Ammattikorkeakouluille oikeus rahan keräämiseen

Ammattikorkeakoulut ovat saamassa pysyvän oikeuden rahankeräykseen toimintansa rahoittamiseksi ja peruspääoman kasvattamiseksi. Keräystuottojen pääomittamisen edellytys on varojen käyttäminen korkeakoulun toimintaan.

-Selkeä kirjaus pääomittamisen mahdollisuudesta lain perusteluissa tukee ammattikorkeakoulujen kehittämistä, kiittelee Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen hallituksen esitystä.

Lain valmistelun aikana oli epäselvää mahdollistaisiko esitys keräystuottojen pääomittamisen tai rahastoinnin. Arene, valtaosa korkeakouluista ja opetus- ja kulttuuriministeriö esittivät lausunnoissaan, että voimassa olevassa lainsäädännössä oleva oikeus kerätä rahaa pääomittamistarkoituksessa tulisi säilyttää.

Lakiesityksen mukaan ammattikorkeakoululla voidaan katsoa olevan rahankeräyslain edellyttämä yleishyödyllinen tarkoitus. Ammattikorkeakouluilla on jatkuva tarve hankkia rahoitusta useille toimintaansa tukeville hankkeille.

Lakiesityksen mukaan ammattikorkeakoulujen rahankeräysoikeudesta tulee säätää erikseen, jotta lain tulkinta olisi selkeä sen suhteen, lukeutuvatko ammattikorkeakoulut julkisyhteisöiksi niiden tehtävien sisältämän julkisen vallan käytön sekä niiden valtion budjettivaroista saaman rahoituksen vuoksi. Vastaavalla tavalla säädetään yliopistojen ja Kansallisgallerian oikeudesta varainkeräykseen ja keräystuottojen pääomittamiseen.

Lakiesitys sisältää myös ilmoituksenvaraisen kestoltaan ja keräystuoton enimmäismäärältä rajoitetun pienkeräyksen, johon ei tarvitse erikseen rahankeräyslupaa. Oikeus pienkeräykseen koskettaa mm. ammattikorkeakoulun opiskelijakuntaa.

Oikeus rahankeräämiseen ei koske Poliisiammattikorkeakoulua ja Maanpuolustuskorkeakoulua, joilla lakiesityksen mukaan ei ole ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin rinnastettavaa oikeudellista itsenäisyyttä vaan ne ovat osa valtiota. Kummallakin on kuitenkin oikeus vastaanottaa niille osoitettuja lahjoituksia.

Hallitus antoi torstaina 25.10 esityksen rahankeräyslain uudistamiseksi. Lisätietoja esityksestä on luettavissa täältä.

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut ovat jo kantaneet osansa koulutusleikkauksista – huoli Suomen tulevaisuudesta kasvaa

Suomen julkisen talouden tilanne on erittäin vaikea. Hallitusohjelmassa sovitun,...

Arenen hallitus perustaa tulevaisuusryhmän – ammattikorkeakoulut luovat huomisen kädenjäljen

Arenen uusi hallitus on koostanut huoneentaulunsa, jossa määritellään tärkeimmät...

AMK-päivät järjestetään Tampereella 17.–18.4.2024

Tervetuloa ammattikorkeakoulujen suurimpaan vuosittaiseen tapahtumaan! Valtakunnallisten AMK-päivien järjestäjinä ovat...

Ammattikorkeakoulujen ääni vahvistuu Brysselissä – Arene aloittaa eurooppalaisen korkeakouluverkoston puheenjohtajana   

Ammattikorkeakoulujen ulkoisesta TKI-rahoituksesta jo yli puolet tulee eurooppalaisista rahoituslähteistä....

Ammattikorkeakouluille oikeus rahan keräämiseen