”Hallitus piti lupauksensa” Ammattikorkeakoulut tyytyväisiä hallituksen budjettiesitykseen

Hallitus julkaisi tänään esityksensä valtion ensi vuoden talousarvioksi. Ammattikorkeakoulujen rahoitus kasvaa indeksikorotusten palautumisen vuoksi noin 22 miljoonalla eurolla, jonka lisäksi hallitus esittää hallitusohjelma mukaista 20 miljoonan euron lisäystä ammattikorkeakoulujen rahoitukseen.

Hallitus piti lupauksensa ja koulutuksen kunnianpalautus toteutui. Ammattikorkeakoulut ovat tyytyväisiä hallituksen esitykseen, toteaa Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen.

Kesäkuussa hallitusohjelman julkistamisen yhteydessä sekä korkeakoulut, opetus- ja kulttuuriministeriö että hallituspuolueiden edustajat tulkitsivat, että hallitusohjelmaan kirjattu 20 miljoonan euron lisäys ammattikorkeakoulujen rahoitukseen tulisi voimaan heti vuodesta 2020 alkaen. Elokuussa julkaistussa valtiovarainministeriön budjettiesityksessä lisärahoitus oli kuitenkin kutistunut 5 miljoonaan euroon.

Nyt päätetyt määrärahalisäykset mahdollistavat koulutuksen kehittämisen oikeaan suuntaan ja ne katkaisevat samalla kahdeksan vuotta kestäneen leikkausten tien. Indeksikorotukset taas tarkoittavat, että korkeakoulujen rahoitus seuraa kustannusten nousua, Lempinen toteaa.

Aloituspaikkojen lisäämiseen ei tiedossa erillistä rahoitusta

Hallituksen ei esitä budjettiesityksessään erillisrahoitusta korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön esittämien kertaluonteisten panosten kohdentaminen aloituspaikkojen lisäämiseen olisi ollut tärkeä, jotta korkeakoulutuksen visiossa esitetty tavoite korkeakoulutettujen määrän lisäämiseksi on mahdollista saavuttaa.

Ammattikorkeakoulut toivoivat budjettiesitykseen kirjausta erillisrahoituksesta aloituspaikkojen lisäämistä varten. Ammattikorkeakouluilla ei ole varaa kasvattaa aloituspaikkojen määrää ilman siihen kohdistettua lisärahoitusta, toteaa Lempinen.

Ammattikorkeakoulujen vuotuinen valtiorahoitus on laskenut vuodesta 2012 noin 120 miljoona euroa ja samaan aikaan ammattikorkeakouluissa vuosittain suoritettujen tutkintojen määrä on kasvanut vuodesta 2012 noin 3500 tutkinnolla. Tutkintotavoitteita ei voida laajentaa ilman siihen osoitettuja erillisiä panostuksia.

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Eettinen ohjeistus käyttöön korkeakoulujen kansainväliseen opiskelijarekrytointiin

Suomalaiset korkeakoulut ovat yhdessä luoneet kansainvälisen koulutusagenttien eettisen ohjeistuksen,...

Ammattikorkeakoulut tarvitaan mukaan kehittämään tohtorikoulutusta ja tutkijoiden urapolkuja

Suomi tarvitsee kansalliseen TKI-tavoitteeseen päästäkseen aivan uudenlaisia toimintatapoja, koska...

Arenen lausunto varhaiskasvatuslain henkilöstön mitoitukseen ja suhdelukujen toteutumiseen

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry ei ota suoraan kantaa kansalaisaloitteen...

Juniori AMK on 5.-luokkalaisten ikioma AMK

Turussa joka vuosi yli 1000 viidesluokkalaista osallistuu Turun ammattikorkeakoulun...

”Hallitus piti lupauksensa” Ammattikorkeakoulut tyytyväisiä hallituksen budjettiesitykseen