Suomalaiset ja kiinalaiset ammattikorkeakoulut etsivät uusia yhteistyömuotoja

Suomalaiset ja kiinalaiset ammattikorkeakoulut etsivät uusia yhteistyömuotoja 19.10 järjestetyssä kolmannessa ammattikorkeakoulufoorumissa. Koronapandemian vuoksi tilaisuus järjestettiin etätapaamisena verkon välityksellä. Tilaisuuteen osallistui noin 100 henkilöä 40 eri korkeakoulusta Suomesta ja Kiinasta.  

Arene ja Kiinan kansainvälisen opiskelijavaihdon keskus (CCIEE) tekivät elokuussa 2019 puitesopimuksen yhteistutkinto-ohjelmista, joissa opiskelija suorittaa osan opinnoista kiinalaisessa ja osan suomalaisessa korkeakoulussa. Koronapandemian leviäminen keskeytti orastavan yhteistyön kehittymisen.  

Avauspuheenvuorossaan Arenen puheenjohtaja rehtori Mervi Vidgrén kertoi, kuinka ammattikorkeakoulut ovat huolehtineet etäopetuksella toimintansa jatkuvuudesta. 

Erityisasiantuntija Mari-Anna Suurmunne Suomen Beijingin suurlähetystö korosti, että on tärkeää mahdollistaa opintojen eteneminen korosta huolimatta. Samoin hän painotti korkeakoulujen kansainvälisten suhteiden ylläpitoa ja kehittämistä pandemiankin aikana.  

Kiinalaisten korkeakoulujen rehtorit esittelivät puheenvuoroissaan omia korkeakoulujaan ja heidän tekemäänsä yhteistyötä suomalaisten ja muiden ulkomaalaisten korkeakoulujen kanssa. Puheenvuoroissa painotettiin yhteistyön tärkeyttä ja toivottiin uusia innovatiivisia keinoja yhteistyön edistämiseen. Korostettiin myös käytännöllisen yhteistyön laajentamisen tarvetta.  

Esimerkkeinä jo tehtävästä yhteistyöstä nousi esiin Changshu Institute of Technologyn ja Haaga-Helian ammattikorkeakoulun yhteistyön lentomatkailuun liittyvän koulutuksen järjestämisessä sekä Guangdong Medical Universityn yhteistyön suomalaisten ammattikorkeakoulujen kanssa Erasmus+ rahoitteisessa ohjelmassa.  

Arenen kansainvälisyysvaliokunnan puheenjohtaja Kari Ristimäki korosti puheenvuorossaan, että Kiina on kansainvälisten korkeakoulumarkkinoiden kannalta keskeinen maa. 

– Suomessa kiinalaiset tutkinto-opiskelijat ovat suurin opiskelijaryhmä venäläisten ja vietnamilaisten jälkeen, Ristimäki toteaa. Centria on opiskelijakunnaltaan yksi Suomen kansainvälisimmistä korkeakouluista  

Kansainvälisten asioiden päällikkö Ari-Pekka Kainu Satakunnan ammattikorkeakoulusta kertoi SAMK:n toteuttavan kansainvälisten kumppaneiden kanssa yhteisiä tutkinto-ohjelmia, joiden lisäksi tarjolla on lyhyempiä opiskelijavaihtoja sekä viikon tai kahden mittaisi talvi- ja kesäkursseja. SAMK on ollut läsnä Kiinasta vuodesta 2008. 

CCIEE:n johtaja Yin Kai nosti esiin kiinalaisten heikon kielitaidon, joka on osittain ollut esteenä opiskelijaliikkuvuudelle. 

Haaga-Helian rehtori Teemu Kokko pitää tärkeänä, että yritykset ovat vahvasti mukana ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnassa. Yritysten tulee näkyä aitoina kumppaneina myös kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä. 

Ammattikorkeakoulut tiivistävät yhteistyötään kiinalaisten korkeakoulujen kanssa (2019) >>

Kiina hakee Suomesta esimerkkiä ammattikorkeakoulujen kehittämiseen (2019) >>

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Arene lausui opintososiaalisten etuuksien ja asumistuen indeksitarkistuksista vuosille 2024-2027

Arene suhtautuu kriittisesti hallituksen esityksestä jäädyttää opintotukilain mukaisen opintoraha...

Korkeakoulujen aloituspaikkarahat annettava ammattikorkeakouluille

Hallitus pitää ammattikorkeakoulut juuri ja juuri pinnan yläpuolella. Suurin...

Ammattikorkeakoulut: Suomessa ei ole yhtään tilaa suvaitsemattomuudelle ja syrjinnälle

Ammattikorkeakouluissa syksyllä 2023 alkaviin opintoihin on paikan vastaanottanut lähes...

Ammattikorkeakouluilla ratkaisevin rooli koulutustason nostossa 

OECD (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) julkaisi taas vertailutiedot...

Budjettiriihessä vahvistettava ammattikorkeakoulujen tutkimusta ja koulutusta

Hallituksen budjettineuvotteluissa tehdään todella tärkeitä linjauksia tutkimus-, kehittämis- ja...

Suomalaiset ja kiinalaiset ammattikorkeakoulut etsivät uusia yhteistyömuotoja