista julkaisuista palkitaan kertoimella 1,2.

Theseus integroituu Justus-palveluun

Jatkossa ammattikorkeakoulujen julkaisuarkisto Theseukseen voi syöttää julkaisuja suoraan julkaisutietojen tallennuspalvelusta Justuksesta. Tämä tarkoittaa Theseuksen kytkeytymistä tiiviimmin kansalliseen julkaisutieto-infrastruktuuriin. Integraation odotetaan lisäävän julkaisujen avoimuutta.

Justuksen avulla voidaan syöttää ja hallinnoida tutkimusjulkaisujen metatietoja ja toimittaa julkaisutiedot edelleen VIRTA-julkaisutietopalveluun ja OKM:lle käyttäen verkkopohjaista sovellusta.

Theseuksen ja Justuksen integraatio helpottaa julkaisutietojen raportointia opetus- ja kulttuuriministeriölle ja virtaviivaistaa avoimen tutkimuksen prosesseja ammattikorkeakouluissa.

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulujen suositukset yhteisen opintotarjonnan laadun varmistamiseksi

Ammattikorkeakouluissa tuotetaan korkeatasoista osaamista työmarkkinoille. Yhteisen opintotarjonnan avulla ammattikorkeakouluopiskelijat...

Eettinen ohjeistus käyttöön korkeakoulujen kansainväliseen opiskelijarekrytointiin

Suomalaiset korkeakoulut ovat yhdessä luoneet kansainvälisen koulutusagenttien eettisen ohjeistuksen,...

Ammattikorkeakoulut tarvitaan mukaan kehittämään tohtorikoulutusta ja tutkijoiden urapolkuja

Suomi tarvitsee kansalliseen TKI-tavoitteeseen päästäkseen aivan uudenlaisia toimintatapoja, koska...

Theseus on Suomen suurin avoin julkaisuarkisto