Eurooppa-yliopistot – Euroopan vastaus kansainväliseen yliopistokilpailuun

Hämeen ammattikorkeakoulussa iloittiin kesällä pääsystä uusien valittujen Eurooppa-yliopistojen joukkoon. Samaa koettiin ammattikorkeakouluista myös Haaga-Heliassa ja Kareliassa. Oma verkostomme RUN, Regional University Network, jota vetää Polytechnic of Leiria Portugalista, muodostuu seitsemästä ammattikorkeakoulusta ja yhdestä yliopistosta. Nämä kaikki sijaitsevat pienissä maissa ja suurkaupunkien ulkopuolella. RUN-verkoston keskeiset tunnusluvut ovat aika vaikuttavat:  76000 opiskelijaa, 8000 henkilöstön jäsentä,  55 tiedekuntaa/koulua ja 100 tutkimusryhmää/-yksikköä.

Itse perehdyin Eurooppa-yliopistoasiaan ensimmäistä kertaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen järjestämässä tilaisuudessa, jossa aloitetta esitteli Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. Aloitteen keskeisenä tavoitteena on parantaa eurooppalaisten korkeakoulujen kilpailukykyä erityisesti suhteessa Yhdysvaltoihin ja Aasiaan. Lienee selvää, että Euroopassa tuskin pystytään keskittymään muutaman keskusyliopiston rakentamiseen. Sen sijaan uudenlainen, verkostomainen, opiskelijoita, henkilöstöä, ja kaikkea korkeakoulujen toimintaa yli maan rajojen yhdistävä malli, luo parhaimmillaan aivan uutta kilpailukykyä. Samalla yhtenäisestä Eurooppalaisesta korkeakoulutusalueesta tulee todellisuutta.

”Tavoite edellyttää määrätietoista työtä, sekä korkeakoulun toiminnan uudelleen suunnittelua.”

Yksi keskeinen aloitteen tavoite on synnyttää Eurooppalaisia kampuksia. Kampuksella opiskelijat ja henkilöstö, sekä koulutuksessa, että tutkimuksessa liikkuvat luontevasti – nyt yli maiden rajojen. Tämä tavoite edellyttää määrätietoista työtä, sekä korkeakoulun toiminnan uudelleen suunnittelua. Kyse on paradigman muutoksesta: Minän tilalle tulee Me. Onnistumme yhdessä, opimme toisiltamme, koulutamme yhdessä, tutkimme yhdessä ja annamme osaamisemme toistemme käyttöön. Ei siis ole kyse opiskelija- ja henkilöstövaihdosta, vaan syvällisestä yhteisestä toiminnasta, joka konkretisoituu mm. yhteisinä eurooppalaisina tutkintoina ja eurooppalaisena huippututkimuksena.

Komission tiedotteessa on asia sanottu erittäin selkeästi: Eurooppa-yliopistot ovat ylikansallisia liittoumia. Kysymys kuuluukin, kumpi on jatkossa merkittävämpi? Ylikansallinen Eurooppa-yliopisto RUN vai Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK? Kääntyisin ensimmäisen kannalle, kun huomioidaan aloitteeseen sisäänkirjoitettu tavoite. Tavoite on viime kädessä synnyttää uudenlaisia vaikuttavia eurooppalaisia korkeakouluja.

Pertti Puusaari
rehtori
Hämeen ammattikorkeakoulu

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-,...

Webinaari: Ammattikorkeakoulut kestävän tulevaisuuden osaamisen rakentajina 3.10.

Torstaina 3.10.2024 klo 13.00-15.30 Arenen yhteisissä osaamisissa on linjattu, että...

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta...

Erasmus+ -ohjelma on vahva investointi Euroopan tulevaisuuteen

Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tulee olemaan keskeinen painopiste tulevalla...

Eurooppa-yliopistot – Euroopan vastaus kansainväliseen yliopistokilpailuun