Restonomi – vieraanvaraisuusalan tulevaisuuteen katsova moniosaaja

Restonomiksi voi opiskella kahdessatoista ammattikorkeakoulussa eri puolilla Suomea. Niistä seitsemän tarjoaa opintoja myös englanninkielisinä. Opiskelu restonomiksi on hyvin monipuolista, käytännönläheistä ja toteutetaan vahvasti verkostoituneena alueen yritysten kanssa. Koulutus valmentaa palvelualojen asiantuntija-, johto- ja kehittämistehtäviin sekä yrittäjyyteen niin kotimaassa kuin globaaleillakin työmarkkinoilla.

Monissa ammattikorkeakouluissa voi erikoistua perusteellisemmin vaikkapa vastuullisiin matkailu- ja tapahtumapalveluihin, ruokatuotannon johtamiseen, hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohtoon tai elämystuotantoon. Opiskelu erityisesti vieraalla kielellä avaa ovia kansainvälisille työmarkkinoille. Näitä kokemuksia voi kartuttaa helposti jo opintojen aikana. Kansainvälisiä vaihto-opiskelumahdollisuuksia ja työharjoittelupaikkoja on tarjolla kaikille restonomiopiskelijoille eri puolilla maailmaa.

Opiskelun tiiviiden työelämäyhteyksien ansiosta moni restonomi työllistyy jo opintojensa kuluessa. Tuoreimman uraseurantatutkimuksen mukaan koulutuksesta valmistuneet arvostivat varsinkin saamiaan yrittäjyysvalmiuksia. Restonomitutkinnon jälkeen opintoja voi kahden vuoden työkokemuksen jälkeen jatkaa maisteritasoiseen ylempään ammattikorkeakoulututkintoon, joka antaa uusia eväitä erityisesti palveluliiketoiminnan johtamiseen ja kehittämiseen.

Matkailu- ja ravitsemusala on tulevaisuuden ala pandemiasta huolimatta

Vaikka korona-aika on ravistellut alaa kovakouraisesti ravintolarajoitusten ja kansainvälisen matkailun hiipumisen vuoksi, rajoitusten purkautuessa elpyminen on jo alkanut vauhdilla. Hiihtolomakauden asiakastilanne kotimaan matkailukeskuksissa on jopa ylittänyt koronaa edeltäneet luvut ja valmismatkojen kysyntä on jälleen vilkasta. Ravintolat saavat jälleen toimia normaalisti. Taloustutkimuksen tuoreen tutkimuksen mukaan peräti 83 % vastaajista aikoo käyttää ravintolapalveluja enemmän tai vähintään saman verran kuin ennen pandemiaa. Pitkällä tähtäimellä hotelli-, ravintola- ja matkailualojen liiketoiminta on kestävällä pohjalla, sillä ihmiset kaikkialla maailmassa ovat uteliaita kokemaan uutta ja entistä kiinnostuneempia laadukkaista palveluista.

Pandemia myös haastoi alan kehittämään ja uudistamaan palvelujaan. Lentoreittien sulkeuduttua lähimatkailu kotimaassa erityisesti luonto- ja kulttuurikohteisiin nousi aivan uudelle tasolle. Alan digiloikka on ollut huima. Uudet myynti- ja jakelukanavat tavoittavat asiakkaat entistä paremmin. Matkailu- ja elämyspalveluissa on luotu aivan uusia virtuaalisia tuotteita, joista moni jää elämään. Eettisyys ja vastuullisuus ovat asiakkaiden silmissä entistä tärkeämpiä arvoja. Upea puhdas luonto ja siellä tuotettu lähiruoka, turvallisuus, aitous, tarinat ja paikallisuus ovat suomalaisia vahvuuksia ja luovat arvoa matkailijalle. Kaikki tämä merkitsee uusia, kiehtovia haasteita alan ammattilaisille ja yritystoiminnalle. Siksi opiskelu restonomiksi on hieno uravalinta!

Matti Kauppinen
johtaja, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
puheenjohtaja, Arenen Marata-alan koulutuksen kehittämisryhmä

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut jatkavat rahoituksen nollalinjalla – isot odotukset TKI-rahoituksen kohdentumisesta

Ammattikorkeakoulut ovat helpottuneita, ettei niiden rahoitukseen kohdistettu uusia leikkauksia...

Koulutuksen rahoituksesta huolehdittava myös taloudellisesti vaikeina aikoina

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu valtion taloutta suuntaavaan kehysriiheensä...

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

Restonomi – vieraanvaraisuusalan tulevaisuuteen katsova moniosaaja