Pidemmällekin olisi voitu päästä rahoitusmallin uudistamisessa

Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030 valmisteluryhmä esittää uudistuksia ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen rahoitusmalleihin sekä ohjauskäytäntöihin. Ammattikorkeakoulujen rahoitusmallia on aiemmin uudistettu vuosien 2015 ja 2017 alussa.

-Nyt valmisteltu malli on tarkoitettu voimaan 2021 alusta, mutta se tulee ohjaamaan korkeakoulujen toimintaa heti ensi vuoden alusta. Tulossa on kolmas uudistus lyhyen ajan sisällä, Arene huomauttaa.

Valmisteluryhmän esittämä rahoitusmallien perusrakenne korostaa edelleen koulutusta ja ammattikorkeakoulujen TKI-toimintaa sekä yliopistojen tutkimusta. Rahoitusmallit vahvistavat korkeakoulujen strategista uudistumista, ministeriön tiedotteen mukaan.

Lokakuussa julkaistu ammattikorkeakoulu-uudistuksen arviointi toi näkyviin, että ammattikorkeakoulujen tulosperusteinen rahoitusmalli ohjaa niiden toimintaa enemmän kuin mikään muu uudistuksen osa. Ohjausvaikutusta ovat korostaneet yli 20 prosentin rahoituksen leikkaukset tällä vuosikymmenellä.

Jatkuvan oppimisen osuus rahoitusmalleissa kasvaa, kun sen osuus ammattikorkeakoulujen rahoitusmallissa nousisi yhdeksään prosenttiin. Jatkuva oppiminen sisältäisi jatkossa avoimen korkeakoulutuksen, erikoistumiskoulutusten, erillisten opintojen sekä maahanmuuttajien valmentavan koulutuksen opintopisteet.

Arene pitää jatkuvan oppimisen vahvistamista korkeakouluissa hyvin tärkeänä, mutta jatkuvan oppimisen lisääminen edellyttää uusia rahoituslähteitä.

-Rahoitusmallin uudistaminen ei tuo euroakaan lisää työuran aikaiseen osaamisen kehittämiseen.

Arene pitää tärkeänä, että rahoitus kannustaa korkeakouluja yhteistyöhön koulutuksen järjestämisessä

Arene pitää tärkeänä, että rahoitus kannustaa korkeakouluja yhteistyöhön koulutuksen järjestämisessä. Tähän suunnattaan yksi prosenttiyksikkö rahoituksesta.

Koulutusalakohtaisten rahoituskerrointen palauttamista Arene pitää perusteltuna. Muutosta tehtäessä on huolehdittava riittävästä siirtymäajasta, jotta rahoitusta menettävät korkeakoulut pystyvät sopeutumaan muutokseen hallitusti.

Uuteen rahoitusmalliin on tulossa vahva strategiarahoitus. Arene pitää tärkeänä, että strategiarahahan jakamisen perusteiden ja prosessien on oltava ulkopuolisten arvioitavissa.

Nykyisen rahoitusmallin perusongelma on, että se pakottaa korkeakoulut keskinäiseen kilpailuun samaan aikaan kun muu ohjaus tähtää yhteistyöhön ja työnjakoon. Nämä tavoitteet näkyvät voimassaolevissa tulossopimuksissa ja kärkihankerahoituksissa.

Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030 valmistelun alkaessa tavoitteena oli korkeakoulujen rahoitusmallien muuttaminen perusteellisesti, mikä jäi kuitenkin toteutumatta.

Muutokset edellyttävät valtioneuvoston ja opetus- ja kulttuuriministeriön asetusten muuttamista.

Työryhmän esitys rahoitusmallien uudistamiseksi on luettavissa täältä.

 

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut jatkavat rahoituksen nollalinjalla – isot odotukset TKI-rahoituksen kohdentumisesta

Ammattikorkeakoulut ovat helpottuneita, ettei niiden rahoitukseen kohdistettu uusia leikkauksia...

Koulutuksen rahoituksesta huolehdittava myös taloudellisesti vaikeina aikoina

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu valtion taloutta suuntaavaan kehysriiheensä...

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

Pidemmällekin olisi voitu päästä rahoitusmallin uudistamisessa