Arene, Unifi, Sivistystyönantajat, Professoriliitto, Tieteentekijät, OAJ, SAMOK, SYL: Valtiovarainministeriön budjettiesitys petti korkeakoulut

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi, Sivistystyönantajat, Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto, OAJ, SYL ja SAMOK edellyttävät, että hallitus lisää täysimääräisesti budjettiriihessä talousarvioon 2020 hallitusohjelman mukaiset lisäykset korkeakoulujen perusrahoitukseen.

Järjestöt ovat pettyneitä valtiovarainministeriön perjantaina julkaistuun talousarvioehdotukseen. Siinä ei ole huomioitu opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusohjelman mukaista esitystä siitä, että yliopistojen perusrahoitusta nostetaan 40 miljoonaa ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonaa euroa vuodessa. Valtiovarainministeri Lintilän ehdotuksessa korotukset vuodelle 2020 ovat vain neljäsosa hallitusohjelmassa luvatusta.

Odotukset vuoden 2020 talousarvion osalta olivat korkeakouluissa hallitusohjelman jälkeen positiiviset. Rahoituksen piti kääntyä pitkän leikkauskierteen jälkeen nousuun.

Täysimääräiset indeksikorotukset sekä hallitusohjelmassa sovittu erillinen 60 miljoonan euron perusrahoituksen korotus paikkaavat osaltaan edellisten hallitusten päätösten myötä syntynyttä noin puolen miljardin vajetta korkeakoulujen julkiseen rahoitukseen. Nyt valtiovarainministeriö on leikannut luvatusta summasta kolmeneljäsosaa.

Jatkuvan oppimisen edistäminen ja aloituspaikkojen lisääminen vaativat väistämättä panostuksia, jotka tässä budjettiesityksessä jäävät vajaiksi. Koulutuksen rahoittamiseen tarvitaan luvattu käänne.   

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Petri Lempinen, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, 040 766 7805

Toiminnanjohtaja Leena Wahlfors, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry, 050 522 9421

Johtaja Laura Rissanen, Sivistystyönantajat ry, 041 540 45 05

Koulutusjohtaja Heljä Misukka, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, 050 528 66 82

Toiminnanjohtaja Johanna Moisio, Tieteentekijöiden liitto, 0400 874 135

Puheenjohtaja Jouni Kivistö-Rahnasto, Professoriliitto, 045 657 5757

Puheenjohtaja Iiris Hynönen, Suomen opiskelijakunnan liitto SAMOK ry, 050 389 1000

Puheenjohtaja Sanni Lehtinen, Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, 044 906 5007

Tausta:

  • Valtionvarainministeriö esitti tänään budjettiesityksessään ammattikorkeakouluille 5 miljoonan euron lisämäärärahaa sekä noin 22 miljoonan euron indeksikorostusta valtionosuuksiin. Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa ammattikorkeakouluille on luvattu valtionosuuksiin 20 miljoonan euron vuotuista lisäystä vuosittain. Opetus- ja kulttuuriministeriön budjettiesityksessä esitetään ammattikorkeakoulujen rahoitukseen indeksikorotuksen lisäksi hallitusohjelmassa esitettyä 20 miljoonan euron ja tämän lisäksi 16 miljoonaa euroa aloituspaikkojen lisäämiseen.
  • Parin edellisen hallituskauden aikana korkeakoulujen määrärahojen indeksitarkistukset ovat olleet pääsääntöisesti jäädytettyjä. Lisäksi määrärahoihin on tehty merkittäviä leikkauksia.
  • Ammattikorkeakoulujen julkinen rahoitus on laskenut näiden päätösten myötä yli 200 miljoonaa ja yliopistojen noin 300 miljoonaa.
  • Lisäksi tutkimus- ja kehittämisrahoitukseen on tehty satojen miljoonien leikkaukset.
  • Vaikka korkeakoulut ovat onnistuneet paikkaamaan rahoitusta muun muassa kansainvälisellä tutkimusrahoituksella, kokonaisrahoitus on laskenut eikä merkittäviltäkin henkilöstövähennyksiltä ole vältytty.

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Korkeakoulujen aloituspaikkarahat annettava ammattikorkeakouluille

Hallitus pitää ammattikorkeakoulut juuri ja juuri pinnan yläpuolella. Suurin...

Ammattikorkeakoulut: Suomessa ei ole yhtään tilaa suvaitsemattomuudelle ja syrjinnälle

Ammattikorkeakouluissa syksyllä 2023 alkaviin opintoihin on paikan vastaanottanut lähes...

Ammattikorkeakouluilla ratkaisevin rooli koulutustason nostossa 

OECD (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) julkaisi taas vertailutiedot...

Budjettiriihessä vahvistettava ammattikorkeakoulujen tutkimusta ja koulutusta

Hallituksen budjettineuvotteluissa tehdään todella tärkeitä linjauksia tutkimus-, kehittämis- ja...

Kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen – webinaari 6.10.2023

Tervetuloa kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen - webinaariin perjantaina...

Arene, Unifi, Sivistystyönantajat, Professoriliitto, Tieteentekijät, OAJ, SAMOK, SYL: Valtiovarainministeriön budjettiesitys petti korkeakoulut