Sosiaali- ja terveysministeriötä ei kiinnosta ammattikorkeakoulujen sote-osaajien työvoimapula – Ammattikorkeakoulut petettiin sote-alan harjoittelurahoituksessa  

Ammattikorkeakoulut ovat täysin tyrmistyneitä sosiaali- ja terveysministeriön välinpitämättömyydestä ammattikorkeakoulujen sote-alan koulutusta ja osaajia kohtaan. Edellisellä hallituskaudella ammattikorkeakoulut pääsivät vihdoin parin vuosikymmenen taistelun jälkeen tasaveroiseen asemaan muiden koulutuksen järjestäjien kanssa. Tämä tarkoitti, että ammattikorkeakoulut eivät enää maksaneet omasta perusrahoituksestaan sote-alan opiskelijoiden harjoittelusta työantajille.  

Tästä tasavertaisuuden luksuksesta ammattikorkeakoulut ehtivät nauttia kokonaisen vuoden.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että STM maksaa mutisematta 91,5 miljoonaan euroa lääkäri- ja hammaslääkärikoulutuksen harjoitteluista. Laajempana kontekstina ammattikorkeakoulujen asemasta Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) rahoituksessa kuvaa sekin, että STM maksaa tällä hetkellä yliopistosta valmistuneiden erikoistumiskoulutuksia lähes 100 miljoonalla, mutta ammattikorkeakoulusta valmistuneiden reilulla 10 miljoonalla.   

Sote-alan osaajistahan on valtava pula.  Tästä syystä ammattikorkeakoulujen sote-alan tutkintotavoitteet ovatkin nousseet lyhyen ajan sisällä lähes kolmanneksella. Noin 60 prosenttia tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalan osaajatarpeesta kohdistuu nimenomaan ammattikorkeakoulutukseen. Nopea opiskelijamäärien kasvu ilman lisärahoitusta, yhdessä vanhojen rahoitusleikkausten kanssa ovat johtaneet AMK-tutkinnon hinnan tippumiseen lähes puoleen kymmenessä vuodessa.  

Mitä tekee hallitus ja STM tässä työvoimatilanteessa? Yrittävät siirtää harjoittelumäärärahat maksettavaksi uudestaan ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta eli OKM:stä. Eikä tässä vielä kaikki. Ennen muutosta ammattikorkeakoulut maksoivat harjoittelumaksuja työnantajille noin 8 miljoonaa euroa vuodessa, mikä todennettiin selvityksellä. STM väitti lainsäädäntöä tehtäessä, että kustannukset ovat 14 miljoonaa, mikä arvio muodostui ministeriön kyselystä. Laskelmia tai kyselyä ei pyynnöistämme huolimatta näytetty tai avattu meille. Arviomäärärahana tehty lainsäädäntö valmisteltiin lopulta 12 miljoonan euron vuosikustannuksella. Lopputulos siis olisi nyt, että ammattikorkeakoulut maksaisivat lähes tuplahinnan maksuja entiseen nähden! Loput rahat ministeriö kai kaataisi hyvinvointialueiden pohjattomaan kitaan.   

Sote-alan tutkintokoulutus tulee ammattikorkeakouluissa vähenemään ei lisääntymään. Laadusta kun ei voi tinkiä. Pohjakosketus rahoituksessa on saavutettu.  

Loppuun voisi vielä todeta, että EU on liikkumassa avain toiseen suuntaan. Euroopan parlamentti on juuri hyväksynyt aloitteen, jossa vaaditaan direktiivitasoista säätelyä harjoittelujaksojen vähimmäispalkasta

Ammattikorkeakoulut vaativat, että juuri tehty lainsäädäntö puretaan ammattikorkeakouluja ja sieltä valmistuvia vahingoittavana, ellei rahoituksen siirrosta luovuta. Toivottavasti tulevaisuudessa ministeriö olisi ammattikorkeakoulujen sote-koulutuksen kehittämisen kumppani eikä vihollinen.  

Ida Mielityinen
Toiminnanjohtaja
Arene ry

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut ovat jo kantaneet osansa koulutusleikkauksista – huoli Suomen tulevaisuudesta kasvaa

Suomen julkisen talouden tilanne on erittäin vaikea. Hallitusohjelmassa sovitun,...

Arenen hallitus perustaa tulevaisuusryhmän – ammattikorkeakoulut luovat huomisen kädenjäljen

Arenen uusi hallitus on koostanut huoneentaulunsa, jossa määritellään tärkeimmät...

AMK-päivät järjestetään Tampereella 17.–18.4.2024

Tervetuloa ammattikorkeakoulujen suurimpaan vuosittaiseen tapahtumaan! Valtakunnallisten AMK-päivien järjestäjinä ovat...

Ammattikorkeakoulujen ääni vahvistuu Brysselissä – Arene aloittaa eurooppalaisen korkeakouluverkoston puheenjohtajana   

Ammattikorkeakoulujen ulkoisesta TKI-rahoituksesta jo yli puolet tulee eurooppalaisista rahoituslähteistä....

Sosiaali- ja terveysministeriötä ei kiinnosta ammattikorkeakoulujen sote-osaajien työvoimapula – Ammattikorkeakoulut petettiin sote-alan harjoittelurahoituksessa