Arenen vahvuus on yhtenäisyys ja yhteistyö

Arene on määrittänyt itsensä ammattikorkeakoulujen etu- ja yhteistyöjärjestöksi. Kummassakin tehtävässä tarvitaan yhtenäisyyttä ja yhteistyötä, jotka luovat perustan onnistumiselle. On tärkeä huomata, että Arene ajaa nimenomaan ammattikorkeakoulujen ei niiden rehtoreiden asiaa, vaikka järjestön nimi onkin rehtorineuvosto.  

Yhtenäisyyttä tarvitaan varmistamaan ammattikorkeakoulujen tehtävä ja paikka suomalaisessa yhteiskunnassa. Kumpikin näistä ei ole pysyvä eikä itsestään selvä, koska yhteiskunnan tarpeet muuttuvat.  

Ammattikorkeakoulut ovat keskenään erilaisia. Sijaintipaikka, koko, koulutustehtävä ja jopa omistajuus antavat mahdollisuuksia pirstoa 24 ammattikorkeakoulun kentän sirpaleiksi. Tähän en toiminnanjohtajana suostunut vaan halusin aina katsoa ensiksi asioita, jotka yhdistävät ammattikorkeakouluja. Muusta koulutusjärjestelmästä ammattikorkeakoulut eroavat selkeän luonteensa ja omaleimaisuutensa vuoksi. 

Ammattikorkeakouluja yhdistää eniten niiden asema työelämän korkeakouluina. Kaikki koulutus antaa pätevyyden työmarkkinoille ja suuri osa opiskelijoista saapuu työelämästä. He myös jatkavat työssä opintojen rinnalla. TKI-toiminta ja jatkuva oppiminen tukevat työpaikkojen ja yhteisöjen kehittymistä. 

Yhteistyö on leimannut Arenen toimintaa sen perustamisesta asti. Arene on ajanut ammattikorkeakoulujen yhteisiä tavoitteita ja toiminut alustana yhteiselle kehittämistyölle. Sen tuoreimpia tuloksia ovat AMK-valintakoe, CampusOnline ja ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma. 

Yhteisen kehittämisen juuret menevät 1990-luvulla asti ammattikorkeakoulujen alkutaipaleelle. Vuosien varrella on määritetty mm. tutkintojen tavoitteet, työharjoittelun perusteet, ylempi ammattikorkeakoulututkinto ja luotu ammattikorkeakoulun tapa tehdä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Samalla on luotu ammattikorkeakoulun sielu ja luonne. 

Toiminnanjohtajana olen korostanut, että Arene on järjestö. Samalla Arene on enemmän kuin rehtorit. Arenen perusprosessi on mielipiteen muodostaminen ja sen viestiminen. Tuotteemme ovat aloitteita ja näkemyksiä, joita tuomme esiin kannanotoissa, lausunnoissa, julkaisuissa sekä monenlaisessa vaikuttajaviestinnässä.  

Mielipiteen muodostaminen edellyttää, että Arenen toimistolla on laaja kosketuspinta ammattikorkeakoulujen arkeen. Tähän tarvitsemme verkostoja, joista tärkeimmät muodostavat koulutuksesta vastaavat vararehtorit ja johtajat, TKI-johtajat, talous- ja hallintojohtajat, opintohallintopäälliköt, hakijapalvelut, kansainvälisten asioiden vastaavat, viestintäyksiköt, kirjastot ja tietohallintojohtajat.  

Kolmeen vuoteeni Arenessa mahtuu saavutuksia ja pettymyksiä. Edunvalvonnan tärkein saavutus oli korkeakoulujen rahoituksen lisäys tällä vaalikaudella. Tämän eteen teimme yhteistyötä kumppaneidemme kanssa, joista tärkeimpiä ovat olleet SAMOK, Sivistystyönantajat, Unifi ja OAJ. Toinen suuri saavutus on ollut korona-ajasta selviäminen ja erityisesti opiskelijavalintojen järjestäminen poikkeusoloissa.  

Suurin pettymys on, että sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden harjoitteluista perittäviä maksuja Arene ei vielä ole saanut poistettua. Toivottavasti käynnissä oleva sote-uudistus tuo parannuksen tähän epäkohtaan. 

Jättäessäni paikkani Arenen isäntärenkinä haluan kiittää ammattikorkeakoulujen rehtoreita ja kaikkia verkostojen työskentelyyn osallistuneita. Olemme yhdessä vieneet eteenpäin niin ammattikorkeakoulujen kuin Arenen toimintaa. On ollut etuoikeus työskennellä Arenessa. 

Petri Lempinen 
Arenen toiminnanjohtaja 2018-2021 

Jaa

TKI.fi

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-,...

Webinaari: Ammattikorkeakoulut kestävän tulevaisuuden osaamisen rakentajina 3.10.

Torstaina 3.10.2024 klo 13.00-15.30 Arenen yhteisissä osaamisissa on linjattu, että...

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta...

Erasmus+ -ohjelma on vahva investointi Euroopan tulevaisuuteen

Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tulee olemaan keskeinen painopiste tulevalla...

Arenen vahvuus on yhtenäisyys ja yhteistyö