Kampusten kiinni pitäminen vastuullisinta, mitä korkeakoulu voi tehdä

Korkeakoulut aloittavat tänään toisen viikon etäopetuksessa. Koronaviruksen pakottama siirtymä kampuksilta verkkoon on onnistunut kiitettävästi. Viikonlopun aikana ammattikorkeakoulujen rehtoreilta tulleet viestit kertovat, että kampusten sulkemisessa noudatetaan tiukkaa linjaa, vaikka Aluehallintovirasto sallisikin opintojen etenemisen kannalta välttämättömän opetuksen järjestämistä.

Koko suomalainen koulutusjärjestelmä on pikaisesti joutunut hakemaan ratkaisuja opintojen etenemisen turvaamiseksi Aluehallintoviraston suljettua oppilaitokset. Ammattikorkeakoulujen henkilöstön ja myös opiskelijoiden toiminta ja suhtautuminen on ollut esimerkillistä poikkeustilanteessa.

Valmiuslain myötä on asetuksella kevennetty ammattikorkeakoulujen velvollisuutta järjestää opinnot siten, että opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa opinnot määräajassa. Kela on ilmoittanut, että opintotuki joustaa näissä tilanteissa.

Valtioneuvoston ja aluehallintoviraston viime viikon päätökset yli kymmenen hengen kokoontumisten kieltämisestä, eivät tee sitä pienemmistä kokoontumisista turvallisia. Tartuntaan riittää kohtaaminen yhden virusta kantavan henkilön kanssa, mikä on saanut useimmat ammattikorkeakoulut sulkemaan kampuksensa täydellisesti. Opintoihin kuuluvien harjoittelujaksojen kohtalo on yleensä työnantajien käsissä.

Kuluneen viikon aikana ymmärryksemme koronaviruksen leviämisestä ja epidemian vaikutuksista koko yhteiskuntaan on lisääntynyt. Erityisen huolestuttavia ovat julkisuudessa olleet tutkimustiedot, että virus voi elää ilmassa tai pinnoilla. Tämä korostaa tarvetta tiukkoihin toimiin viruksen leviämisen hidastamiseksi.

Opiskelijoiden lisäksi korkeakoulujen on suojattava henkilöstöään tartuntariskiltä. Henkilöstö on hajautettu etätöihin tartuntariskien minimoimiseksi. Näin korkeakoulut pyrkivät takaamaan oman toiminnan jatkuvuutta poikkeusoloissa. Kampusten kiinni pitäminen on tässä tilanteessa vastuullisinta, mitä korkeakoulu voi tehdä.

Petri Lempinen
toiminnanjohtaja
Arene ry

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Korkeakoulujen aloituspaikkarahat annettava ammattikorkeakouluille

Hallitus pitää ammattikorkeakoulut juuri ja juuri pinnan yläpuolella. Suurin...

Ammattikorkeakoulut: Suomessa ei ole yhtään tilaa suvaitsemattomuudelle ja syrjinnälle

Ammattikorkeakouluissa syksyllä 2023 alkaviin opintoihin on paikan vastaanottanut lähes...

Ammattikorkeakouluilla ratkaisevin rooli koulutustason nostossa 

OECD (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) julkaisi taas vertailutiedot...

Budjettiriihessä vahvistettava ammattikorkeakoulujen tutkimusta ja koulutusta

Hallituksen budjettineuvotteluissa tehdään todella tärkeitä linjauksia tutkimus-, kehittämis- ja...

Kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen – webinaari 6.10.2023

Tervetuloa kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen - webinaariin perjantaina...

Kampusten kiinni pitäminen vastuullisinta, mitä korkeakoulu voi tehdä