”Hallitus piti lupauksensa” Ammattikorkeakoulut tyytyväisiä hallituksen budjettiesitykseen

Hallitus julkaisi tänään esityksensä valtion ensi vuoden talousarvioksi. Ammattikorkeakoulujen rahoitus kasvaa indeksikorotusten palautumisen vuoksi noin 22 miljoonalla eurolla, jonka lisäksi hallitus esittää hallitusohjelma mukaista 20 miljoonan euron lisäystä ammattikorkeakoulujen rahoitukseen.

Hallitus piti lupauksensa ja koulutuksen kunnianpalautus toteutui. Ammattikorkeakoulut ovat tyytyväisiä hallituksen esitykseen, toteaa Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen.

Kesäkuussa hallitusohjelman julkistamisen yhteydessä sekä korkeakoulut, opetus- ja kulttuuriministeriö että hallituspuolueiden edustajat tulkitsivat, että hallitusohjelmaan kirjattu 20 miljoonan euron lisäys ammattikorkeakoulujen rahoitukseen tulisi voimaan heti vuodesta 2020 alkaen. Elokuussa julkaistussa valtiovarainministeriön budjettiesityksessä lisärahoitus oli kuitenkin kutistunut 5 miljoonaan euroon.

Nyt päätetyt määrärahalisäykset mahdollistavat koulutuksen kehittämisen oikeaan suuntaan ja ne katkaisevat samalla kahdeksan vuotta kestäneen leikkausten tien. Indeksikorotukset taas tarkoittavat, että korkeakoulujen rahoitus seuraa kustannusten nousua, Lempinen toteaa.

Aloituspaikkojen lisäämiseen ei tiedossa erillistä rahoitusta

Hallituksen ei esitä budjettiesityksessään erillisrahoitusta korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön esittämien kertaluonteisten panosten kohdentaminen aloituspaikkojen lisäämiseen olisi ollut tärkeä, jotta korkeakoulutuksen visiossa esitetty tavoite korkeakoulutettujen määrän lisäämiseksi on mahdollista saavuttaa.

Ammattikorkeakoulut toivoivat budjettiesitykseen kirjausta erillisrahoituksesta aloituspaikkojen lisäämistä varten. Ammattikorkeakouluilla ei ole varaa kasvattaa aloituspaikkojen määrää ilman siihen kohdistettua lisärahoitusta, toteaa Lempinen.

Ammattikorkeakoulujen vuotuinen valtiorahoitus on laskenut vuodesta 2012 noin 120 miljoona euroa ja samaan aikaan ammattikorkeakouluissa vuosittain suoritettujen tutkintojen määrä on kasvanut vuodesta 2012 noin 3500 tutkinnolla. Tutkintotavoitteita ei voida laajentaa ilman siihen osoitettuja erillisiä panostuksia.

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-,...

Webinaari: Ammattikorkeakoulut kestävän tulevaisuuden osaamisen rakentajina 3.10.

Torstaina 3.10.2024 klo 13.00-15.30 Arenen yhteisissä osaamisissa on linjattu, että...

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta...

Erasmus+ -ohjelma on vahva investointi Euroopan tulevaisuuteen

Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tulee olemaan keskeinen painopiste tulevalla...

”Hallitus piti lupauksensa” Ammattikorkeakoulut tyytyväisiä hallituksen budjettiesitykseen