Kevään ensimmäisessä yhteishaussa ennätysmäärä hakijoita ammattikorkeakouluihin – hakijoita yli 21 000

Kevään ensimmäinen yhteishaku korkeakouluihin päättyi keskiviikkona 19.1. Yhteishaussa haettiin ammattikorkeakoulujen syksyllä alkaviin englanninkielisiin koulutuksiin.  

Yhteishaussa ammattikorkeakoulututkintoon ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) haki yhteensä yli 21 000 hakijaa, mikä on lähes 9 000 hakijaa enemmän kuin viime vuonna. Ammattikorkeakouluihin hakeneista 85 % oli muualta kuin Suomesta, suomalaisia hakijoita ammattikorkeakouluihin oli 15 %. Ulkomaalaisista hakijoista valtaosa oli muita kuin EU/ETA-alueen kansalaisia.   

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa ammattikorkeakouluilla on mukana 156 hakukohdetta ja tarjolla on lähes 4 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakoulujen koulutuksiin. Aloituspaikkoja on tarjolla ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen hieman yli 3 000. Loput aloituspaikoista ovat tarjolla ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) johtavaan koulutukseen.  

Ammattikorkeakouluissa eniten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin oli palvelualoilla, joissa hakijoita oli 12,8 per aloituspaikka.  

Ammattikorkeakoulujen yhteinen valintakoe International UAS Exam järjestetään helmi–maaliskuussa

International UAS Exam on Suomen ammattikorkeakoulujen uusi yhteinen digitaalinen valintakoe, jota käytetään valittaessa opiskelijoita englanninkielisiin ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin koulutuksiin. Valintakoe on käytössä ensimmäistä kertaa keväällä 2022. Ammattikorkeakouluilla on käytössä myös muita valintatapoja, joiden perusteella hakijat voivat tulla valituksi koulutukseen.  

Olen todella ylpeä, että tässäkin asiassa ammattikorkeakoulut tekevät uudistamistyötä eturintamassa. Yhteistyö takaa, että hakijoiden on helpompi löytää ja vertailla hakukohteita. Resursseja yhdistämällä varmistetaan myös paremmat edellytykset kehittämiselle, kuvaa ammattikorkeakouluja edustavan Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n toiminnanjohtaja Ida Mielityinen

Suurin osa ammattikorkeakoulujen hakukohteista käyttää International UAS Examia. Yhteishaussa hakeneista yli 17 000 hakijaa on hakenut hakukohteeseen, joka käyttää yhteistä valintakoetta.

Hakijan näkökulmasta hakeutuminen on aiempaa yksinkertaisempaa, sillä yhdellä kokeella on mahdollista hakeutua opiskelemaan moneen eri hakukohteeseen ja eri aloille. Verkossa toteutettava valintakoe mahdollistaa sen, että hakijan ei tarvitse matkustaa Suomeen tehdäkseen valintakokeen, toteaa AMK-opiskelijavalinnat-konsortion projektipäällikkö Marko Borodavkin.  

Valintakoe koostuu kahdesta vaiheesta. Ensimmäisen vaiheen kirjallinen koe järjestetään 9.2. Kirjallinen koe pitää sisällään kaikille hakijoille yhteisiä sekä koulutusalakohtaisia osioita, joita hakija suorittaa hakukohteidensa mukaisesti. Kaikki hyväksytyn tuloksen kirjallisesta kokeesta saaneet hakijat kutsutaan ryhmähaastatteluun, joka järjestetään 2.–16.3. välisenä aikana. Lisätietoja kokeesta löytyy ammattikorkeakoulujen yhteiseltä englanninkieliseltä UASinfo.fi-sivustolta.  

Valintojen tulokset julkaistaan viimeistään kesäkuun alussa

Kevään ensimmäisen yhteishaun valintojen tulokset julkaistaan viimeistään perjantaina 3.6. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa hakija voi tulla hyväksytyksi kaikkiin koulutuksiin, joihin valintamenestys riittää. Hyväksytty hakija voi kuitenkin ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan samana lukukautena alkavista koulutuksista.  

Kevään toinen yhteishaku järjestetään 16.3.–30.3.2022, jolloin haetaan ammattikorkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.  

Tiedotteen luvut on haettu opetushallinnon tilastopalvelu Vipusesta 20.1.2022. Ilmoitetut luvut voivat muuttua hakemusten käsittelyn edetessä.  

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut jatkavat rahoituksen nollalinjalla – isot odotukset TKI-rahoituksen kohdentumisesta

Ammattikorkeakoulut ovat helpottuneita, ettei niiden rahoitukseen kohdistettu uusia leikkauksia...

Koulutuksen rahoituksesta huolehdittava myös taloudellisesti vaikeina aikoina

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu valtion taloutta suuntaavaan kehysriiheensä...

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa ennätysmäärä hakijoita ammattikorkeakouluihin – hakijoita yli 21 000