Kampusten kiinni pitäminen vastuullisinta, mitä korkeakoulu voi tehdä

Korkeakoulut aloittavat tänään toisen viikon etäopetuksessa. Koronaviruksen pakottama siirtymä kampuksilta verkkoon on onnistunut kiitettävästi. Viikonlopun aikana ammattikorkeakoulujen rehtoreilta tulleet viestit kertovat, että kampusten sulkemisessa noudatetaan tiukkaa linjaa, vaikka Aluehallintovirasto sallisikin opintojen etenemisen kannalta välttämättömän opetuksen järjestämistä.

Koko suomalainen koulutusjärjestelmä on pikaisesti joutunut hakemaan ratkaisuja opintojen etenemisen turvaamiseksi Aluehallintoviraston suljettua oppilaitokset. Ammattikorkeakoulujen henkilöstön ja myös opiskelijoiden toiminta ja suhtautuminen on ollut esimerkillistä poikkeustilanteessa.

Valmiuslain myötä on asetuksella kevennetty ammattikorkeakoulujen velvollisuutta järjestää opinnot siten, että opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa opinnot määräajassa. Kela on ilmoittanut, että opintotuki joustaa näissä tilanteissa.

Valtioneuvoston ja aluehallintoviraston viime viikon päätökset yli kymmenen hengen kokoontumisten kieltämisestä, eivät tee sitä pienemmistä kokoontumisista turvallisia. Tartuntaan riittää kohtaaminen yhden virusta kantavan henkilön kanssa, mikä on saanut useimmat ammattikorkeakoulut sulkemaan kampuksensa täydellisesti. Opintoihin kuuluvien harjoittelujaksojen kohtalo on yleensä työnantajien käsissä.

Kuluneen viikon aikana ymmärryksemme koronaviruksen leviämisestä ja epidemian vaikutuksista koko yhteiskuntaan on lisääntynyt. Erityisen huolestuttavia ovat julkisuudessa olleet tutkimustiedot, että virus voi elää ilmassa tai pinnoilla. Tämä korostaa tarvetta tiukkoihin toimiin viruksen leviämisen hidastamiseksi.

Opiskelijoiden lisäksi korkeakoulujen on suojattava henkilöstöään tartuntariskiltä. Henkilöstö on hajautettu etätöihin tartuntariskien minimoimiseksi. Näin korkeakoulut pyrkivät takaamaan oman toiminnan jatkuvuutta poikkeusoloissa. Kampusten kiinni pitäminen on tässä tilanteessa vastuullisinta, mitä korkeakoulu voi tehdä.

Petri Lempinen
toiminnanjohtaja
Arene ry

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-,...

Webinaari: Ammattikorkeakoulut kestävän tulevaisuuden osaamisen rakentajina 3.10.

Torstaina 3.10.2024 klo 13.00-15.30 Arenen yhteisissä osaamisissa on linjattu, että...

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta...

Erasmus+ -ohjelma on vahva investointi Euroopan tulevaisuuteen

Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tulee olemaan keskeinen painopiste tulevalla...

Kampusten kiinni pitäminen vastuullisinta, mitä korkeakoulu voi tehdä