Livet är ett livslångt nätverkande – men det behöver inte vara svårt

Vi föds alla med en inbyggd social förmåga. Redan som barn börjar vi omedvetet träna på vår sociala kompetens. Nätverkande är inte bara något vi vuxna håller på med. Redan i skolåldern börjar vi bygga upp ett socialt nätverk.

Visst är det mycket enklare att ta kontakt med en gammal skolkamrat från gamla goda tider än att närma sig en helt ny människa. Den gamla skolkamraten känns trygg, man har något gemensamt och har en gemensam historia.

I många år kan nätverkandet kännas poänglöst. Men sen plötsligt kommer det där tillfället när du i vuxen ålder, i arbetslivet, märker att typen du hängde med i tonåren nu är den viktiga kontakten du behöver.

I ungdomsåren sker nätverkande väldigt oplanerat och man bygger omedvetet upp ett nätverk av kontakter. Längs med livet fortsätter vi att bygga upp vårt kontaktnät. Det är ingen hemlighet att ett bra nätverk är en viktig resurs oavsett vilken bransch. Och det är under studietiden man börjar bygga upp sitt branschspecifika nätverk.

Ditt nätverk är stort och ditt nätverk finns överallt – dina fritidsintressen, dina barns fritidsintressen dina grannar, dina vänner, dina tidigare arbetskamrater, dina tidigare studiekompisar.

Varje person du möter är en dörr till ytterligare nätverk och affärskontakter. När du träffar nya personer så kom ihåg att vara nyfiken, lyssna och våga ställa frågor.

När du väl har börjat bygga upp ditt nätverk krävs det också lite investering i tid att vårda det. Hör av dig till dina kontakter. Ett enkelt och trevligt sätt är att ta en lunch med en gammal arbetskamrat.

Nuförtiden stannar man inte hela sitt arbetsföra liv på ett och samma företag mera. Vi är mera rörliga och byter både ort och bransch. Borde företag och arbetsgivare behandla före detta anställda som ”alumner” i hopp om att dessa ska tänka på sin tidigare arbetsgivare med samma förkärlek som många alumner har för sina älskade alma maters. Det är ju inom företagsvärlden lika viktigt som inom högskolevärlden att man också efter den aktiva fasen fungerar som en ambassadör.

Avslutningsvis så kan jag enkelt konstatera att allt nätverkande är viktigt. Och ett av de enklaste sätten att bygga upp sitt kontaktnät är att gå med i din högskolas alumnnätverk. Här kan du på ett trevligt och lättsamt sätt bygga upp ditt nätverk.

 När du nätverkar, kom ihåg att alltid var dig själv. Får du en chans att rekommendera någon du tycker gör ett bra jobb så gör det. Ha kul! I slutändan är det din energi som smittar av sig på andra. Du har allt att vinna på att våga nätverka.

Novia Ekenäs

Isabella Alén
Alumnkoordinator
Yrkeshögskolan Novia

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Eettinen ohjeistus käyttöön korkeakoulujen kansainväliseen opiskelijarekrytointiin

Suomalaiset korkeakoulut ovat yhdessä luoneet kansainvälisen koulutusagenttien eettisen ohjeistuksen,...

Ammattikorkeakoulut tarvitaan mukaan kehittämään tohtorikoulutusta ja tutkijoiden urapolkuja

Suomi tarvitsee kansalliseen TKI-tavoitteeseen päästäkseen aivan uudenlaisia toimintatapoja, koska...

Arenen lausunto varhaiskasvatuslain henkilöstön mitoitukseen ja suhdelukujen toteutumiseen

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry ei ota suoraan kantaa kansalaisaloitteen...

Livet är ett livslångt nätverkande – men det behöver inte vara svårt