Ammattikorkeakoulut siirtyvät tällä viikolla laajasti etäopetukseen vähentääkseen koronaviruksen tartuntamahdollisuuksia. Samalla henkilöstö siirtyy suurelta osin etätöihin. Ammattikorkeakoulujen rehtorit, koulutuksesta vastaavat vararehtorit ja johtajat sekä IT-johto tekevät tiivistä yhteistyötä muutoksen mahdollistamiseksi. Kampustensa sulkemisesta on toistaiseksi ilmoittanut vain Uudellamaalla toimiva Laurea.
Ammattikorkeakoulut ovat viikonlopun aikana valmistautuneet opetuksen siirtämiseen verkkoon. Muutokset koskevat käytännössä jo kaikkia ammattikorkeakoulujen 145 000 opiskelijaa. Osa ammattikorkeakouluista on ilmoittanut arvioivansa tilannetta joko maalis- tai huhtikuun lopulla.
-Vastuullisena korkeakouluna Savonia haluaa varmistaa opiskelijoidensa opintojen etenemisen mahdollisimman tehokkaasti koronaviruksen leviämisestä huolimatta. Lisäksi tähtäämme toimenpiteillämme viruksen leviämisen ennaltaehkäisyyn, linjaa rehtori Mervi Vidgrén. Hän on myös Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen puheenjohtaja.
Savonia on keskeyttänyt lähiopetuksen kolmeksi päiväksi, jotta tutkinto-ohjelmien toteutusohjelmat saadaan kunnolla valmiiksi loppukevättä varten.
-Toivon, että niin opiskelijamme, henkilöstömme kuin yhteistyökumppanimme ymmärtävät, että korkeakouluyhteisömme jäsenten turvaamiseksi joudumme siirtymään kokonaan etätyöskentelyyn, kirjoittaa Laurean rehtori Jouni Koski Facebookissa.
-Etätyöhön ja etäopiskeluun siirtyminen ei tarkoita, että sulkisimme toimintamme. Sen päätöksen tekee tarvittaessa aluehallintovirasto, toteaa rehtori Matti Sarén Kajaanin ammattikorkeakoulusta.
Poliisiammattikorkeakoulun tavoitteena on turvata koulutuksen sujuva jatkuminen sekä turvallinen ja terveellinen opiskelu- ja työympäristö. Samalla Polamk on poliisin valtakunnallinen yksikkö.
-Poliisiammattikorkeakoulu on osa valtakunnallista valmiusorganisaatiota ja opiskelijamme osa valtakunnallista poliisireserviä, mikä ohjaa toimiamme, muistuttaa rehtori Kimmo Himberg.
Useimmat ammattikorkeakoulut pyrkivät pitämään toistaiseksi laboratorioita tai simulaatiotiloja auki, joissa kehitetään tutkinnossa edellytettäviä taitoja. Tällaista ei voi siirtää etä- tai verkko-opetukseen. Näissä opetus tapahtuu pienryhmissä.
-Ammattikorkeakoulujen opiskelijoista lähes 60 prosenttia käy töissä, joten korkeakoulujen toiminnan on vastattava myös työnantajien ohjeistuksia, toteaa Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen.
Korkeakoulujen laajamittainen siirtyminen verkko-opetukseen kuormittaa palveluita. Tämän vuoksi esimerkiksi videokuvaa ei saa välittää opetustilanteissa.
Ajantasainen tilanne ammattikorkeakoulujen opetuksen ja muun toiminnan osalta löytyy varmiten niiden omista kanavista.
Tilanne korkeakouluittain, päivitetty 17.3. kello 8.35.
Ohjeistukset päivittyvät 17.3. eteenpäin tänne >>
Arcada (Helsinki) siirtää valtaosan opetuksesta verkkoon 16.3 alkaen. Kampus pidetään toistaiseksi auki.
Centria (Kokkola) siirtää opetustaan verkkoon maanantaista alkaen.
Diakonia-ammattikorkeaoulu sulkee kampuksensa hallituksen tekemien linjausten mukaisesti 18.3.-13.4. väliseksi ajaksi. Opetus hoidetaan etäopetuksena ja opiskelijan tärkeät palvelut toimivat poikkeusaikana etäyhteyksien kautta.
Haaga-Helia (Helsinki) siirtyy täydellisesti etäopetukseen 16.3 alkaen.
Humanistinen ammattikorkeakoulu (useita paikkakuntia) siirtää opetukset ja ohjaukset verkkoon niin pitkälle kuin se on mahdollista.
Högskolan på Åland (Maarianhamina) siirtyy etäopetukseen 17.3. alkaen.
Hämeen ammattikorkeakoulu (pääkampus Hämeenlinnassa) on siirtynyt etäopetukseen jo 12.3. alkaen.
Jyväskylän ammattikorkeakoulu keskeyttää lähiopetuksen 16.3 alkaen ja siirtyy etäopetukseen.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Mikkeli, Kotka, Kouvola, Savonlinna) siirtyy etäopetukseen viimeistään 23.3. Lähiopeus loppuu 16.3 alkaen.
Kajaanin ammattikorkeakoulu siirtyy etäopetukseen 16.3.
Karelia (Joensuu) siirtää opetuksen ja opiskelun pääsääntöisesti verkkoon 18.3. Tilanne jatkuu toistaiseksi.
LAB-ammattikorkeakoulu (Lahti ja Lappeenranta) siirtyy verkko-opetukseen 16.3
Lapin ammattikorkeakoulu (Rovaniemi, Kemi, Tornio) siirtyy etäopetukseen 17.3 tiistaina
Laurea (Uusimaa) ammattikorkeakoulu siirtyy välittömästi etäopetukseen ja sulkee kaikki kampuksensa.
Metropolia (Helsinki) siirtyy etäopetukseen 18.3.
Novia (Vaasa, Raasepori, Turku) siirtää alkavalla viikolla mahdollisimman paljon verkko-opetukseen.
Oulun ammattikorkeakoulu siirtyy pääsääntöisesti etäopetukseen. Opettajille tarjotaan tukea verkko-opetukseen.
Poliisiammattikorkeakoulu siirtää kaiken mahdollisen etäopetukseen 16.3 alkavalla viikolla. Täydennyskoulutus keskeytetään.
Satakunnan ammattikorkeakoulu lisää verkko-opetustaan alkavalla viikolla.
Savonia (Kuopio) siirtää kaiken mahdollisen opetuksen verkossa toteutettavaksi 19.3. Lähiopetus perutaan 16.3. -18.3.
Seinäjoen ammattikorkeakoulu siirtyy 18.3 laajasti etäopetukseen 31.5. asti.
Tampereen ammattikorkeakoulu siirtyy etäopetukseen 16.3.
Turun ammattikorkeakoulu lisää etäopetusta 16.3. alkavalla viikolla.
Vaasan ammattikorkeakoulun opinnoista valtaosa opinnoista siirtyy verkkoon, soveltuvin osin.
Kela Opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen
Kela tiedottaa verkkosivuillaan, että opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä.
Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Opintotuen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää. Muista vaikutuksista, esimerkiksi opintotuen ja koulumatkatuen maksamiseen, opintojen keskeytymistä koskeviin ilmoituksiin ja opintolainahyvityksen saamiseen, Kela tiedottaa erikseen, kun tarvittavista toimenpiteistä on sovittu.