Näkevätkö työantajat YAMK-tutkinnon arvon?

Tällä viikolla käynnistyy vuosittainen ammattikorkeakouluista valmistuneiden uraseurantakysely. Siinä kysytään viisi vuotta työelämässä olleilta muun muassa; miltä koulutus ja siitä saatu osaaminen työelämästä käsin vaikuttaa, miten työllistyminen on sujunut ja miten työnantajat tunnistavat ammattikorkeakoulusta saadun osaamisen.

Työelämään jo siirtyneiden kuuleminen koulutuksen kehittämisessä on äärimmäisen tärkeää. Tämä kysely on yksi tapa saada aikaan kansallisesti vertailtavaa tietoa. Siksi toivon, että jokainen kyselyn saava vastaa ajatuksella. Tieto ei tule korkeakouluille helpolla, kun valmistuneet ovat varpusparven lailla lentäneet teilleen.

Uuden kyselyn kynnyksellä, nostan yhden kiinnostavan löydön viime vuoden kyselyn tuloksista.  

Liian moni ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut kokee, etteivät työnantajat arvosta heidän tutkintoaan. Tilanne on selvästi heikompi kuin ammattikorkeakoulututkinnon kohdalla (kts video lopussa). Arvostus on kyllä kasvanut sitä mukaa kun tutkinnon suorittaneiden määrä on työmarkkinoilla kasvanut. Tänä vuonna YAMK-tutkinnon suorittaneiden määrä on noussut yli 30 000. Tutkinnon suorittaneiden määrä on edelleen kohtuullisen pieni, mutta jatkuvasti kasvussa. Kyse on siis tutkinnon ja sen tuottaman osaamisen tunnettuudesta. Tutkinto tarjoaa juuri työmarkkinoiden kaipaamaa osaamista, kuten johtamista, projektityötä tai jollekin erikoisalle perehtymistä. Työelämälähtöisesti ja – läheisesti.

Niin. YAMK. Lyhenteenä hankala ja aukirjoitettuna vielä hankalampi.  Olisihan meille tutkinnon tasoa kuvaava kansainvälisestikin tunnettu nimike tutkinnolle. Maisteri-nimikettä toki käytetään kansainvälisissä yhteyksissä, mutta Suomessa sitä ei saa käyttää. Sisällöllisesti ylempi amk-tutkinto on profiloitunut historiansa aikana niin omaleimaisesti, ettei sekoittumista yliopistomaisteriin tarvitsisi kyllä kenenkään pelätä. Keskimäärin ihmisten ei ole vaikea ymmärtää, että aika turvallisesti esimerkiksi omenia ja appelsiinejä voidaan kutsua yleisnimellä hedelmä. Siitä huolimatta monesti valitsijaa kiinnostaa, kumman hedelmän valitsee.

Ida Mielityinen
toiminnanjohtaja
Arene ry

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut ovat koulutus- ja tutkimusjärjestelmän unilukkareita

Koulutus- ja tutkimusjärjestelmän uudistaminen on vaikeaa, koska ne ovat...

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-,...

Näkevätkö työantajat YAMK-tutkinnon arvon?