Arene julkaisi ensimmäiset opinnäytetyön eettiset suositukset vuonna 2018 ja niiden päivitetyn version vuonna 2020. Sen jälkeen Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeet Suomessa noudatettavasta hyvästä tieteellisestä käytännöstä ja sen loukkausepäilyjen käsittelystä on päivitetty. Tutkimukseen on myös sovittu uusia eettisiä suosituksia, joita tulee noudattaa opinnäytetöissäkin. Myös tutkimusturvallisuuteen ja riskien hallintaan on kohdistunut edellisten suositusten käyttöönoton jälkeen uudenlaisia vaatimuksia.
Hyvä tieteellinen käytäntö -ohjeistus uudistui
Ammattikorkeakoulut ovat sitoutuneet noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa (HTK 2023) -ohjetta (TENK, 2023). Tämä uusin versio Arenen opinnäytetyön eettisistä suosituksista on päivitetty vastaamaan sitä. Ammattikorkeakoulujen ja opinnäytetyöntekijöiden kannalta merkittävää uudistuksessa on, että aina pro gradu -tasoisiin opinnäytetöihin liittyvät hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilyt käsitellään organisaation omissa prosesseissa, esimerkiksi opintovilppiprosessissa.
Uusia tutkimuseettisiä vaatimuksia ja suosituksia
Kulttuuriperinnön ja yhteisöjen kannalta kestävään tutkimukseen on sovittu uusia eettisiä suosituksia mm. alkuperäiskansojen tutkimukseen. Opinnäytetöiden eettisissä suosituksissa viitataan mm. Saamelaisia koskevan tutkimuksen eettiset ohjeet Suomessa -ohjeeseen (Oulun yliopisto, 2024) ja Yliopistojen kehitysyhteistyöverkoston antamiin eettisiin suosituksiin vastuulliseen akateemiseen yhteistyöhön globaalin etelän kanssa (UniPID, 2024).
Uusia tutkimuseettisiä haasteita
Tekoälyn käyttö opinnäytetyössä tuo uusia tutkimuseettisiä haasteista esimerkiksi tulosten tietoarvoon, alkuperäisiin lähteisiin viittaamiseen ja tutkittavien tietosuojaan liittyen. Näitä käsitellään suosituksissa yleisellä tasolla yleisten tutkimuseettisen periaatteiden näkökulmasta.
Edellisten suositusten julkaisun jälkeen on alettu kiinnittämään enemmän huomiota tutkimusturvallisuuteen liittyvien riskien hallintaan. Suosituksissa on yleiset linjaukset opinnäytetyöhön sovellettavasta tiedon ei-toivottuun käyttöön ja siirtoon liittyvästä riskinhallinnasta.
Avoin tiede ja tutkimus
Päivityksessä on huomioitu uusia Avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksia ja suosituksia, kuten Opinnäytetöiden avoimuuden osalinjaus (Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ja Tieteellisten seurain valtuuskunta, 2024).
Tekniset korjaukset
Edellisten suositusten eniten käytetty osuus – opinnäytetyöntekijän ja ohjaajan muistilistat ja niitä avaava tekstiosuus on siirretty asiakirjan alkuun. Suositusten saavuttavuutta on yritetty parantaa saavutettavuuden asiantuntijan kommenttien perusteella muokkaamalla tekstisisältöjä ja niiden esitystapaa.
_ _ _ _
Alkuperäiset suositukset laati työryhmä, johon kuuluivat Jyrki Kettunen, Anne Kärki, Susanna Näreaho ja Seliina Päällysaho. Sama ryhmä myös päivitti suositukset.
Lue lisää
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden eettiset suositukset >>