Opiskelijoiden harjoittelut turvattava sote-uudistuksessa

Sote-uudistuksessa on turvattava ammattikorkeakoulujen sotealan opiskelijoiden harjoittelut, vaatii Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene. Harjoittelun rahoittaminen ja ohjaus on ratkaistava valtion tai maakunnan tasolla, jotta sote-palvelujen tuottajat saadaan laajasti mukaan harjoittelujen järjestämiseen.

-Maakuntien on voitava ohjata julkisen rahoituksen piirissä olevat sote-palvelujen tuottajat ottamaan harjoittelijoita, esittää Arenen varapuheenjohtaja rehtori Riitta Konkola.

Toiminnan turvaamiseksi ja laadun kehittämiseksi tarvitaan maakunnan keskitettyä ohjausta. Maakunnan vastuulle tulevat myös harjoittelusopimukset.

-Ammattikorkeakoulut eivät voi ohjata palveluntuottajia harjoittelujen järjestämiseen, Konkola korostaa.

Maakunnalla tulee olemaan keskeinen ohjausrooli suhteessa palveluntuottajiin ja niihin kriteereihin, joilla julkisesti rahoitetuksi palveluntuottajaksi voi päästä. Sote-järjestelmän tulevaisuuden kannalta yksi tärkeimmistä kriteereistä on palveluntuottajan kyky ja mahdollisuudet ohjata ja kouluttaa tulevia ammattilaisia.

Arenen mukaan harjoittelun turvaaminen on keskeistä sotealan korkeakoulutuksen jatkuvuuden ja alan työvoimatarpeisiin vastaamisen kannalta. Laadukkaat harjoittelut ovat osa työnantajan rekrytointi- ja henkilöstöpolitiikkaa.

Koulutukseen kuuluva harjoittelu työelämässä on edellytys ammattipätevyyden myöntämiselle sosiaali- ja terveysalalla

Sote-alan työnantajat ovat perineet AMK -opiskelijoiden työharjoitteluun liittyviä korvauksia, joiden yhteissumma vuonna 2017 oli vajaa 9 miljoonaa euroa. Käytäntö poikkeaa yliopistojen lääkäri- ja hammaslääkärikoulutuksesta.

Arene on vuosia esittänyt harjoittelumaksuista luopumista, mikä on toteuttava sote-uudistuksen yhteydessä. Ratkaisu on tehtävä samalla, kun yliopisto-opiskelijoista maksettavat korvaukset laajennetaan koskemaan myös sosiaalialan koulutusta.

Ammattikorkeakoulut kouluttavat 80 prosenttia sote-alan korkeakoulutetusta työvoimasta. Yleisimmin suoritettuja tutkintoja ovat sairaanhoitaja, sosionomi, terveydenhoitaja ja fysioterapeutti. Vuonna 2017 sosiaali- ja terveysalalla suoritettiin 8800 ammattikorkeakoulututkintoa ja 1000 ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-,...

Webinaari: Ammattikorkeakoulut kestävän tulevaisuuden osaamisen rakentajina 3.10.

Torstaina 3.10.2024 klo 13.00-15.30 Arenen yhteisissä osaamisissa on linjattu, että...

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta...

Erasmus+ -ohjelma on vahva investointi Euroopan tulevaisuuteen

Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tulee olemaan keskeinen painopiste tulevalla...

Opiskelijoiden harjoittelut turvattava sote-uudistuksessa