”Hallitus piti lupauksensa” Ammattikorkeakoulut tyytyväisiä hallituksen budjettiesitykseen

Hallitus julkaisi tänään esityksensä valtion ensi vuoden talousarvioksi. Ammattikorkeakoulujen rahoitus kasvaa indeksikorotusten palautumisen vuoksi noin 22 miljoonalla eurolla, jonka lisäksi hallitus esittää hallitusohjelma mukaista 20 miljoonan euron lisäystä ammattikorkeakoulujen rahoitukseen.

Hallitus piti lupauksensa ja koulutuksen kunnianpalautus toteutui. Ammattikorkeakoulut ovat tyytyväisiä hallituksen esitykseen, toteaa Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen.

Kesäkuussa hallitusohjelman julkistamisen yhteydessä sekä korkeakoulut, opetus- ja kulttuuriministeriö että hallituspuolueiden edustajat tulkitsivat, että hallitusohjelmaan kirjattu 20 miljoonan euron lisäys ammattikorkeakoulujen rahoitukseen tulisi voimaan heti vuodesta 2020 alkaen. Elokuussa julkaistussa valtiovarainministeriön budjettiesityksessä lisärahoitus oli kuitenkin kutistunut 5 miljoonaan euroon.

Nyt päätetyt määrärahalisäykset mahdollistavat koulutuksen kehittämisen oikeaan suuntaan ja ne katkaisevat samalla kahdeksan vuotta kestäneen leikkausten tien. Indeksikorotukset taas tarkoittavat, että korkeakoulujen rahoitus seuraa kustannusten nousua, Lempinen toteaa.

Aloituspaikkojen lisäämiseen ei tiedossa erillistä rahoitusta

Hallituksen ei esitä budjettiesityksessään erillisrahoitusta korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön esittämien kertaluonteisten panosten kohdentaminen aloituspaikkojen lisäämiseen olisi ollut tärkeä, jotta korkeakoulutuksen visiossa esitetty tavoite korkeakoulutettujen määrän lisäämiseksi on mahdollista saavuttaa.

Ammattikorkeakoulut toivoivat budjettiesitykseen kirjausta erillisrahoituksesta aloituspaikkojen lisäämistä varten. Ammattikorkeakouluilla ei ole varaa kasvattaa aloituspaikkojen määrää ilman siihen kohdistettua lisärahoitusta, toteaa Lempinen.

Ammattikorkeakoulujen vuotuinen valtiorahoitus on laskenut vuodesta 2012 noin 120 miljoona euroa ja samaan aikaan ammattikorkeakouluissa vuosittain suoritettujen tutkintojen määrä on kasvanut vuodesta 2012 noin 3500 tutkinnolla. Tutkintotavoitteita ei voida laajentaa ilman siihen osoitettuja erillisiä panostuksia.

Jaa

Arenen hallitusohjelmatavoitteet

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Tradenomista on moneksi

Tradenomit ovat vakiinnuttaneet paikkansa työelämän asiantuntijoina. Tutkintomme antaa monipuoliset mahdollisuudet rakentaa mielenkiintoisia urapolkuja lähes kaikille toimialoille niin palkansaajan kuin yrittäjän roolissa.

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen kypsyystasokuvaukset

Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelman väliarvioinnin raportti julkaistiin...

Suomen aluekehittäminen hidastuu ministeriön tietoteknisten ongelmien vuoksi

Ammattikorkeakoulut ovat tyrmistyneitä ja äärimmäisen huolissaan tilanteesta, jossa tietoteknisiin syihin vedoten...

Valtiovarainministeriön osaamattomuus tulee yhteiskunnallemme kalliiksi – lyhyt oppimäärä koulutusjärjestelmästämme

Valtiovarainministeriölle tiedoksi, että Suomessa on kaksi korkeakoulusektoria: yliopistot ja...

”Hallitus piti lupauksensa” Ammattikorkeakoulut tyytyväisiä hallituksen budjettiesitykseen